- El Govern ha rebut de mans del CAC l’informe que li va encarregar el 17 de setembre passat demanant-li que analitzés “la difusió de continguts on es comparen plantejaments democràtics amb moviments totalitaris o es fa apologia directa o indirecta de l’ús de la violència davant aquests plantejaments”
- El CAC conclou que els fragments constitueixen una infracció molt greu, atès que de forma manifesta fomenten l’odi, el menyspreu o la discriminació per motius de nacionalitat o opinió
- El Govern emprendrà mesures legals per la via civil i penal i posarà en coneixement del Govern espanyol i a les institucions europees les conclusions de l’informe
El Consell Executiu ha analitzat avui l’“Informe sobre la difusió de continguts on es comparen plantejaments democràtics amb moviments totalitaris o es fa apologia directa o indirecta de l’ús de la violència davant aquest plantejaments” elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). L’informe va ser encarregat pel Govern al Consell el 17 de setembre d’enguany, pocs dies després de la multitudinària manifestació de la Via Catalana, amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre. Davant l’alarmant proliferació i augment d’informacions on s’equiparava la societat catalana i les institucions catalanes amb moviments totalitaris, el Govern va considerar oportú encarregar al CAC, d’acord amb les funcions que li són inherents, l’elaboració d’un informe que permetés “combatre les mentides i difamacions on particularment es banalitza el feixisme i el totalitarisme” amb l’objectiu de poder actuar amb “serenitat, arguments i amb tota la rotunditat”, va afirmar en el seu dia el portaveu.
L’informe del CAC identifica fins a un total de 43 fragments, emesos per 13tv i Intereconomía TV, “que presenten analogies entre processos democràtics i règims o actituds totalitàries o que fan apologia de la violència vers un grup o col·lectiu concret que promou, col·labora o s’identifica amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya”. Els continguts emesos per aquests dos mitjans “van més enllà de la mera exposició d’una idea o d’una opinió, i clarament i de forma manifesta fomenten i justifiquen un discurs, que en cap cas pot emparar l’exercici de la llibertat d’expressió”, afegeix l’informe.
El CAC acompanya l’informe de continguts d’un informe jurídic que explora el marc legislatiu aplicable i que permet concloure que els fragments emesos per aquests dos mitjans de comunicació “constitueixen una infracció molt greu tipificada en l’apartat 1 de l’article 57 de la Ley general de Comunicación Audiovisual (LGCA), atès que de forma manifesta fomenten l’odi, el menyspreu o la discriminació per motius de nacionalitat o opinió”.
El Govern, davant les conclusions del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, ha decidit emprendre accions legals i polítiques per aturar aquest tipus de continguts periodístics. Les accions legals s’emprendran per la via civil i també per la via penal. L’Executiu també ha decidit posar aquest informe en coneixement del Govern espanyol i les institucions europees. Així mateix, es traslladarà a l’òrgan regulador estatal (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia).
L’informe ha tingut per objecte detectar continguts que:
- Fan apologia de la violència davant plantejaments polítics democràtics sobre els diferents models d’organització política de Catalunya i de relació amb l’Estat espanyol
- Relacionen la societat, les institucions o els processos polítics de Catalunya o de l’Estat, incloses les persones que en formen part, amb moviments, règims o actituds totalitàries que els banalitzen.
Univers analitzat i període
El CAC ha centrat la seva anàlisi en els programes amb continguts d’actualitat política de canals generalistes amb una audiència elevada a Catalunya i l’Estat espanyol. D’acord amb aquests criteris els mitjans analitzats han estat: els canals generalistes de televisió TV3, 8tv, La1, Antena3 TV, Telecinco, 13tv i Intereconomía TV i les emissores de ràdio Catalunya Ràdio, RAC1, COPE, ONDA CERO i SER.
S’han analitzat les emissions d’una setmana, entre el 10 i el 17 de setembre. Per tant, la mostra comprèn la jornada prèvia a la Diada Nacional de Catalunya i la setmana posterior, període durant el qual s’intensifica el debat públic entorn dels diferents models d’organització política de relació amb l’Estat espanyol.
Dels fragments analitzats, segons el CAC, “s’observa una clara equiparació entre els qui, tant des de les institucions, els partits polítics o les associacions, promouen, col·laboren o s’identifiquen amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya, amb règims totalitaris i genocides de la història europea més recent. Aquestes afirmacions “fomenten” en el sentit que promouen, el creixement de sentiments d’odi i de menyspreu i, fins i tot, de discriminació envers persones –públiques i privades-, per raó del seu posicionament eventualment independentista”.
El CAC considera que “estem davant d’un discurs clar, unívoc i reiteratiu, eminentment negatiu i vexatori, emès amb la voluntat de denigrar i menysprear un grup o col·lectiu concret que promou, col·labora o s’identifica de forma pacífica i democràtica amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya”.
Finalment, el CAC subratlla que encara és més greu el fet que aquestes afirmacions les efectuen prestadors de serveis de televisió, que per tant “gaudeixen de l’extraordinari poder de penetració del medi televisiu, amb capacitat d’amplificar l’impacte d’aquesta classe d’informacions a un públic més ampli”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada