divendres, 6 de març del 2015

El conseller Homs adverteix al govern espanyol que l'acció exterior catalana no desapareixerà i que no es pot posar Catalunya en una gàbia

  • El portaveu del Govern ha respost així el recurs presentat al TC contra la Llei catalana d’Acció Exterior
  • Homs ha confirmat que el Govern va informar l’Executiu espanyol de l’obertura de les delegacions a Viena i Roma 
  • Homs ha fet aquestes declaracions abans de presidir la darrera reunió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses d’Osona, abans de les properes eleccions municipals
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost la decisió del govern espanyol de presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la Llei catalana d’Acció Exterior, advertint-lo que no podrà impedir l’acció exterior catalana, encara que intenti posar Catalunya en una “gàbia”.
 
La impressió que tenim és que la qüestió no és jurídica sinó política”, ha dit el conseller, que ha afegit que creu que “el govern espanyol s’equivoca si es pensa que així impedirà l’acció exterior de Catalunya. Catalunya, en aquests moments, ha esdevingut un actor en la política internacional. Només cal repassar la premsa internacional per constatar-ho... I això el govern espanyol no ho pot impedir”.
 
Per aquesta raó, el portaveu del Govern ha insistit que “no deixarem de ser presents a l’exterior i, com a Govern, continuarem fent el que venim fent...”. Tot i això, ha reconegut que lamenta la decisió del govern espanyol i que li preocupa “el sentit de fons que hi ha al darrera, que és intentar posar en una gàbia el poble de Catalunya i ‘catalanets no sortiu d’aquesta gàbia perquè vosaltres no podeu ser presents a fora com a tals...’”.
 
En aquesta línia, el conseller ha afegit que “al s. XXI intentar prohibir-ho, intentar posar-ho dins d’una gàbia és absolutament impossible. Jo crec que deu ser de les impugnacions més absurdes en el sentit del fons que mai ha fet el govern espanyol”.
 
Homs ha reiterat que, jurídicament, la impugnació no té motiu perquè la Llei catalana d’Acció Exterior té el vistiplau del Consell de Garanties Estatutàries, desenvolupa dos capítols de l’Estatut d’Autonomia i va ser àmpliament aprovada pel Parlament de Catalunya.
 
El conseller de la Presidència també ha respost la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha assegurat que el Govern no havia complert els requisits de legalitat necessaris per obrir les noves delegacions a Viena i Roma, assegurant que “el mateix dia que es va acordar per part del Govern obrir aquestes oficines es va comunicar al govern espanyol”. Homs ha confirmat que “va ser el passat 23 de desembre del 2014 i, per tant, nosaltres hem complert perfectament els tràmits que marca l’article 12 de la Ley de la Acción Exterior”.
 
Sobre la sentència del TC que anul·la diversos articles que regulen la figura del Síndic de Greuges, especialment els que li atribueixen competències en matèria de relacions internacionals, el conseller ha dit que “és una altra decisió molt desafortunada i la constatació que es van obrint capítols del ‘llibre negre de la recentralització” ja que “en aquests moments i context, que el missatge que se’ns doni des del govern espanyol és que mecanismes de control i de tutela, com és el síndic de greuges, tinguin menys competències i menys capacitat d’actuar va en contra del que ens exigeix avui en dia la ciutadania”.
 
Homs ha fet aquestes declaracions en arribar a la reunió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, al Consell Comarcal d’Osona, on ha estat acompanyat pel delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau. Davant dels alcaldes, el conseller de la Presidència ha destacat tres accions de Govern molt relacionades amb el món local, com són la Llei de Simplificació Administrativa; el conveni signat entre la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i el Departament de Presidència per fomentar clàusules socials en la contractació pública, i la Llei de Transparència, que entrarà en vigor el proper mes de juny.
 
El conseller Homs ha acabat la seva intervenció agraint la col·laboració de comarques com la d’Osona i la seva voluntat de sumar esforços en el procés sobiranista, com es va demostrar el passat 4 d’octubre del 2014 al Palau de la Generalitat, en l’acte del president Mas amb els alcaldes dels ajuntaments catalans que havien aprovat la moció en defensa del dret a decidir. En aquest sentit, Homs ha conclòs dient que “en un país estranger es respectaria la voluntat popular i, en canvi, aquí ens castiguen”.
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada