Jordi Turull, president del grup de CiU al Parlament, ha ofert una conferència al Cercle Català de Madrid dins del cicle que organitza l’entitat sota el títol “Catalunya 2015 des de Madrid” en la qual ha reflexionat sobre les properes eleccions del 27 de setembre, que ha qualificat com “les més transcendents que haurà viscut Catalunya des del restabliment de la democràcia”. En aquest sentit, i arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el 9N, Turull ha remarcat que “el nostre futur polític no el decidirà cap tribunal sinó el poble de Catalunya votant el 27S”.
Turull ha reivindicat el seu caràcter plebiscitari i ha subratllat que “serem els partits qui li donarem aquest caràcter perquè qui ens voti sabrà perfectament que el camí que iniciarem a partir del 28 serà cap a la constitució de Catalunya com un nou Estat d’Europa”. Davant la negativa d’alguns partits a admetre aquest caràcter, ha assegurat que “tenen tot el seu dret, de la mateixa manera que nosaltres tenim tot el dret i la legitimitat i obligació de plantejar-les com a substitutives del plebiscit, del referèndum que l’Estat espanyol, amb armes polítiques convencionals i no convencionals, ha intentat impedir”.
Turull ha criticat que davant el procés que viu Catalunya “no hi ha hagut ni una sola proposta de millora, cap alternativa” per part de l’Estat. Al contrari, per la via dels fets “ens està dient que ja els està bé com està la situació” i “en comptes d’avançar es mou en la direcció contrària per residualitzar més el nostre autogovern i aprofundir en les desigualtats per incompliment dels seus compromisos”. Turull feia referència als nombrosos recursos davant del TC i també a aspectes com les adopcions d’infància, el patrimoni cultural, les llicències federatives a entitats esportives, a col·legis professionals, temes de seguretat, el Decret de Pobresa Energètica o incompliments com la llei de dependència. Per Turull, l’Estat només ofereix “la resignació com a plantejament i la residualització del nostre autogovern acompanyat d’un ofec que ens fa perdre capacitats i possibilitats d’actuació en l’ordre social i econòmic”.
Un canvi profund en l’estratègia del catalanisme
El president del grup de CiU ha desgranat els motius que han conduit fins a la situació actual, entre els quals ha destacat que els catalans han arribat a la conclusió que “si seguim en el marc actual de l’Estat espanyol, no és possible aconseguir que la gent visqui millor i poder deixar a les futures generacions un país millor”. Per això s’havia de prendre una decisió doncs durant anys “Catalunya ho ha intentat tot” però la resposta que ha rebut de l’Estat ha estat en la direcció contrària a les demandes permanents de Catalunya.
En un repàs històric, ha recordat que “Catalunya no neix amb la Constitució” i que la seva voluntat d’autogovern es remunta a escenaris molt anteriors: “Ja Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya, fa cent anys professava la idea que Catalunya per avançar necessitava cos d’Estat”. El procés que viu Catalunya “no és un rampell sinó que és un canvi profund de l’estratègia de sempre del catalanisme majoritari ja que s’ha constatat que l’estratègia anterior, al llarg de més de cent anys, ha tingut els efectes contraris als esperats i la sensació de fatiga és alta i no admet demora”, ha indicat.
Aquesta estratègia es fonamentava en una contribució a la democratització, modernització i europeïtzació de l’Estat espanyol, que es posa de manifest amb nombrosos exemples: des de la contribució en la lluita contra el franquisme, en la redacció de la Constitució, el suport a governs de González o Aznar, el suport per evitar el rescat de l’Estat, etc. Malgrat això, la resposta de l’Estat, mitjançant la sentència de 2010 contra l’Estatut, “ens situa en escenaris pitjors d’on veníem, escenaris en alguns temes en pitjor posició que en l’Estatut del 79”.
http://ciu.cat/premsa/turull-el-nostre-futur-politic-no-el-decidira-cap-tribunal-sino-el-poble-de-catalunya-votant
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada