dilluns, 28 d’octubre del 2013

La millora en l'atenció a l'ictus ha evitat un 7,1% de defuncions en set anys

Catalunya disposa del Codi ictus, que organitza l’atenció a partir de la xarxa d’hospitals comarcals, de 14 hospitals de referència i del Sistema d’Emergències Mèdiques, i agilitza el temps que passa entre l’inici de l’ictus i el tractament
 
El proper dimarts, 29 d’octubre, se celebra el Dia Mundial contra l’Ictus. La celebració, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any causa la mort de 5,7 milions de persones al món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.
 
L’ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració de la circulació de la sang al cervell. Esdevé la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat mèdica en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran.
 
Alguns factors, com la hipertensió, el colesterol, el sedentarisme, el tabac i l’alcohol, augmenten el risc de patir un ictus. La debilitat a una banda del cos, la pèrdua de visió o la pèrdua o dificultat de la parla són alguns dels símptomes d’aquesta malaltia, que acostumen a aparèixer de forma sobtada. A la persona que presenta aquests símptomes cal demanar-li que faci tres accions: somriure, aixecar els dos braços i parlar. Si no en pot fer alguna, cal avisar els serveis d’emergències trucant al 112.
 
A Catalunya es produeixen més de 13.000 ingressos per ictus a l’any, una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, que en el 85% dels casos es deu a una oclusió o tamponament arterial i en el 15% restant poden ser hemorràgies. La celeritat en l’actuació és vital per a la supervivència i la qualitat de vida dels afectats, per la qual cosa, l’any 2006, el Pla director de la malaltia vascular cerebral va organitzar la cobertura de tot el territori amb un sistema de Codi ictus.
 
Els beneficis de l’organització de l’atenció sanitària a les persones amb ictus són fefaents. La disminució global de defuncions deguda a les millores en l’atenció a l’ictus entre 2005 i 2012 és d’un 7,1%, que equival a 1.219 persones en set anys, de les quals el 44,55% tenen menys de 75 anys i el 43,5%, entre 75 i 84 anys. A partir d’aquests resultats, i aplicant un valor per any de vida guanyat, el benefici en termes econòmics de les actuacions en la fase aguda de la malaltia en el mateix període és de 520.384.410,28 €, per la qual cosa, atès que la millora de l’atenció s’ha basat en gran part en mesures organitzatives, els beneficis estimats superen els costos.
 
Codi ictus, l’atenció urgent necessària en la fase aguda
 
El Pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut ha implementat una xarxa d’atenció aguda per als pacients amb ictus a Catalunya, amb el Codi ictus com a sistema d’emergència que activa una xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d’ictus. Aquesta xarxa està formada per hospitals comarcals, 14 hospitals de referència-CRI, cinc dels quals també anomenats terciaris o altament especialitzats(CTI), i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ordenats en 10 àmbits o zones geogràfiques. Quan una persona pateix un ictus pot trucar al 112 o al 061 CatSalut Respon, adreçar-se a un CAP o bé al servei d’urgències d’un hospital. En tots els casos, el Codi ictus garanteix que el pacient sigui avaluat per un professional expert.
 
El nombre d’activació del Codi ictus ha anat augmentant gradualment fins a ser el 44% del total d’ingressos per ictus l’any 2012, mentre la realització d’auditories biennals en tots els hospitals de Catalunya demostra una millora progressiva dels indicadors de qualitat de l’atenció hospitalària als malalts amb ictus, que evita la mort però també la discapacitat residual, que afecta un 40% dels supervivents.
 
Balanç del servei Teleictus 2.0
 
El mes de març d’enguany, i fent un pas més en la millora de l’atenció a l’ictus, 10 hospitals comarcals van ser equipats amb el sistema Teleictus 2.0, que permet l’avaluació a distància del pacient per un neuròleg especialitzat en malaltia cerebrovascular, la qual cosa facilita iniciar de manera ràpida el tractament i, en alguns casos, evita el desplaçament del pacient.
 
Des de la posada en funcionament del sistema Teleictus, i fins al mes d’octubre, s’han avaluat un total de 305 pacients sobre una població de referència del conjunt d’hospitals comarcals amb teleictus de 1.233.828 persones. Del total de pacients avaluats, 269 ho van ser per videoconferència, 115 (43%) dels quals van necessitar el trasllat a un CRI (11%) o a un CTI (89%) i 154 (57%) no van requerir desplaçament i, per tant, representen trasllats estalviats. En el cas dels 36 pacients restants, no va ser necessària la videoconferència per a una avaluació correcta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada