Les conclusions de la comissió d’estudi demanen “plantejar la delegació de competències perquè la Generalitat sigui determinant en la legislació, l’autorització i el control de la investigació”
Convergència i Unió ha acordat aquesta tarda, amb un ampli consens del Parlament de Catalunya, rebutjar la tècnica de la fractura hidràulica, coneguda com a fracking. Després d’un any de treballs a la Comissió d'Estudi dels Permisos de Prospecció i Explotació d'Hidrocarburs no Convencionals per mitjà de Fracturació Hidràulica, amb 35 compareixences; les conclusions de la Comissió asseguren que “en la planificació energètica de Catalunya, no s’ha de contemplar la seva explotació”.
Les conclusions han estat consensuades entre CiU, ERC, ICV i parcialment la CUP i han comptat amb el vot favor del PSC, i en alguns aspectes de Ciutadans. El text acordat considera elfracking “una tecnologia tècnicament no fiable” perquè “no es coneixen completament els seus efectes sobre el medi”. El Parlament ratifica així l’informe del grup de treball del Govern de la Generalitat del passat mes de setembre en què concloïa que era una tècnica “poc recomanable”. En aquest sentit, les conclusions apunten que “el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que podrien produir-se”.
Que el Ministeri respecti la decisió de Catalunya
El text distingeix que les competències de Catalunya són només per autoritzar la investigació d’aquests recursos naturals, mentre que les del Ministeri d’Indústria i Energia permeten autoritzar prospeccions i extraccions. Per això, demana “plantejar les reformes legislatives o les delegacions de competències que siguin idònies per tal que el paper de la Generalitat sigui més determinant tant en la legislació com en l’autorització i el control”. Davant d’aquesta distribució competencial, els grups que amb un consens majoritari han elaborat les conclusions han demanat que el Govern espanyol “no autoritzi les quatre sol·licituds d’investigació que tramita, si més no pel que fa al territori català”.
Estalvi, eficiència energètica i baixa emissió de carboni
L’acord de la Comissió d’Estudi subratlla la importància de “mantenir l’aposta perquè les polítiques d’estalvi i eficiència energètica siguin clau per assolir un model econòmic competitiu, de baixa intensitat d’energia i de baixa emissió de carboni”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada