dissabte, 22 de novembre del 2014

Denuncien Agbar, Endesa i Gas Natural pels dos milions de talls de subministrament anuals




JESÚS RODRÍGUEZ 19/11/2014
El punt de trobada de la mobilització era a la confluència dels carrers Aragó i Roger de Llúria, i s'havia convocat discretament via Whatsapp i correu electrònic, però dos agents de paisà de la Divisió d'Informació dels Mossos d'Esquadra vigilaven –molt mal amagats– des de darrera d'un plafó publicitari a la gent concentrada des d'un quart de deu del matí. El gruix d'activistes provenien dels nuclis de la PAH i del moviment veïnal i sindical i l'objectiu era clar: assenyalar els culpables que aquest hivern centenars de milers de famílies passin fred, no es puguin dutxar o estiguin a la foscor. S'han distribuït en tres grups i s'han dirigit a les oficines d'atenció al client d'Endesa (a la Gran Via), Agbar (carrer Consell de Cent) i Gas Natural (carrer Mallorca). Una vuitantena de persones per banda, equipades amb cartells, xiulets, enganxines i megafonía. L'acció s'ha reproduït també a d'altres punts de l'Estat espanyol, com ara Astúries, Granada, Pamplona, València, Madrid i Lanzarote. Dues hores d'escridassada i moltíssims claxons solidaris que feien sonar els conductors dels vehicles que passaven per davant de les oficines ocupades. Cotxes patrulla dels Mossos d'Esquadra han fet acte de presència en els tres casos, diversos agents de mediació han parlat amb els directius de les empreses i amb els activistes, però la cosa no ha anat més enllà.
Exterior d'una de les oficines d'Aigües de Barcelona aquest matí / Sergi Pujolar
A quarts d'una del migdia s'han desconvocat les ocupacions i els tres grups s'han trobat a la plaça de Tetuán, des d'on han marxat en manifestació fins el parc de la Ciutadella. A les portes del Parlament han posat xifres i testimonis a la denúncia, mitjançant una roda de premsa que ha començat just després que la presidenta Núria de Gispert abandonés l'hemicicle en el seu cotxe oficial mentre era esbroncada al crit de “els delinqüents sou vosaltres”. La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, ha detallat que anualment les companyies de subministres bàsics efectuen fins a dos milions de talls per impagament que no tenen en compte les conseqüències que això té per a les famílies, en molts casos amb gent gran, menors o persones malaltes. “El novembre de l'any passat es va aprovar un decret que l'únic que ha fet és endeutar encara més a les úniques 800 famílies que s'hi han acollit, perquè no s'ha perdonat el deute sinó que s'ha postposat uns mesos”, ha puntualitzat Campuzano. Per més inri aquest decret des de fa quinze dies està suspès cautelarment per ordre del Tribunal Constitucional.
Reclamen que "es posi fi als talls indiscriminats" i que no es pugui realitzar cap tall "si no hi ha autorització prèvia dels serveis socials"
Rebuts un 30% superiors als de la Unió Europea
Les dades són contudents. La portaveu ha detallat que un 10% de la població pateix pobresa energètica i que això té derivades molt greus: set de cada deu persones mortes per incendis a la llar són com a conseqüència de deficients instal·lacions o per mètodes de calefacció precaris fruit de la pobresa. Des de l'any 2007 els rebuts de l'aigua, la llum i el gas han pujat un 60% de mitjana i actualment se situen un 30% per sobre del cost mitjà d'aquest serveis a la Unió Europea. En el cas del gas aquest increment s'accentuarà en breu per la culpa dels 1350 milions d'euros –que pot arribar fins als 4700 milions d'euros amb els interessos bancaris– que l'Estat ha pagat a l'empresa de Florentino Pérez arran del fallit projecte Castor i que es repercutirà en els rebuts dels propers 30 anys. Si a això hi sumem que els ingressos a la franja del 10% de la població més pobre han passat dels 4600 euros als 2600 euros anuals de mitjana en el periode dels últims quatre anys de crisi econòmica l'escenari no és massa alentador.
Les reclamacions de l'APE
Davant la constatació que “els serveis bàsics estan gestionats per companyies privades que només s'interessen per incrementar els seus beneficis”, han exigit que com a mínim “es garanteixi l'accés al subministre d'aquelles persones que viuen en situació de necessitat i que no hi hagi talls indiscriminats”. En molts casos ara es talla sense saber si hi ha menors, gent gran o gent malalta. En relació a això han apuntat que el cost d'aquests serveis l'haurien d'assumir les empreses subministradores, “si són beneficiàries de rèdits multimilionaris, que assumeixin també les pèrdues”. També han demanat que es facin públiques les dades dels talls municipi per municipi, amb informació “clara i transparent”. “Les famílies reben cartes amenaçadores dient que se'ls hi tallarà la llum i se les portarà a judici. Les companyies subministradores subcontracten empreses de morositat i bufets d'advocats que persegueixen les famílies, les amenacen, les assetgen, trucant-les a altes hores de la matinada per exigir el pagament de les seves factures. Estem davant d'una violació sistemàtica dels drets humans que necessita de mesures urgents i estructurals”, ha reblat Campuzano al final de la compareixença.
https://directa.cat/actualitat/denuncien-agbar-endesa-gas-natural-pels-dos-milions-de-talls-de-subministrament-anuals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada