dimarts, 5 de març del 2013

Pedagogia de l'ofec

CDC surt al carrer a “donar la cara” per la gestió de Mas i prepara una ofensiva per culpar Madrid de les retallades


05/03/13 02:00 - BARCELONA -
O.A.-Etxearte /M.Bataller

  CDC es llança al carrer i a les xarxes socials per retre comptes de les polítiques impopulars i culpar l'Estat de les retallades. Amb el govern de Mariano Rajoy entestat a no flexibilitzar el dèficit, CiU compta que el pressupost d'aquest any serà de difícil digestió ciutadana i es prepara per donar-ne explicacions amb dues campanyes. Intensificar la pedagogia és la principal condició que ERC ha posat a la federació nacionalista per donar suport als comptes. I els d'Artur Mas estan disposats a fer mans i mànigues per lligar l'agenda econòmica a la sobiranista. Enfilada com mai en l'enquesta del CEO, ERC ja havia retret al govern que no expliqués amb prou força que el culpable final de l'ofec econòmic de la Generalitat i de les retallades és el govern espanyol.

Convergència reacciona

Entre l'espasa de Rajoy i la paret de Junqueras, Convergència mou fitxa. Dirigents del comitè executiu, diputats i membres del govern faran conferències col·loqui al territori a partir d'aquest mes i fins al maig per “donar la cara” davant la triple crisi catalana: la pressupostària, la institucional i política per la proliferació de casos de corrupció i d'espionatge, i la nacional, que s'ha de superar amb l'exercici del dret a decidir, un procés irreversible, segons CDC.

De bracet d'aquesta campanya, batejada com a Què està passant a Catalunya, en els pròxims quinze dies el partit d'Artur Mas n'engegarà una altra d'informativa per conscienciar la població del complicat context d'elaboració del pressupost, segons fonts de la formació. A través de les xarxes socials i l'edició de material gràfic, CDC explicarà que el govern es veu obligat a retallar per l'objectiu de dèficit excessiu que fixa Madrid, per l'espoli fiscal crònic que té el país, i la determinació de l'Estat de no sufragar els deutes que té amb els catalans. L'objectiu final és fer arribar que Catalunya genera prou recursos per tirar endavant malgrat la crisi i que Madrid és el veritable responsable de l'ofec.

Com a signants del pacte de governabilitat, els republicans no es volen coresponsabilitzar de la sagnia pressupostària si no és per afegir més llenya al foc sobiranista. També pressionen Artur Mas per vertebrar un front comú a Madrid i al Parlament que reivindiqui un objectiu menys inassumible. En cas que la demanda sigui desatesa, ERC advoca per conscienciar la població de la necessitat de vulnerar l'objectiu i intentar convèncer Brussel·les que l'incompliment era irremeiable.

Els republicans van analitzar ahir tots els escenaris possibles en una reunió de l'executiva i del grup parlamentari. Es va parlar de la possibilitat d'eleccions anticipades en cas que no es “concretés” el pressupost, així com d'altres fórmules com ara impulsar la hisenda catalana. En tot cas, els d'Oriol Junqueras van arribar a la conclusió que segurament s'hauran d'arromangar i aprovar els comptes, perquè, si no, encara que hi hagi comicis avançats, el país serà “ingovernable”. Però no toleraran el límit del 0,7%.

El front europeu, mentrestant, sembla tancat. El president de la Comissió Europea, Olli Rehn, ja va traslladar per carta al conseller Andreu Mas-Colell que el repartiment de la rebaixa l'ha de determinar el govern de l'Estat.

Els comptes, a l'estiu

El govern allarga l'elaboració del pressupost fins que s'exhaureixi l'última possibilitat que l'Estat entri en raó sobre el llindar del 0,7%. L'executiu podria enllestir el projecte entre l'abril i el maig i el Parlament hi podria donar el vistiplau al juliol. Mentrestant, els membres del govern i dirigents de CDC i UDC no llancen la tovallola davant de Rajoy. Insisteixen que la Generalitat no és capaç de reduir tant la despesa perquè perilla el manteniment de l'estat del benestar. Els d'Oriol Junqueras reclamen la vulneració del 0,7% i ahir feien pinya amb EUiA perquè els partits assumeixin la demanda. El líder dels republicans té clares les passes a seguir per reclamar la flexibilització: “Primer ho hem de demanar; segon, conscienciar la societat catalana de la necessitat de complir-ho; tercer, no complir-ho, i quart, convèncer el món que si ho complim serà contraproduent per a tothom.”
Tensions a CiU

La complicada gestió del govern, en ple procés sobiranista, ha tornat a generar tensions dins de la federació. Després del xoc dialèctic entre el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, Oriol Pujol va intentar treure-hi importància. Però si Duran advertia que CiU perd la “centralitat”, Pujol responia que la política catalana pivota en la gestió econòmica i en l'exercici del dret a decidir. I és que mentre dirigents de CDC censuren l'ambigüitat amb què el líder dels socialcristians afronta el procés sobiranista, a Unió recelen del fet que ERC es beneficiï del vot nacional mentre es resisteix a assumir el cost de les retallades. Les diferències entre els socis de federació tornen a aflorar, però per ara la sang no arriba al riu.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada