dimecres, 30 d’octubre del 2013

El Govern modifica diversos llibres del Codi civil català per evitar errors en la seva aplicació

  • L’objectiu és esmenar les deficiències i imprecisions d’articles que tenen una “gran incidència en la vida quotidiana”, segons ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior al Consell Exectiu
  • El Govern rebutja abaixar impostos perquè implicaría “carregar-se” l’estat del benestar
  • Homs demana al PP i al PSOE que presentin una proposta consensuada sobre el futur de Catalunya
  • Homs defensa els Mossos d’Esquadra com “un cos policial modern que presta un servei de qualitat al país”
Roda de premsa
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el Projecte de llei de modificació dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi civil de Catalunya i de modificació de la Llei 10/2008, del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions.
 
La finalitat d’aquesta iniciativa legislativa és començar la tasca d’harmonització de diferents articles d’aquests llibres del Codi civil de Catalunya per salvar errades o omissions i evitar així efectes negatius  a l’hora de la seva aplicació. En alguns articles  dels esmentats llibres s’han detectat algunes deficiències o disfuncions. Aquestes deficiències obeeixen a discordances entre alguns preceptes, a imprecisions o, en alguns casos, a problemes d’interpretació o de difícil compliment.
 
Es tracta de modificacions que, tot i no implicar canvis dràstics en l’orientació de la política jurídica, són“importants” perquè tenen “incidència en la vida quotidiana”, segons ha destacat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu.
 
Per exemple, entre les  modificacions més remarcables de la nova disposició hi figura la modificació feta en la figura de la commoriència (es dóna quan dues persones moren al mateix temps i s’ha de determinar qui ha mort primer), molt important en els casos d’accidents de trànsit per saber qui ha mort abans o si dos membres d’una parella moren al mateix temps, i a efectes successoris qui succeeix a qui.
 
Una altra modificació destacable en el Llibre II, és la relativa a persona i família on s’incorpora un nou punt en què es disposa que els comptes referents a les persones tutelades han de quedar dipositats en el jutjat en que es va constituir la tutela.
 
Anàlisi de la conjuntura econòmica
 
El Govern ha dedicat bona part de la seva reunió a analitzar la conjuntura econòmica catalana, amb especial atenció a les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) i a les inversions que atrau el país.
 
Una de les darreres accions del Govern en aquest capítol ha estat la missió institucional i empresarial que els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, van fer la setmana passada a Colòmbia i que, segons ha celebrat el conseller Homs, “donarà resultats concrets en el terreny comercial”.
 
Pel que fa a les dades de l’EPA del darrer trimestre, fetes públiques divendres passat, el Govern ha constatat que el 44% de la creació d’ocupació de tot l’Estat espanyol es va produir a Catalunya.
 
També en el terreny econòmic, el conseller Homs ha reiterat el rebuig del Govern a abaixar impostos, en la línia del que ha anunciat la Comunitat de Madrid. A preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió, Homs ha assegurat: “Nosaltres no podem fer aquestes rebaixes fiscals a no ser que decidim carregar-nos l’estat del benestar, i per això no prendrem aquestes decisions”“A nosaltres els números no ens surten, ells sabran quin marge tenen”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, el conseller Homs també ha valorat l’advertiment del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) sobre l’increment de les taxes recollit en la Llei d’acompanyament dels pressupostos del 2014, i ha recordat que en el context actual no es poden combinar menys impostos amb menys retallades. 
 
El Govern demana al PP i al PSOE que presentin una proposta consensuada sobre el futur de Catalunya
 
Durant la roda de premsa, el conseller Homs ha assegurat que el Govern manté la voluntat de diàleg amb Madrid pel que fa a la celebració d’una consulta i ha assenyalat que ara és el torn de la política espanyola de“formular una proposta” a Catalunya. Homs ha constatat que "comença a haver-hi un consens en el diagnòstic” de la situació, tot i que la solució encara està "lluny", i ha instat el PP i el PSOE a posar-se d’acord per oferir una resposta consensuada a les demandes sobiranistes plantejades per la societat catalana.
 
El conseller també ha advertit que no es pot exigir al poble de Catalunya que "oblidi les seves reivindicacions i aspiracions” i que qualsevol solució s’haurà de sotmetre a una votació, ja que “seria inadmissible que això es pogués decidir en els despatxos”. Homs ha recordat que a Catalunya hi ha un “gran consens en la defensa del dret a decidir”, mentre que la política espanyola no és capaç d’acordar cap proposta conjunta.
 
Homs defensa els Mossos d’Esquadra com “un cos policial modern que presta un servei de qualitat al país”
 
El conseller de la Presidència també ha reivindicat el paper dels Mossos d’Esquadra com “un cos policial modern que presta un servei de qualitat al país” i ha rebutjat determinades corrents que volen criminalitzar-lo.
 
En referència a la polèmica generada per les darreres actuacions de la policia catalana, Homs ha considerat que, tot i que “sempre hi poden haver coses discutibles”, el Govern “no comparteix en absolut algunes reflexions que tenen aires de criminalització””Ens convé a tots, perquè és el que s'ajusta a la realitat, no presentar la policia de la Generalitat com el que no és”, ha insistit.
 
 
Llum verd a una línia d’ajuts de 5,3 milions d’euros per crear la Xarxa de foment de l’emprenedoria
 
En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat destinar un total de 5,3 milions d’euros en ajuts al Programa integral de foment de l’emprenedoria durant el període 2013-2014. Aquest programa, impulsat per Catalunya Emprèn, fomentarà la creació d’empreses a través de la col·laboració público-privada, realitzant accions de suport a les persones emprenedores.
 
La Xarxa que es constitueixi amb el Programa Catalunya Emprèn estarà formada per administracions locals i supramunicipals, col·legis professionals, agents socials i econòmics, universitats i entitats del sector privat. Les entitats que formen part de la Xarxa hauran de prestar un suport integral a les persones emprenedors perquè puguin crear, consolidar la seva empresa i créixer.
 
Els agents que formaran part d’aquesta xarxa rebran els ajuts de la Generalitat per facilitar informació i orientació als emprenedors que tinguin una idea empresarial. Un cop avaluat el projecte, oferiran assessorament durant el procés de creació de l’empresa i ajudaran a planificar la seva posada en marxa. Igualment, oferiran seguiment tècnic durant els tres primers anys de vida de l’empresa per tal de facilitar la seva consolidació.
 
Les entitats que participin al projecte també desenvoluparan programes de formació per millorar les habilitats i capacitats en matèria de gestió empresarial dels emprenedors. Les actuacions començaran a finals d’any i es desenvoluparan  fins el 30 de novembre del 2014.
 
Impuls institucional al Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions
 
El Consell Executiu ha aprovat avui introduir modificacions en el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions amb l’objectiu de donar-li el màxim impuls institucional. Aquesta modificació respon a la necessitat, a parer del Govern, d’abordar la salut mental de manera integral i coordinada amb tots els àmbits que s’hi relacionen, no només des de l’àmbit de la salut, sinó també des de l’àmbit social, laboral i educatiu, entre d’altres.
 
Amb aquesta modificació s’encomana la coordinació de l’execució de les actuacions d’aquest Pla a la Secretaria del Govern del Departament de la Presidència. Fins ara corresponia a la Direcció de Planificació i Avaluació del Departament de Salut.
 
El president, durant el Dia de la Salut Mental, celebrat el 12 d’octubre passat, va refermar el compromís del Govern de la Generalitat amb el desenvolupament del Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, aprovat el 2010, i va assegurar que la seva voluntat era donar-li el màxim relleu institucional.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu es va comprometre a treballar directament per la salut mental i fer-ho a través d’una feina rigorosa i permanent al costat de les associacions d’aquest àmbit.
 
Així doncs, l’assumpció per part del Departament de la Presidencia de la coordinació del Pla dóna resposta a una petició directa del sector de la salut mental i a un compromís del president de la Generalitat.
 
 
D’altra banda, s’introdueixen canvis en la comissió interdepartamental, que serà presidida pel secretari del Govern i integrada pel titular de l’oficina del President i Coordinació Interdepartamental; un representant dels departaments d’Ensenyament, de Salut, de Benestar Social i Família i d’Empresa i Ocupació. Com a novetat, puntualment podran assistir a la Comissió membres d’altres departaments o persones externes que, per la seva vessant tècnica o de coneixement del sector, puguin aportar valoracions d’interès.
 
 
Els governs català i quebequès cooperaran en matèria d’Administració publica
 
El Govern dóna el vistiplau a la subscripció d’un Acord General de Cooperació entre l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i l’École Nationale d’Administration Publique, del Quebec. L’objectiu és desenvolupar les pràctiques i coneixements d’avantguarda per a l’organització i el futur dels assumptes públics a través de l’ensenyament, la investigació i la formació contínua.
 
L’acord serà signat per la vicepresidenta del Govern durant el viatge institucional al Quebec que farà aquesta setmana.
 
Recurs d’inconstitucionalitat contra el reial decret de l’Estat que modifica el règim d’infraccions i sancions en matèria de seguretat social
 
Finalment, el Consell Executiu ha acordat avui plantejar un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional en relació amb el Reial decret llei 11/2013, de 2 d’agost, per a la protecció dels treballadors a temps parcial i altres mesures urgents en l’ordre econòmic i social.
 
La nova norma estatal reserva la potestat de sancionar aquestes infraccions al Servicio Público de Empleo Estatalsense respectar les competències de la Generalitat reconegudes pel TC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada