dimarts, 30 d’abril del 2013

President Mas: "Cal que l'Estat respecti la posició majoritària del Parlament i busqui vies legals per poder fer la consulta"


  • El cap de l’Executiu demana “una negociació flexible” en relació als objectius de dèficit, “per un país com Catalunya que, en els últims dos anys, ha demostrat que era capaç d’estrènyer-se el cinturó i molt fort”

  • Artur Mas insta el Govern estatal a fer “una reflexió en profunditat” respecte a les seves polítiques perquè assegura que “és evident que amb les receptes que s’han seguit fins ara no n’hi ha prou”

  • El cap del Govern ha visitat aquesta tarda els Casals dels Infants de Santa Coloma de Gramenet i del barri de La Mina on ha demanat “la col·laboració més estreta possible entre administracions i teixit associatiu”

El president Mas conversa amb alguns dels alumnes del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que no entén el recurs de l’advocat de l’Estat contra la Declaració de Sobirania “aprovada per un Parlament democràticament elegit i després d’haver passat per unes eleccions amb unes majories molt contundents”“Ni l’entenc ni el comparteixo”, ha valorat el president a preguntes dels periodistes.
 
El cap de l’Executiu, que ha fet aquestes declaracions després d’una visita al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, ha demanat al Govern de l’Estat “un tarannà més democràtic i respectuós” cap a una opinió majoritària de la ciutadania de Catalunya i li ha reclamat “buscar els camins legals i no anar a base de recursos als tribunals”.
 
“El que cal per part dels poders de l’Estat és respectar democràticament aquesta posició majoritària del Parlament i buscar, entre tots, les vies legals, perquè després aquest dret, que tenen tots els pobles, es pugui expressar a les urnes en una consulta concreta i especifica”, ha assegurat el president Mas.
 
Davant d’aquest procés, Artur Mas ha recalcat que el Govern “té una actitud de diàleg i constructiva amb les institucions de l’Estat” per trobar aquestes vies legals, però ha dit que “és molt difícil que arribem a bon port si a la primera declaració que fa un parlament democràticament elegit te la porten directament al Constitucional”.
 
 
Objectiu de dèficit de les autonomies
 
En relació a les xifres de l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes que el Consell de Ministres va anunciar divendres, el president ha declarat que entén que “hi ha un marge de diàleg i de negociació” i ha dit que, des del Govern, “el començarem immediatament per tal que estem en disposició d’aprovar els pressupostos el més aviat possible”.
 
“No tenim cap ganes de dilatar l’aprovació del pressupost. Necessitem un pressupost per funcionar millor, però es evident que no el podem fer a base de maquillar-lo. Necessitem saber fins on podrem gastar aquest 2013 per fer el pressupost”, ha explicat el president als periodistes.
 
En relació a aquesta negociació del dèficit, el president ha demanat “flexibilitat” per part del Govern espanyol“per entendre que hi ha alguns territoris que estan en una situació més complicada”.
 
El cap de l’Executiu ha constatat que la Generalitat té una situació pitjor que d’altres autonomies i ha demanat que, de la mateixa manera que “la Unió Europea ha donat més temps a Espanya per complir els dèficits i més marge per gastar, perquè estava pitjor, també es lògic que si Catalunya estava pitjor que d’altres se li doni més temps i més marge”.
 
“Simplement es tracta que ara se’ns obri una negociació flexible, entenent quina és la situació en un país com Catalunya que, en els últims dos anys, ha demostrat que era capaç d’estrènyer-se el cinturo i molt fort”, ha declarat el president.
 
Una flexibilització del dèficit, ha subratllat Artur Mas, que ha de servir per ajudar a la cohesió social del país amb uns recursos que genera la pròpia Catalunya. “No podem anar gaire més enllà perquè posem en risc la cohesió social i l’estat del benestar”, ha destacat el president.
 
Preguntat sobre les polítiques que fins ara ha estat aplicant el Govern de Mariano Rajoy, el president ha assegurat que, davant d’una realitat actual on “l’atur està desbocat, l’activitat econòmica no només no repunta, sinó que va caient, cal fer coses diferents perquè és evident que amb les receptes que s’han seguit fins ara no n’hi ha prou”.
 
Per aquest motiu ha demanat al Govern estatal “una reflexió en profunditat”, perquè si es constaten que les receptes que estan aplicant no aconsegueixen donar la volta a la situació actual, “el que s’ha de fer és plantejar-se si cal afegir algunes receptes noves o fer canvis en la manera d’actuar”.
 
 
Visita al Casal dels Infants
 
El president ha fet aquestes valoracions en el marc de la visita d’aquesta tarda als  Casals dels Infants de Santa Coloma de Gramenet i del barri de La Mina per conèixer el treball amb els infants i joves que s’està duent a terme.
 
Després de conversar amb alguns dels usuaris del centre i conèixer les seves inquietuds, el cap de l’Executiu ha remarcat la necessitat  “d’una col·laboració el més estreta possible entre administracions i teixit associatiu”perquè, si no existís, “avui encara es patiria molt més”.
 
Per aquest motiu el president ha remarcat la gran feina que estan fent entitats com el Casal dels Infants i, especialment, els milers de voluntaris que hi ha arreu de Catalunya, que demostren que la nostra és “una societat molt mobilitzada, sensibilitzada i bolcada en el voluntariat i la feina d'ajudar als altres”“Això també és un fet diferencial que forma part de la nostra identitat com a país i que en moments tan complicats com aquests ens ajuda de manera molt especial”, ha declarat.
 
L’associació Casal dels Infants per a l’acció social als barris és una entitat sense ànim de lucre que fa 30 anys que concentra esforços en els barris més vulnerables de Catalunya per aconseguir millores en la qualitat de vida dels infants, joves i famílies en situació o risc d’exclusió social.
 
L’entitat treballa amb més de 6000 infants, joves i famílies cada any, en cinc barris de Catalunya (el Raval de Barcelona, la Mina de Sant Adrià de Besòs, els barris de Fondo i Santa Rosa-Raval de Santa Coloma de Gramenet, Sant Roc i Llefià a Badalona i el municipi de Salt, a Girona), així com als barris més desfavorits de la ciutat de Tànger i Casablanca, al Marroc.

dilluns, 29 d’abril del 2013

President Mas: "El teixit industrial pot ser una de les bases de la nostra recuperació si el mantenim, el fem créixer i l'orientem bé cap a l'exterior"

El cap de l’executiu ha fet avui una visita territorial a Terrassa i a  diferents municipis del Bages on ha visitat cinc empreses i un centre de formació ocupacional i ha inaugurat la nova seu de PIMEC


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que “si aconseguim mantenir, fer créixer i orientar bé cap a l’exterior el nostre teixit industrial, aquest pot ser una de les bases de recuperació de l’economia”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat, en aquest sentit, que el més important és que Catalunya “no perdi la mentalitat industrial” perquè “és dels pocs territoris del sud d’Europa que li pot donar la volta a la situació confiant en part en la seva indústria”.
 
Amb aquets missatge el president ha conclòs la seva visita territorial que ha estat centrada en conèixer diferents iniciatives empresarials. Al matí, el president ha visitat a Terrassa les empreses Lamp i Sensofar-Tech, i, a Sallent, ha conegut les instal·lacions d’Himesa i ha presidit l’acte de commemoració del 60è aniversari del Grup Soler. A la tarda, s’ha desplaçat a Manresa per visitar el Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània i inaugurar la nova seu de Pimec a la Catalunya Central. Per últim, ha visitat l’empresa Masats, de Sant Salvador de Guardiola, i ha acabat la jornada a Montserrat, on ha participat a la Vetlla de Santa Maria en la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat.
 
Al llarg de la seva jornada, el president ha destacat el fet que la majoria de les empreses que ha visitat tenen origen familiar i que són “5 exemple clars d’empreses que estan funcionant, fent camí”, i que, malgrat han passat moments dificultats, “totes se n’estan sortint, tenen projectes per créixer, moltes per exportar, i gairebé totes elles per contractar persones”. Exemples com aquests, ha assegurat el president, són els que demostren que, enmig de les notícies negatives que arriben cada dia, “hi ha moltes coses al país que estan funcionant i que cal que la societat i l’opinió pública conegui”.
 
“Ara la confiança s’ha de tornar a cosir i això ho farem amb bones pràctiques i exemples”, ha remarcat el president, per això ha demanat que “per donar la volta a la situació actual el que cal és que la gent intenti reaccionar amb el millor sentit possible”.
 
En la seva última visita, a l’empresa Masats, el president ha assegurat que “Catalunya té la força en la capacitat que tingui de fer projectes junts i de fer pinya interior”, una pinya que ha assegurat que “encara ens falta”. Per això ha subratllat que, com que totes les coses que hem detenir de cara al futur ens les hem de guanyar, la única manera de fer-ho és que, “en els projectes de país, la gent, les institucions, els partits i les entitats de la societat civil facin pinya perquè és la nostra única força”.  

divendres, 26 d’abril del 2013

Escándalo en Francia por la publicación del Muro de los Gilipollas


Un collage del Sindicato de la Magistratura ataca a figuras de la derecha | La ministra de Justicia pide al Consejo Superior de la Magistratura que se pronuncie


La cosa empezó como una broma. Es fácil imaginarse la escena. Primero uno colgó una foto en la pared, la del exministro del Interior Brice Hortefeux, por tomar un ejemplo, y anotó: "El hombre de Vichy". Después, otro siguió el ejemplo y colgó otra foto, con otra leyenda. 

Poco a poco, la pared se fue llenando de imágenes, un mosaico hecho de retratos de ministros, diputados, senadores, periodistas, comentaristas, intelectuales y jueces de derechas, cada uno de ellos con su etiqueta, más o menos divertida, más o menos ofensiva. Hasta que a alguien se le ocurrió bautizar el collage indelicadamente como el Muro de los Gilipollas... ¡Un desahogo!


Si este muro de los indeseables hubiera adornado una sala de reuniones cualquiera en un local, pongamos por caso, de la CGT, de Fuerza Obrera o de cualquier otro de los sindicatos franceses de trabajadores, nadie se hubiera escandalizado. La anécdota podría haber quedado reducida a una chiquillada. El problema es que la injuriosa pared -cuya existencia ha sido desvelada por el sitio de información digital Atlantico, que utilizó para ello una cámara oculta- estaba en la sede parisina del Sindicato de la Magistratura y que los autores de esta suerte de vudú son jueces. De izquierdas, pero jueces, a quienes les es exigible por tanto una absoluta neutralidad e imparcialidad.


La revelación de Atlantico ha provocado un verdadero escándalo y la derecha no ha tardado en pedir sanciones. El presidente interino de la Unión por un Movimiento Popular (UMP), Jean-François Copé, ha instado al Gobierno a abrir una investigación oficial. "El Gobierno no puede mantenerse en silencio", afirmó el líder de los conservadores, para quien la actitud de los magistrados del Sindicato de la Magistratura "es indigna" y un atentado contra la imparcialidad de la justicia. Algunos de sus compañeros de filas directamente señalados, como la exministra Nadine Morano, han anunciado la presentación de una denuncia. Otros, como el expresidente de la Asamblea Nacional Bernard Accoyer, proponen ampliar los supuestos legales para poder recusar formalmente a un juez...


El Sindicato de la Magistratura se defendió alegando que el muro se encuentra en un local privado y que sus imágenes fueron "robadas", y acusó a la derecha de hacer "agitación política". Pero no ha encontrado apoyos...


La ministra de Justicia, Christiane Taubira, que en un primer momento trató de quitar importancia al asunto, tratándolo como si fuera una inocente chiquillada, ayer cambió radicalmente de actitud y -ante la imposibilidad de abrir un expediente disciplinario, por tratarse de un acto privado- solicitó al Consejo Superior de la Magistratura que diga si este hecho puede constituir un falta a la deontología. Taubira utilizó palabras extremadamente duras en el Senado para calificar el gesto de los magistrados progresistas: "inaceptable, insoportable, estúpido y malsano".

Leer más: http://www.lavanguardia.com/internacional/20130426/54372838803/escandalo-francia-publicacion-muro-de-los-gilipollas.html#ixzz2RYvgZlTf

dijous, 25 d’abril del 2013

Europa vigila Wert


La comissària d'Educació demanarà explicacions al ministre pels atacs a la immersió Front comú dels eurodiputats contra la llei del PP i la interlocutòria del TSJC


25/04/13 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA

El ministre José Ignacio Wert haurà de respondre a Brussel·les pels seus atacs al model d'immersió lingüística de l'escola catalana. L'eurocomissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, es va comprometre ahir a demanar-li explicacions, després de la denúncia dels eurodiputats catalans. Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d'ERC) s'hi van entrevistar plegats per mostrar-li el seu rebuig a la llei orgànica per a la millora de la qualitat de l'educació i a la darrera interlocutòria del TSJC.
“Astorada” es va quedar l'eurocomissària xipriota en saber que la queixa de només 17 famílies amenaça la immersió lingüística en català, tan elogiada per Brussel·les, i que si un sol alumne ho demana la classe s'haurà de fer en castellà. Vassiliou va rebre els eurodiputats durant prop d'una hora en una sala de reunions de la planta vuitena del Berlaymont, seu de la Comissió Europea, i els va repreguntar fins a tres vegades si era cert el que sentia. “No li cap al cap” i “s'ha quedat una mica perplexa”, va assegurar la socialista Badia.
Vassiliou no renyarà públicament Wert ni li enviarà cap carta formal de queixa, però sí hi parlarà “per la via informal”, aprofitant una reunió de ministres europeus d'Educació a Brussel·les. La propera trobada, segons l'agenda del Consell Europeu, està prevista pel 16 de maig. La liberal xipriota s'ofereix a “parlar directament amb el ministre” per “conèixer de primera mà la situació” i “discutir què està passant”. Però ho farà discretament, per no irritar una diplomàcia espanyola que en els darrers mesos ha posat la UE en guàrdia contra la consulta independentista.
Mutisme absolut
En altres paraules, cap eurocomissari no es tornarà a trencar la cara en públic per Catalunya: a la darrera en fer-ho, la vicepresidenta luxemburguesa de la Comissió (i Creu de Sant Jordi), Viviane Reding, el ministeri espanyol d'Exteriors la va obligar a rectificar per haver admès que cap llei no preveu l'expulsió de la UE d'un estat català. Brussel·les no vol interferir en unes competències d'Ensenyament que corresponen al govern espanyol i els eurodiputats són conscients que Vassiliou “no pot sortir ara obertament a defensar l'ensenyament en català”, reconeix Badia.
Però alhora li reclamen que pressioni políticament el ministre del PP i “no se'n renti les mans”. Si ho fa “en un tema tan important com aquest després no es podrà queixar de la desafecció en les eleccions europees”, avisa Tremosa. L'eurodiputat convergent també va alertar Vassiliou del “precedent molt preocupant que crea a la UE que un sol estudiant pugui fer canviar la llengua de tota la classe” i de les “distorsions pressupostàries” que això pot provocar. L'ecosocialista Romeva es va felicitar que Vassiliou es mostrés “receptiva” i amb “voluntat d'ajudar en la mesura que pugui”.
El president, abans
El mateix president Artur Mas va reunir-se aquest dilluns amb Vassiliou, també a Brussel·les. I aquest front comú d'eurodiputats de tots els grups parlamentaris confirma el seu missatge que el suport al model català d'immersió lingüística és transversal. Els eurodiputats catalans del PP, Alejo Vidal-Quadras i Santiago Fisas, no van participar en l'entrevista, però sí el democratacristià Salvador Sedó, que forma part del seu mateix grup parlamentari, el Partit Popular Europeu.
La Comissió Europea no només avala el model d'immersió lingüística de l'escola catalana sinó que l'ha elogiat reiteradament i el 2007 l'informe d'un grup d'experts encarregat per Brussel·les fins i tot va proposar estendre'l a altres països de la UE com a “bona pràctica”. També el comitè d'Educació de l'Eurocambra s'ha mostrat en contra de separar els alumnes castellanoparlants dels catalanoparlants pel risc de fractura social. I l'exeurocomissari de Multilingüisme, Leonard Orban, va admetre, després de visitar Barcelona, que els castellanoparlants poden viure-hi amb “facilitat” perquè els catalans canvien a la seva llengua “sense ni tan sols adonar-se'n”.

LES FRASES

A l'eurocomissària no li cap al cap,
s'ha quedat una
mica perplexa

Maria Badia
EURODIPUTADA DEL PSC
Si se'n renta les mans després no es podrà queixar de la desafecció en les eleccions europees
Ramon Tremosa
EURODIPUTAT DE CIU
És molt important que s'hagi mostrat receptiva i amb voluntat d'ajudar en la mesura que pugui
Raül Romeva
EURODIPUTAT D'ICV

Pedagogia a l'Eurocambra

Precisament aquesta setmana, al Parlament Europeu s'exhibeix la mostra Catalan, a language of Europe, que presenta el català com “la novena llengua més utilitzada d'Europa”, amb “10 milions de parlants” i 1,4 milions adults que han après a parlar-la des del 1991. L'exposició, organitzada per Tremosa, destaca que “162 universitats d'arreu de món ensenyen català”: 25 universitats alemanyes, 24 dels Estats Units, 22 franceses, 21 britàniques i 13 italianes ofereixen classes de català, mentre que a la resta de l'Estat només es pot estudiar en 10 facultats. També informa que “el català és la vint-i-dosena llengua més traduïda del món”, la “dinovena a Twitter”, “la vuitena més activa en blocs” o la “tretzena en articles a Viquipèdia”.

Més de 900.000 aturats


La taxa d'atur s'enfila fins al 24,53% a Catalunya, amb 65.300 desocupats més que durant el mateix període de l'any passat

En el conjunt de l'Estat se supera per primera vegada els sis milions d'aturats, xifra inèdita fins ara

Gairebé dos milions de llars tenen tots els membres sense feina


25/04/13 09:42 MADRID - AGÈNCIES

L'atur ha augmentat en 17.100 persones a Catalunya durant el primer trimestre de l'any, xifra que fixa la taxa d'atur en el 24,53%, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) que ha publicat aquest dijous l'Institut d'Estadística espanyol (INE). Per tant, Catalunya ja compta amb 902.300 aturats, 65.300 més que durant el mateix període de l'any passat, i una taxa que trenca el màxim històric assolit el quart trimestre de 2012 (23,9%).
Pel que fa al conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats ja supera la barrera dels sis milions de persones, concretament 6.202.700, i la taxa d'atur s'alça fins un màxim històric del 27,16%. Espanya ha registrat 237.400 aturats més que el trimestre anterior i 563.200 més que ara fa un any. S'han destruït a l'estat espanyol més de 320.000 llocs de treball i ja hi ha prop de 3 milions d'aturats que estan sense feina des de fa més d'un any.
Catalunya se situa com el territori de l'Estat amb un increment interanual de l'atur més gran, només per darrere d'Andalusia, amb 144.100 aturats més.
A més, el nombre de llars amb tots els seus membres a l'atur va arribar a 1.906.100 en el primer trimestre de l'any en el conjunt de l'Estat, 72.400 més que en el quart trimestre del 2012, fet que suposa un increment del 3,95 %. Les dades publicades per l'INE mostren també que el nombre de llars en què tots els seus membres actius estan ocupats va baixar en 190.400, fins a 8.143.900, el 2,28 %.
Si es compara anualment, les llars amb tots els seus membres actius en atur va créixer en 177.700, el 10,28 %, mentre que els que tenen a tots els seus actius ocupats van disminuir en 449.800, el 5,23 %.

dimecres, 24 d’abril del 2013

A new economic model for a more competitive and efficient Europe

Participants in the conference in Barcelona


On Friday 19 April, Catalan ALDE Party member Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) hosted a workshop under the broad topic "A new economic model for a more competitive and efficient Europe" to exchange views and best practices on economic policies and governance. ALDE Vice Pesidents Ramona Manescu and Marc Guerrero attended the event.
The opening speeches were conducted by CDC Secretary of International Relations, Víctor Terradellas, and the Foreign Affairs Secretary of the Government of Catalonia, Roger Albinyana.
CDC convened a panel of experts on the economy at the roundtable "Why Small has Become Beautiful” and evidenced how small states - under 10 million inhabitants - are much more efficient and more competitive than bigger ones. It was stated that small states have a higher GDP per capita than the EU's average and a growth rate of over 2.33%. 
At the second roundtable on “Ensuring Women’s Rights and Gender Equality”, Anna Jungner-Nordgren, ALDE Gender Equality Network vice president presented Finland’s case study. Regardless of key milestones on gender equity, much progress is still required to meet a balanced representation on the boards of companies, equitable distribution of tasks and shared responsibilities among men and women. Núria Balada of the Catalan Women Institute Director presented Catalonia's draft law on gender equity, and Francina Vila, Councillor for Women and Civil Rights at Barcelona's City Hall explained local awareness and education campaigns in this regard.
The last roundtable on  “Political and fiscal decentralization: a key factor in promoting development” pointed out how better governance in terms of decentralization is needed in order to overcome inefficiency and inadequate growth.  ALDE vice president, Ramona Mănescu claimed for decentralization at EU level which implies that European institutions should undertake a coordination role rather than an executive one. Torsten Herbst, Secretary-General FDP Saxony, highlighted the need to balance territorial economic benefits and tax reductions with an eye on not being dependant on neither EU nor national funds. ALDE MEP Ramon Tremosa,was in favour of a Monetary Union but not a Fiscal Union where  member states members should compete with each other to become more efficient.
The closing remarks were addressed by spokesperson for Foreign Affairs Committee at the Catalan Parliament, Mireia Canals, the ALDE Party vice president, Marc Guerrero and the Organization Secretary of Convergència Democràtica de Catalunya, Josep Rull.

dimarts, 23 d’abril del 2013

Mas: «Volem que ens deixin tenir cura de la nostra rosa»


Equipara el país amb una rosa que té espines, però que "sobretot té la flor"


Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, durant el seu missatge institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Foto: Oriol Campuzano


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest dimarts una "gran unitat", perquè els grans processos que es planteja el país, ha dit, "són els que cal emprendre perquè els reclama una gran majoria de la societat, i són justos perquè es plantegen per beneficiar una gran majoria de catalans". En el seu missatge institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Mas ha equiparat Catalunya amb una rosa que ha reconegut que té "espines", però ha afegit que "sobretot té la flor". "I volem que ens deixin tenir cura de la nostra rosa sense més tuteles que les que nosaltres escollim", ha afegit Mas, que animat els ciutadans a penjar la senyera al balcó i a regalar llibres en català.

Mas ha substituït en aquest Sant Jordi el símil mariner pel de la rosa. El president ha identificat Catalunya amb la flor típica de la Diada del 23 d'abril, una rosa que "té algunes espines però que sobretot té la flor". Ha reconegut que els temps "són difícils i que requeriran capacitat de treball, d'entrega i generositat per tirar endavant", però ha fet èmfasi en els grans actius que té el país, les persones que s'inverteixen i s'arrisquen, les que tenen cura dels seus.

"Tenim un gran potencial, ara retingut per manca d'instruments, és per això que demanem el dret a decidir, perquè volem que ens deixin tenir cura de la nostra rosa sense més tuteles que les que nosaltres escollim", ha argumentat.

I és que Mas ha subratllat que els grans processos que es planteja Catalunya "són els que cal emprendre perquè els reclama una gran majoria de la societat", però també ha al·legat que "són justos perquè es plantegen per beneficiar una gran majoria de catalans". Precisament perquè els temps són difícils i perquè el repte és d'una gran magnitud, Mas ha tornat a reclamar una "gran unitat". "Esquivarem les espines del present i guarirem millor les seves esgarrinxades si ho fem tots plegats", ha apuntat seguint amb el símil de la rosa.

De fet, el president ha remarcat que si alguna cosa té Sant Jordi és que no es pot viure al marge dels altres, perquè cal algú que et regali el llibre i la rosa i a l'inrevés. I aquest mateix esquema l'ha plantejat per a Catalunya. "Quan sortim a passejar, pensem que tots els compatriotes són els nostres companys amb qui compartim temps complicats. Si uns i altres ens ajudem a tenir cura de la rosa, ens sortirà un jardí esplèndid", ha conclòs.

Mas, que ha aprofitat la Diada per recordar el 70 aniversari d'un dels seus llibre predilectes, El Petit Príncep, ha demanat als ciutadans que tinguin un "gest" cap als autors i editorials catalanes i regalin llibres en català. També ha instat a posar la senyera al balcó.

Bon Sant Jordi


Bona Diada de Sant Jordi


dilluns, 22 d’abril del 2013

"Tothom pot ajudar al creixement del país si té present que el producte de casa és de qualitat i cal protegir-lo"

El cap del Govern ha inaugurat aquesta tarda a Barcelona la Casa de l’Agricultura, que ha assegurat que no seria una realitat “si no hi hagués hagut la sintonia i la generositat suficient per part de tots”


El president ha destacat que “a Catalunya hi ha una posició comuna per intentar defensar un model de política agrària que ens vagi bé a tots plegats”, i ha demanat a l’Estat espanyol que apliqui les decisions europees de manera “que la pagesia catalana no en surti perjudicada


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest vespre als ciutadans que confiïn i apostin pels productes de casa perquè, en temps complicats com els actuals, “qualsevol decisió individual ajuda que el conjunt del país vagi millor”. “Cal fer veure que el que produïm a casa nostra són productes de qualitat i que tothom pot ajudar al creixement i a l’ocupació del país si té present que el producte de casa és un producte que cal protegir”, ha assegurat el president.



El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge en l’acte d’inauguració de la Casa de l’Agricultura a Barcelona, un nou espai on s’apleguen les diferents organitzacions agràries de Catalunya i que gestiona la Fundació de la Pagesia de Catalunya.

El president ha remarcat, davant dels principals representants del sector, que “a Catalunya tenim un nivell de producció agrària molt alt, que dóna i encara pot donar feina a molta gent”, i que, malgrat que els temps són complicats per a tothom, cal tenir present que “estem lluny de les complicacions d’altres èpoques”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha volgut recordar els orígens dels sindicats agraris per fer notar que els que van erigir aquells moviments, a finals del segle XIX, principis del XX, van fer un esforç ingent en el marc d’un Estat espanyol que, al tombant de segle “havia perdut el nord, l’autoestima i la confiança”. En canvi, “a Catalunya hi va haver prou dinamisme, modernitat i iniciativa per marcar la diferència” i aquelles persones, que “se’n va sortir quan gairebé estava tot arrasat i van transformar moltes coses” ho van fer com ha remarcat el president, “amb unes eines i un estat del benestar que no tenen res a veure amb les actuals”.

“Sé que la situació és complicadíssima i per molta a gent, però, malgrat l’enorme dificultat actual, no perdem la perspectiva que avui inaugurem una casa que és fruit de l’esforç d’altres èpoques”, ha destacat el cap del Govern.

En aquesta línia, Artur Mas ha assegurat que la Casa de l’Agricultura “és la casa comuna de tota la pagesia i no s’hauria pogut fer si no hi hagués hagut la sintonia suficient i la generositat per part de tots per posar les coses en comú”.

Oportunitats que no es poden perdre

Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu també ha destacat les oportunitats que hi ha en el món de la pagesia i que es demostren amb la feina de molta gent, i ha declarat que “entre tots ens hem de conjurar per aprofitar-les”.

En referència a aquestes oportunitats i a la necessitat de treballar conjuntament, el president ha esmentat tota la feina feta en l’àmbit de la nova política agrària comuna, que, com ha recordat, “ens amenaçava en determinats sentits i alguns d’ells molts greus”. “Sembla que aquesta feina conjunta té el seu pes i la seva visualització a Europa i, com a mínim, es pot dir que a Catalunya hi ha una posició construïda de manera comuna per intentar defensar un model que ens vagi bé a tots plegats”, s’ha felicitat el president. Però, també en aquest àmbit, Artur Mas ha demanat que l’Estat espanyol “faci les coses de tal manera que la pagesia catalana no en surti perjudicada, com ha passat en altres ocasions”, perquè, ha recordat que, “segons com es fan després les polítiques de distribució d’aquestes decisions europees, en surten determinats territoris beneficiats, que no sol ser Catalunya, i uns altres de perjudicats”.


Per últim, el president ha explicat que, “a Catalunya, d’hectàrees reservades i preparades per a la pagesia, en tindrem desenes de milers, i en bones condicions” i ha demanat al sector que “ho sapiguem aprofitar”. “No hi hauria res més negatiu que haver fet inversions per tenir terra preparada de centenars de milions d’euros i que després no fóssim capaços de conrear-la i fer produccions que siguem capaços de vendre a l’exterior”, ha conclòs.

http://www.president.cat/pres_gov/president/ca/actualitat/noticies/notapremsa-194167.html

Per Sant Jordi, una estelada a cada balcó

Desenes de lectors d'El Punt Avui envien fotografies amb estelades als seus balcons després de la crida que ha fet aquest diari

Diverses entitats sobiranistes han iniciat una campanya perquè la gent pengi les banderes demà

La intenció és visualitzar el suport a la causa catalana en un dia tan especial com el de Sant Jordi

 




dijous, 18 d’abril del 2013

La celebració de la consulta


La celebració de la consulta es farà realitat. Aquesta és una obvietat que no cal posar en dubte. No en va, l’exercici del dret de decidir fou la reivindicació més clara de la campanya de CiU així com també ho fou d’altres partits com ERC, ICV i fins i tot del PSC. I és que en aquest sentit, els resultats de les eleccions del 25 N van ser molt clars: la majoria dels diputats que formen part del Parlament de Catalunya estan a favor del dret de decidir. Per dir-ho d’una altra manera: la centralitat política del país es va manifestar a favor de la celebració d’una consulta sobre la independència de Catalunya. Per tant, amb aquestes dades a la mà i amb les que ens ofereix el Centre d’Estudis d’Opinió quan afirma que el 78 % de la població està a favor del dret de decidir, ningú no pot qüestionar la celebració de la consulta. I no es pot fer ni per una qüestió de representativitat dins de la cambra catalana, ni per una raó de concepte: qui estarà en contra de l’exercici de la democràcia al segle XXI?

Al mateix temps, hi ha fets que són indiscutibles i vitals per fer avançar el procés: la llei de consultes s’aprovarà durant els propers mesos i el Consell Assessor de la Transició Nacional ja treballa en la recerca de les possibilitats que permetran exercir el dret de decidir. Per això, amb aquestes eines i amb el sentit comú, cal posar ordre. No en va, a l’actualitat és vital establir un acord sòlid sobre el full de ruta i arribar a consensos amb tots els actors implicats. Això significa que el pacte d’estabilitat amb ERC no pot trontollar contínuament amb l’objectiu de satisfer els capricis de la parròquia esquerranista que no està d’acord amb el fet que els republicans donin suport a CiU i significa que cal eixamplar-lo a totes les forces polítiques que van donar suport a la declaració dels 104. Així, la posició del govern de la Generalitat de Catalunya durant la negociació amb el govern central serà més sòlida (fins i tot si finalment van pel camí del pedregar). En fi, avui l’únic líder polític que pot fer avançar la celebració de la consulta és el president Artur Mas i per tant, si es vol permetre que els catalans manifestin la seva voluntat només hi ha una via: fer pinya al seu voltant.

Hi haurà consulta: El govern intenta girar full de les divergències per la consulta


Puig demana no confondre les opinions dels consellers amb les de l'executiu

Espadaler no veu discrepàncies

Rull insinua eleccions plebiscitàries: “El poble parlarà”




18/04/13 02:00 BARCELONA - O.A.-E. / S.P.G
“Em sembla que és incontestable: hi haurà consulta.” El conseller d'Empresa, Felip Puig, va fer pinya ahir amb Artur Mas per intentar contrarestar la imatge de divisió interna a l'executiu per la convocatòria sobiranista. No va ser l'únic. El titular d'Interior, el socialcristià Ramon Espadaler, va defensar que l'executiu està unit i no hi ha cap “pugna interna” per la definició del full de ruta a seguir en cas que Mas fracassi en l'intent de pactar la convocatòria a les urnes amb Mariano Rajoy. I és que el gabinet de Mas es va esforçar ahir per intentar girar full pel terrabastall que va generar la confessió pública del conseller de Justícia. Germà Gordó va admetre que no veu possible la consulta si no hi ha pacte amb Madrid, i el portaveu del govern, Francesc Homs, el va desautoritzar en nom de l'executiu, garantint-la “sí o sí”.
Des de feia setmanes algunes fonts de l'executiu apuntaven que Puig, un històric independentista dins de CDC, havia moderat el seu discurs sobiranista en contacte amb l'empresariat. Però Puig va fer ahir pinya amb Mas donant per fet que el govern no farà marxa enrere. El conseller d'Empresa va indicar que s'utilitzaran “tots els mecanismes legals o vigents o aquells que construïm” per emparar la convocatòria. Fonts pròximes al conseller asseguren que les conviccions sobiranistes de Puig no s'han refredat i remarquen la seva fidelitat al president. El missatge que, segons aquestes fonts, el conseller transmet als empresaris és que l'atzucac català només té una “solució”: la consulta i l'estat propi. “Em sembla que és incontestable: hi haurà consulta”, sentenciava ahir.
Espadaler va argumentar que l'executiu manté “unitat de criteri” i està “concentrat” a aconseguir una convocatòria pactada. També va rebutjar que hi hagi discrepàncies el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Duran, però, es va alinear amb Gordó, avisant que totes les vies per convocar la consulta necessiten l'acord amb Madrid.
Al vespre, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va insinuar en un acte de partit un possible pla B en cas que no hi hagi entesa amb Rajoy. Sense citar la convocatòria d'unes eleccions de caràcter plebiscitari, va garantir que d'una manera o altra “el poble parlarà”.

LES FRASES

La consulta es farà utilitzant tots els mecanismes legals vigents i aquells
que construïm
Felip Puig
CONSELLER D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Tot el govern
està concentrat perquè la consulta
es pugui fer
de forma legal
Ramon Espadaler
CONSELLER D'INTERIOR
No descartem cap de les opcions que suposin [...] que els ciutadans vagin
a les urnes
Josep Rull
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DE CDC

dimecres, 17 d’abril del 2013

El govern esmena Gordó i diu que manté el rumb de la consulta


Homs referma la determinació de Mas de convocar-la encara que no s'arribi a cap acord amb Mariano Rajoy

La Generalitat avança en la hisenda pròpia i la regulació de la política exterior



17/04/13 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

No hi ha cap marxa enrere amb la consulta: es farà “sí o sí”. El portaveu del govern, Francesc Homs, va esmenar ahir el conseller de Justícia, Germà Gordó, reafirmant la determinació del president de la Generalitat de tirar endavant la convocatòria amb o sense acord del govern espanyol. Per reforçar aquest missatge, l'executiu va posar fil a l'agulla en la vertebració de dues “estructures d'estat” que es desenvolupen en paral·lel a la consulta: la hisenda pròpia i la regulació de la política exterior.
Després de la reunió setmanal del Consell Executiu, Homs va insistir que el rumb es manté. Va restar importància a les “moltes declaracions” que es fan, com les de Gordó, i va remarcar la validesa dels acords subscrits. És a dir, el compromís de fer la consulta que figura al programa electoral de CiU, el calendari que inclou l'acord de governabilitat signat amb ERC i els dos mandats del Parlament sobre el dret a decidir.
Gordó va expressar dilluns el seu convenciment que la votació “només serà possible si hi ha realment un acord amb l'Estat”. La reflexió del conseller de Justícia s'emmarcava en el fet que si el govern espanyol recorre contra la futura llei de consultes al Tribunal Constitucional, la convocatòria podria quedar sense empara legislativa. En el pacte de governabilitat CiU-ERC no es preveu aquesta hipòtesi malgrat la seva versemblança. I és que, per ara, l'Estat ha respost amb bel·ligerància a totes les passes empreses en el procés, començant per la impugnació al TC de la declaració de sobirania aprovada al Parlament. A més, el govern espanyol té l'avantatge processal de poder demanar la suspensió de les lleis contra les quals presenta recurs. “El nostre compromís és que hi hagi empara legal”, va subratllar el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. En una entrevista a RNE, el líder d'Unió va advertir, no obstant això, que aquest marc pot ser “divers” i hi va afegir que CiU “no ha estat mai independentista”.
El govern, per tant, manté la necessitat de convocar la consulta “sí o sí” al marge de les “declaracions” de consellers o dels dirigents dels partits. De moment tampoc no vol posar en dubte el calendari pactat amb ERC, que fixa la votació per l'any vinent. Homs va indicar que l'executiu ja decidirà si acl replantejar-lo més endavant, en cas que fracassi l'intent d'acordar amb Madrid el referèndum. ERC, però, té pressa. Oriol Junqueras va tornar a advocar per avançar la consulta si no hi ha un nou pressupost.
El gabinet d'Artur Mas també va fer dos nous gestos per provar d'exhibir determinació en el procés sobiranista. D'una banda, l'executiu va crear un programa per definir el model d'hisenda pròpia: un altre compromís electoral de Mas. Es tracta d'una via per aprofundir en la construcció d'un nou model d'estructura de l'Agència Tributària de Catalunya que ha de fer possible la gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió de tots els impostos que paguen els catalans. El govern ja va fer un primer moviment simbòlic creant una nova secretaria d'Hisenda, encapçalada per Georgina Arderiu, dins del Departament d'Economia.
El govern també va aprovar, d'altra banda, la memòria prèvia a l'avantprojecte de la llei de l'acció i el servei exterior, que desenvolupa les competències estatutàries en aquest àmbit. Homs nega que entrin en confrontació amb les espanyoles.
De declaracions n'hi ha moltes, però nosaltres expliquem el rumb del Govern, i no ha variat
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
També sóc partidari d'un acord, però la legitimitat democràtica no passa perquè ens doni permís l'Estat
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
El que va dir Gordó és de sentit comú, però no és seriós que en 24 hores Homs digui el contrari
Maurici Lucena
PORTAVEU PARLAMENTARI DEL PSC
Les declaracions contradictòries no contribueixen a l'estabilitat del govern, i generen confusió
Santi Rodríguez
PORTAVEU ADJUNT DEL PP
Només té sentit la declaració unilateral
si algun estat la reconeix, i ara no en tenim la certesa
Quim Arrufat
PORTAVEU PARLAMENTARI DE LA CUP

Navarro lamenta que es vulgui tirar pel dret

Pere Navarro aplaudia ahir que Gordó anés cap a les tesis del PSC sobre la consulta pactada, però sobretot lamentava que la del conseller sigui una veu aïllada. La posició del conseller “desgraciadament és minoritària”, reblava ahir el primer secretari durant un col·loqui a Madrid organitzat per Nueva Economía Fórum, i es queixava que el president català faci més cas dels consellers que opten “per la via Kosova que per la d'Escòcia”. Però que siguin independentistes el preocupa poc comparat amb la falta de rumb de l'executiu. Navarro va aprofitar la seva presència a Madrid per insistir en el dret a decidir, i és per això que considera “un insult” que Mas perdi temps i esforços constituint un consell assessor de transició nacional quan els catalans ni tan sols s'han
pronunciat sobre si volen ser independents.