Recorda que el PSC “es va comprometre a fer possible poder votar i, en canvi, avui posen pals a les rodes” i “passen a engruixir el no a la consulta”
Jordi Turull, president de CiU al Parlament de Catalunya, ha assenyalat que “el poble de Catalunya va dir a les urnes, de manera clara i majoritària, que vol decidir el seu futur polític votant” i, per tant, “nosaltres hem de fer possible i farem possible aquest mandat dels ciutadans”. En el transcurs del debat de la petició per delegar a la Generalitat la competència per convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, Turull ha remarcat que avui “no parlem de quin futur polític ha de tenir sinó de com fer possible que els ciutadans ho decideixin”. Per això, ha lamentat que el PSC hagi votat en contra: “Es van comprometre a favor de la consulta legal i acordada”, ha recordat, “per què en comptes de propiciar que aquest hemicicle sigui el reflex del resultat de les eleccions, avui traeixen això i passen a engruixir el no a la consulta?”.
En aquest sentit, ha exposat que, en tot el procés, no podem perdre de vista que “Catalunya com a nació no neix amb la Constitució del 78; Catalunya és, ha estat i serà el que els seus ciutadans decideixin que sigui, amb llibertat i democràcia”. “Els catalans volen votar i decidir i tinguin per segur que votaran i decidiran”, ha afirmat.
“Tots els passos fets no són sobrers”
Turull ha explicat que aquesta proposta vol activar un dels cinc mecanismes legals existents i que la via del 150.2 és un mecanisme previst a la Constitució espanyola. De fet, tots els compareixents a la comissió pel dret a decidir del Parlament, “tant els que estan en contra de la independència com els que estan a favor, han dit que si hi ha voluntat política la consulta es pot fer”. “I si alguns de vostès ho veuen tan il·legal, per què no ho han portat al CGE o només porten allò que perjudica als ciutadans com són els pressupostos?”, ha preguntat. “Demanar votar és inconstitucional?”, ha continuat. “Si tan segurs estan de les maldats de la independència, per què no deixen que els ciutadans valorin els seus arguments i decideixin?”, ha afegit.
El president de CiU al Parlament ha posat èmfasi en la manera d’actuar dels grups favorables al dret a decidir i en que tots els passos fets fins ara han estat seguint tres grans paràmetres: “grans majories transversals, legalitat i voluntat d’acord amb l’Estat”. Malauradament, l’Estat s’ha mogut en bàsicament dos paràmetres: “menysteniment i ostentació del no diàleg”. Per aquesta raó, ha assenyalat que “tots els passos que hem fet no són sobrers, com no és sobrer el pas d’avui, perquè ajuden a carregar-nos de raó dins i fora de Catalunya”.
En aquest sentit, ha repassat totes les iniciatives dutes a terme en el darrer any: “El 23 de gener vàrem aprovar la Declaració de Sobirania; després la resolució del PSC que incidia en la voluntat de diàleg amb l’Estat; la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN); la Comissió d’Estudi sobre el Dret a Decidir, que incideix en el paper central del Parlament; el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per vehicular la participació de la societat civil; el president Mas va comunicar al president Rajoy la voluntat de fer la consulta; hem fet pedagogia amb la comunitat internacional; estem tramitant la llei de consultes; i el 12 de desembre vàrem acordar la data, pregunta i vies legals per a fer la consulta”.
El PSC posa pals a les rodes a poder votar
Finalment, Turull ha assegurat que l’argument del PSC per votar en contra és “legítim” però “no s’aguanta per enlloc” i ha posat com a exemple els grans avenços aconseguits en l’autogovern: “S’imaginen que el catalanisme, històricament, mai hagués fet cap proposta fins que l’Estat espanyol ens donés el seu vistiplau? No hauríem aconseguit res”.
Turull considera que, en aquest procés que ha iniciat Catalunya, “tan negatiu és no deixar decidir a la gent com decidir per ells” i ha reiterat que els socialistes “es van comprometre a fer possible poder votar i, en canvi, avui posen pals a les rodes”. “Diuen que no estan ni amb els uns ni amb els altres però a l’hora de la veritat voten amb els altres. I els vots són els que compten”, ha conclòs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada