dilluns, 17 de juny del 2013

"Les parets mestres de Catalunya estan intactes, potser se les volen carregar però mil anys d'història ens contemplen" President Mas

·         Artur Mas ha afirmat que “aquest és un país que ha tingut capacitat de resistència, d’anar sempre endavant i de superar totes les dificultats amb les que s’ha trobat”
 
·         El cap de l’Executiu ha inaugurat les obres de restauració del claustre del monestir de Sant Daniel, a Girona
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia a Girona que “les parets mestres serveixen per resistir, però també per reconstruir qualsevol cosa” i ha afegit que les de Catalunya “estan intactes”. “Se les volen carregar? Potser sí. Ens les volen debilitar? Potser també. Tenen poder els que volen fer això? Òbviament que sí, però mil anys d’història ens contemplen”ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant la inauguració de les obres de restauració del claustre del monestir de Sant Daniel, que data del segle XI. El president ha comparat la història mil·lenària del monestir amb la del país i ha dit mil anys d’història volen dir “no només pedres o arquitectura, que també, no només cultura, llengua o símbols, sinó també unes determinades actituds de país que han fet que la gent de Catalunya hagi resistit els moments més adversos i hagi avançat sempre i mirat cap endavant”.
 
El president ha assenyalat que tant Catalunya com el monestir hi són després de mil anys “i tenim ganes de seguir sent” i ha afegit que això és així perquè “a més d’una bona arquitectura, d’uns bons valors, d’unes bones actituds” aquest és un país que “ha tingut capacitat de resistència, d’anar sempre endavant i, sobretot, de superar totes les dificultats amb les que s’ha trobat, que no són poques ni petites”.
 
Seguint amb aquest mateix paral·lelisme entre la història de Catalunya i la del monestir de Sant Daniel, el president t ha afirmat que “si a aquest monestir durant mil anys no hi hagués hagut unes monges que cada vegada que hi havia una guerra, un saqueig o un incendi s’haguessin posat mans a l’obra, també pregant, però mans a l’obra per refer tot allò que es podia haver acabat o enfonsat, avui ni existiria aquest monestir de Sant Daniel ni existiria Catalunya”.
 
Artur Mas ha felicitat la comunitat de monges benedictines de Sant Daniel i ha agraït
“l’esperit de clarividència, de serenitat i saviesa, que representeu, que són un bon exemple i un referent”.També ha felicitat totes les persones que han fet possible les obres de restauració del claustre, que ha qualificat com a treball “esplèndid” i l’edifici com “un dels millors exemples de l’arquitectura catalana, molt antiga, senzilla, elegant i serena”.
 
Les obres de rehabilitació del claustre han estat fruit d’un acord entre la Generalitat, i l’Obra Social “la Caixa”, en el marc del programa Romànic Obert. D’acord amb el conveni, l’Obra Social “la Caixa” ha destinat els 300.000 euros necessaris per fer possible la restauració del claustre i el Departament de Cultura n’ha aportat els coneixements tècnics i els recursos humans per avaluar l’estat del monument i les accions necessàries per a la seva restauració i conservació.
 
El monestir de Sant Daniel, que data del segle XI, té un claustre de planta trapeziforme, amb dues galeries, la primera de les quals data de principis del segle XIII. Les obres de restauració, dirigides per l’arquitecte Josep Pla i de Solà-Morales, han durat deu mesos i han consistit bàsicament en la neteja de tota la planta baixa romànica i dels paraments gòtics de la primera planta.
 
A l’acte d’inauguració també hi han assistit l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; la mare priora del monestir, la monja benedictina Assumpció Piferrer; els consellers de Cultura i d’Ensenyament, Ferran Mascarell i Irene Rigau, respectivament, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada