El cap del Govern ha presidit aquest migdia, acompanyat del conseller Espadaler, l’acte central del Dia de les Esquadres
· Artur Mas reivindica el cos de Mossos d’Esquadra “com una autèntica estructura d’estat”
· El president lloa la tasca dels servidors públics i assegura que l’exigència dels ciutadans “ens obliga a aprendre dels errors”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que Catalunya “viu un moment en què té set de democràcia de qualitat”, i ha reivindicat aquest concepte “com un valor arrelat a les profunditats de la història del país, juntament amb el de la llibertat”. Són dos valors, ha afegit el cap de l’Executiu, que associats al concepte de seguretat en sentit ampli que hi ha al país, es converteixen “en estàndard del que significa la nostra societat i la nostra nació catalana”.
Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules en el decurs de l’acte central del Dia de les Esquadres que s’ha celebrat aquest migdia a L’Auditori de Barcelona, amb l’assistència del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i la resta dels principals comandaments del cos de mossos d’esquadra. En el decurs de l’acte, s’han atorgat 218 medalles i 5 plaques commemoratives a membres del cos de Mossos d’Esquadra, altres cossos policials, la judicatura i la societat civil.
El president ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar el cos de Mossos d’Esquadra com una “autèntica estructura de país, en majúscules”, que, ha dit, s’ha construït “a base de grans esforços, molta voluntat, projecte i la determinació de tirar-ho endavant”. El cap de l’Executiu ha recordat “les arrels profundes i antigues” de la policia catalana, que al llarg de la seva història “ha passat molts tràngols igual que la trajectòria del país, el qual ha hagut d’anar recuperat i fent ressorgir moltes d’aquelles estructures que en algun moment varen existir”. Per això, Mas ha volgut remarcar que “aquestes estructures de país no són passatgeres sinó que hi són per quedar-se”.
El president ha reflexionat també durant el seu parlament sobre les exigències a què els servidors públics estan sotmesos tant per part dels ciutadans com per les circumstàncies que els envolten. Artur Mas ha recordat que ser servidor públic és una opció i que aquest fet “ens obliga a tots plegats a què, en condicions especialment difícils i adverses, també de les finances públiques, fem la nostra feina amb gran exigència i amb la major diligència i eficàcia possible”.
Pel president, aquesta exigència dels ciutadans “és cada vegada més clara i contundent a mesura que la nostra democràcia avança”; per això, ha reclamat que cal també “l’exigència dels deures”, uns deures, ha assegurat, que“moltíssims servidors públics els tenen perfectament arrelats i gràcies a això el país funciona”, la qual cosa els ha volgut agrair.
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha emmarcat com una “altra exigència molt dura” dels servidors públics les equivocacions que es puguin cometre. “Els encerts són infinitament més grans que els errors, però els errors es veuen més perquè estan sotmesos a l’escrutin públic”, ha dit, i ha afegit “el pitjor d’un error no és cometre’l, perquè tots som humans i hi estem exposats, el pitjor és no aprendre del que ha significat i, per tant, no tenir voluntat real d’esmenar-lo”. “La voluntat d’esmena ha de ser permanent”, ha reblat.
Prèviament a la intervenció del president, hi ha parlat el comissari en cap dels mossos Josep Lluís Trapero, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, qui ha agraït al president Mas que hagi presidit l’acte de les Esquadres 2014. Espadaler ha destacat com a valors de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra la “ proximitat, voluntat de servei, integritat i eficiència”, i ha assegurat que la missió dels Mossos és complexa perquè “tenim l’encomana que ens confereix l’autoritat, que volem completar amb l’autoritas que es guanya cada dia”.
Lliurament de medalles i plaques commemoratives
Enguany, 76 mossos d’esquadra han estat reconeguts amb medalla, totes elles de bronze amb distintiu blau, per la seva trajectòria professional. Altres 74 membres del cos de Mossos d’Esquadra (CME) han rebut medalla per diverses actuacions meritòries que han tingut lloc al llarg de l’any 2013.
En aquest apartat, 3 són medalles d’or amb distintiu vermell per a mossos que actualment es troben en situació d’incapacitat permanent a conseqüència d’accidents patits durant el seu servei. També s’entrega 1 medalla d’argent amb distintiu vermell a un agent ferit amb dues ganivetades quan intercedia en un conflicte veïnal a Lleida el passat 12 de juliol; i 1 d’argent amb distintiu blau, a un mosso que, el passat 17 d’agost, va evitar la mort d’un home amb una deficiència psíquica del 80% que s’havia llençat al canal de Vallmanya. També s’han atorgat 3 medalles de bronze amb distintiu vermell.
D’entre les actuacions meritòries que han merescut medalla de bronze amb distintiu blau, destaquen l’actuació d’un mosso per la detenció ‘in fraganti’ d’un homicida a Castelldefels, que va matar una persona durant una discussió en un bar el passat 7 de setembre de 2013.
L’actuació de diversos efectius del cos en el dispositiu de la Via Catalana del passat 11 de setembre també ha estat mereixedora de medalla amb distintiu blau. Un mosso és distingit pel desmantellament d’una de les branques familiars del clan dels Jodorovic, que va culminar amb 9 detinguts i l’eliminació de dos punts de venda i diversos punts de subministrament al districte de Sants-Montjuïc, Gràcia i també a L’Hospitalet de Llobregat.
Un caporal i un mosso reben medalla per arriscar la seva integritat física per socórrer a un ciutadà que va quedar atrapat a l’interior d’un pis en flames, el passat 2 de desembre a Girona. Són reconeguts també dos agents d’una patrulla de Salou que van realitzar reanimació cardio-pulmonar a una dona que havia quedat inconscient mentre passejava, el 8 de febrer de 2013. Així mateix, són distingits amb medalla amb distintiu blau dos mossos que el passat mes d’octubre van salvar una persona que s’ofegava a la platja de la Barceloneta.
Un caporal i un mosso són condecorats per la seva participació en un dispositiu que va permetre detenir 37 persones que integraven un grup molt especialitzat que cometia robatoris en tot tipus d’establiments principalment de Viladecans i també altres il·lícits penals, com tràfic de drogues, robatoris violents, robatoris a domicilis i furts.
D’altra banda, durant l’acte s’han entregat 2 plaques commemoratives, en reconeixement a la tasca que realitzen els mossos destinats a la Unitat de Coordinació Transfronterera del Pertús; i als mossos que integren la comissaria de Vielha-Alta Ribagorça, per la seva dedicació i esforç durant les inundacions que va patir la Vall d’Aran el passat mes de juliol.
En agraïment a la col·laboració externa
Durant l’acte el CME ha volgut reconèixer també la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública del nostre país amb la concessió de 68 medalles i 3 plaques commemoratives.
Aquestes darreres s’han atorgat a Emprenta Agpograf, el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya i Shoot4Change per participar de manera altruista en l’elaboració del primer calendari solidari de Mossos i l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC).
El CME també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per efectius de Bombers, Protecció Civil, ISPC i Agents Rurals, així com membres de policies locals de diferents municipis, el Cos Nacional de Policia (CNP), la Guàrdia Civil, l’Ertzaintza, la Policia Foral, la policia andorrana, l’exèrcit francès i la Gendarmerie.
Diversos membres de la judicatura també han rebut un reconeixement durant l’acte per la seva estreta col·laboració amb el CME, com la jutge cap del deganat, Mercè Caso, i l’advocat degà de l’ICAB, Oriol Rusca. També Roberto Valverde, de la Fiscalia de Barcelona, especialista en criminalitat informàtica; el magistrat Ramón González, jutge encarregat del cas Mercuri; i la fiscal cap provincial de Barcelona, Ana Maria Magaldi. També han estat distingits la directora de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Mercè Subirana, l’ex-cònsol general del Japó, Takashi Fuchigami, i la historiadora Nuria Sales.
Són condecorats així mateix els periodistes Xavier Vinader, per la seva trajectòria, Xavier Febrés, que va fer una donació de documentació i fotografies del coronel Frederic Escofet, i Joan Queralt, que ha ajudat al CME a millorar considerablement el seu nivell de coneixement sobre el fenomen criminal de les organitzacions de la màfia italiana.
S’entrega una medalla d’argent vermell a un ciutadà, passatger d’un autobús que va sortir en defensa del conductor quan aquest era agredit per l’autor d’un furt succeït al mateix transport i que, a resultes del seu acte, va ser ferit de navalla. El propietari d’un bar de Sant Feliu de Guíxols rep medalla de bronze amb distintiu vermell per recuperar la bossa de mà furtada a una clienta, ser ferit per l’autor i ajudar en la seva detenció facilitant la seva descripció.
També són condecorats un veí de Sitges per salvar la vida d’una dona que havia caigut d’un espigó al mar i un ciutadà, infermer de professió, que va evitar que s’asfixiés un nadó d’un mes d’edat que, estant amb la seva mare en un parc de la població de Gavà, es va ennuegar mentre prenia el pit.