El cap de l’Executiu ha subratllat la “voluntat d’entesa i de pacte” amb què el Parlament de Catalunya anirà dimarts al Congrés per demanar la competència per fer un referèndum
· Durant l’acte central commemoratiu del centenari de la Mancomunitat, Artur Mas ha assegurat que “el que s’està fent avui a Catalunya és una simbiosi entre Prat de la Riba i el president Macià”
· El president ha afirmat que els impulsors de la Mancomunitat eren “pocs i van fer molt”, però ara “som molts que volem fer molt”
El president Mas s'adreça als assistents al centenari de la Mancomunitat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat avui la “voluntat d’entesa i de pacte” amb què els tres representants del Parlament de Catalunya defensaran dimarts al Congrés la sol·licitud del traspàs de la competència per organitzar un referèndum. El cap de l’Executiu ha assenyalat que “previsiblement ens diran que no”, però ha assegurat que “si ens diuen que no, diran que no a una llei, però no podran aturar la voluntat del poble de Catalunya”.
En aquesta línia, Artur Mas ha garantit que la voluntat del poble s’expressarà sempre de manera “civilitzada, positiva, constructiva, dialogant i amb esperit de pacte i d’entesa, però mobilitzant-se”, perquè el que està passant a Catalunya“no és la dèria d’uns pocs sinó la voluntat de molts”. El president ha explicat que el que estan fent la majoria de les institucions catalanes és “escoltar aquesta veu, molt majoritària i transversal, i canalitzar-la per fer-la avançar”
El cap de l’Executiu ha fet referència a la votació de dimarts vinent al Congrés durant l’acte central commemoratiu del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014), que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. La cerimònia ha coincidit amb la mateixa data en què ara fa cent anys es va establir la Mancomunitat i Enric Prat de la Riba fou escollit el seu primer president.
El president Mas ha destacat en diferents moments del seu discurs el paper de Prat de la Riba com a constructor del país i ha remarcat que els impulsors de la Mancomunitat eren “pocs i en poc temps van fer molt”. Artur Mas ha fet seves les paraules del primer president de la Mancomunitat quan deia que “no hi ha perill més gran que la immobilitat”. En aquest sentit, el cap del Govern ha afirmat que “quan els reptes i els corrents són grans, quedar-se quiet és morir, és quedar-se en res i Catalunya ha decidir que no es quedarà en res o amb poc”. “Ara no són pocs els que volen fer molt, sinó que som molts que volem fer molt”, ha reblat.
En aquests 100 anys des de la creació de la Mancomunitat, “el fil roig de l’actitud de les institucions catalanes i del poble de Catalunya ha estat presidit per la voluntat de pacte i d’entesa”, ha insistit Artur Mas, que ha posat com a exemples els diferents estatuts que s’han promogut i aprovat durant aquest temps.
El president ha contraposat aquesta voluntat d’entesa i de pacte de les institucions i la societat catalana amb l’actitud de les institucions de l’Estat, especialment en els darrers 30 anys, en què “ens hem trobat sistemàticament una paret que limitava les aspiracions d’autogovern de Catalunya”.
Esperit constructor i modernitzador
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha destacat “l’esperit constructor i modernitzador” que van tenir els impulsors de la Mancomunitat i ha dit que aquell esperit “va acabar també ajudant a canviar les coses en el conjunt de l’Estat espanyol”.
En aquest sentit, Artur Mas ha recordat la dita de Prat de la Riba que “tots volem per a Catalunya un cos d’Estat” i s’ha preguntat tot el que s’hauria pogut fer tant fa 100 anys com en l’actualitat si les institucions catalanes haguéssim disposat d’instruments d’Estat. Entre els “grans instruments de país”, que es van impulsar amb la Mancomunitat i s’han anat desenvolupant en les darreres dècades, el president de la Generalitat ha citat la immersió lingüística, el sistema de salut, els equipaments culturals, els mitjans de comunicació públics, la policia o el sistema de recerca. Artur Mas ha afegit que ara s’està treballant per desenvolupar la Hisenda pròpia, “una estructura d’Estat urgent i necessària”, ha dit.
En aquest procés de construcció de país, el president ha afirmat que “el que s’està fent avui a Catalunya és una simbiosi entre Prat de la Riba i el president Macià, que vol dir construir el país amb els instruments que tenim i definir l’ideal”. Artur Mas ha explicat que construir el país significa “ocupar-se del progrés i el benestar de la gent, ocupar-se de les persones” i definir l’ideal“vol dir la llibertat”. “El que està fent la societat de Catalunya d’avui, més enllà de les seves institucions, és definir un ideal”, ha conclòs.
En l’acte central del centenari de la Mancomunitat també han intervingut els presidents de les quatre diputacions catalanes, Salvador Esteve (de la de Barcelona), Josep Poblet (Tarragona), Joan Giraut (Girona) i Joan Reñé (Lleida) i el coordinador del centenari, Xavier Forcadell. Hi han assistit gairebé tots els membres del Govern, com també els expresidents Jordi Pujol i José Montilla i el president en funcions del Parlament, Lluís Corominas.
Entre els prop de 300 assistents a l’acte hi havia una nombrosa representació del món municipal de Catalunya. El president Mas ha volgut destacar també en el seu parlament el paper dels ajuntaments en la construcció de Catalunya i ha assenyalat que la commemoració del centenari de la Mancomunitat és “un homenatge al món local”.
Durant la cerimònia, que ha conduït l’actriu Clara Segura, hi ha hagut actuacions musicals de l’Orfeó Gracienc, que enguany celebra també el seu centenari; i de la soprano Buia Reixach, acompanyada del Quartet Brossa. A més, els actors Montse Vellvehí i Carles Martínez han llegit diverses cites referents a la tasca desenvolupada per la Mancomunitat.
S'adjunta la transcripció del discurs del president.
Arxius adjunts
Discurs president
- PDF - 0,135 MB
Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada