divendres, 29 de novembre del 2013

President Mas: "S'ha sembrat molt i bé en el viatge a l'Índia i confio que puguem recollir aviat els fruits"

  • El cap de l’Executiu fa un balanç molt positiu del seu viatge al país asiàtic a nivell econòmic i institucional
  • El president demana a Rajoy que “es posi al costat de la veritat, la decència i la realitat democràtica, i no a favor dels mitjans que estan comminant a la violència i al trencament dels ponts de diàleg”
Declaracions del president davant dels mitjans de comunicació
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest vespre un balanç “francament bo” de la seva visita oficial a l’Índia. Tot i assenyalar que la valoració real d’un viatge així s’ha de fer al cap d’un temps, ha assegurat que “s’ha sembrat molt i bé“, i s’ha mostrat optimista que “els centenars de contactes que han mantingut els sectors empresarials que ens han acompanyat evolucionin, acabin quallant i puguem recollir els fruits”.
 
“Han estat molts contactes i molts bons, i alguns ja han donat fruits”, ha afirmat el president en la valoració de tancament del viatge, i ha continuat dient que, “quan un país petit com el nostre, amb empreses petites i i mitjanes, va a visitar un país de les dimensions de l’Índia, amb 1.200 milions de persones i empreses de dimensions gegantines, que un Govern com el nostre els pugui obrir portes és una feina molt bona”.
 
Artur Mas ha tancat aquest vespre el seu viatge oficial de sis dies a l’Índia, on ha anat acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i d’una quarantena d’empreses dels sectors del turisme, automoció, tics i biotecnologia.
 
En declaracions als periodistes que han cobert informativament el viatge, el cap de l’Executiu ha ressaltat també el bon balanç pel que fa a les inversions. Així, ha recordat que en el decurs d’aquesta estada a l’Índia s’han anunciat noves inversions, com la de 30 milions d’euros de l’empresa Motherson o la joint venture que ha signat Zannini amb el soci local, Polyplastics, per crear una nova planta a la localitat de Pune. També ha destacat la bona feina de l’empresa catalana Idiada, que, ha dit, “aspira a ser la millor empresa de serveis d’automoció del món”.  “Aquesta és la clau de l’èxit: empreses que continuen invertint a Catalunya i que s’obren a l’exterior”.
 
Pel que fa al turisme, Mas ha subratllat que “hem sembrat molt perquè hi hagi vols directes entre l’Índia i  Catalunya”, perquè ha assegurat que “el mercat hi és i Barcelona és la ciutat que està millor situada dins la península ibèrica per cobrir  el mercat asiàtic”. Ha recordat que la capital catalana té un aeroport que creix i, en canvi, Madrid disminueix el seu trànsit, i ha afirmat que “tenim les millors cartes, si no hi ha interferències polítiques i administratives”. El president ha explicat que s’ha convidat els principals touroperadors de l’Índia que visitin Catalunya per explorar els mercats.
 
El cap del Govern també ha fet referència als acords que algunes de les empreses de biofarma que formaven part de la delegació empresarial han signat amb empreses índies del sector, i ha ressaltat els bons contactes que les empreses TIC han mantingut, “aprofitant la visibilitat a nivell mundial que ens dóna el fet que Barcelona sigui la capital mundial del mòbil”.
 
Des del punt de vista dels contactes institucionals, el president Mas ha manifestat la seva satisfacció pel fet d’haver-se reunit amb dos ministres del Govern indi, el de Ciència i Tecnologia i el de Telecomunicacions, perquè, “quan ve un país petit com el nostre a visitar un país gran com l’Índia, i a més no ets un Estat, encara hi ha més dificultats per veure’t amb gent del país”. En aquest sentit, també ha destacat la seva reunió amb el cap del Govern de Maharashtra, l’estat més productiu de l’Ïndia, amb qui, ha dit, Catalunya té molts paral·lelismes.
 
 
“S’ha comptat totalment amb l’Ambaixada”
 
A preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat s’ha referit al paper que l’ambaixador d’Espanya a l’Índia, Gustavo Manuel de Arístegui, ha tingut en la preparació i desenvolupament d’aquest viatge oficial a l’Índia. El cap de l’Executiu ha assegurat que s’ha comptat totalment amb l’Ambaixada, “tant, que coneixien tot el programa sencer del viatge des de feia mesos, no des de feia dies o des de fa hores, sinó mesos, i s’ha fet tot en col·laboració amb ells i, quan dic tot, vull dir tot”, ha reblat.
 
En aquest sentit, Mas ha afirmat que fa “una bona valoració” del paper de l’ambaixador, perquè, “tant en públic com en privat, ha parlat correctament de Catalunya, i és el que m’interessa", de la mateixa manera que ha assegurat que ha parlat bé del Govern de Catalunya, "i això, fer-ho en públic per part d'un representant del Govern espanyol, en aquest moment no és menor”. Per aquest motiu, Artur Mas ha assegurat que, “si en algun moment l’ambaixador ha fet altres manifestacions, és perquè deuen rebre algunes pressions de Madrid i això, de vegades, els fa reaccionar d’aquesta manera”.
 
Avui, en l’última jornada del viatge, el president ha estat a les instal·lacions de les empreses Wipro i Advinus Therapeutics, a Bangalore, junt amb el conseller Felip Puig. Wipro es troba entre les cinc principals empreses de tecnologia de la informació i comunicació de l’Índia. Actualment disposa de més de 145.000 treballadors i serveix a més de 900 clients empresarials diferents de 57 països del món. Per la seva part, Advinus Therapeutics és una de les principals companyies farmacèutiques de l’Índia i forma part del holding empresarial indi TATA Group.
 
El president ha tancat el viatge amb un sopar amb el secretari de Tecnologia de l’Estat de Karnataka.
 
 
Al costat de la veritat i la decència
 
A preguntes dels mitjans de comunicació, el president Mas ha demanat a Mariano Rajoy que “es posi al costat de la veritat, la decència i la realitat democràtica” quan hi ha determinats mitjans de comunicació que, “a més de tergiversar la realitat, el que fan és comminar a la violència i al trencament dels ponts de diàleg a través de la paraula”
 
“Quan alguns comparen el moviment que hi ha a Catalunya amb el nazisme, el que fan és creuar totes les línies vermelles i allò que és admissible des d’un punt de vista comunicatiu”, ha dit el president. Dimarts, el Consell Executiu va decidir prendre accions legals i polítiques davant la proliferació i l’augment d’informacions periodístiques on s’equipara la societat i  les institucions catalanes amb moviments totalitaris, tal i com va denunciar el Consell de l’Audiovisual de Catalunya en el seu últim informe.
 
En referència al tancament de les emissions de Canal 9, el president ha reiterat que“lamenta” la decisió i que “a Catalunya no passarà, perquè una cosa és ajustar, com hem hagut de fer, i l’altra és tancar”“Nosaltres estem radicalment en contra d’aquests tancaments, perquè creiem que és un molt dèbil favor a la penetració i la normalització dels idiomes propis dels països”, ha reblat.
 
Durant les declaracions, Artur Mas també ha assenyalat que caldrà esperar per veure si la posició del Govern central és realment d’ajudar a què Catalunya pugui afrontar el seu dia a dia, separant la realitat econòmica del procés sobiranista. “Si no podem pagar als proveïdors o a les farmàcies, se’n ressent tot el sistema, també Espanya, i no només Catalunya”, ha dit Mas, afegint que “el que és lògic és que les decisions que es prenguin siguin correctes per garantir el funcionament de les institucions i per garantir que, en les condicions dures que estem travessant, hi hagi les millors condicions possibles per tothom”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada