En una reunió amb Ramon Tremosa, Benoit Couré ha obert la porta a aquesta mesura, que reduiria les despeses financeres de la Generalitat i, per tant, els ajustaments en despesa pública
Ramon Tremosa, eurodiputat de CiU, s’ha reunit avui amb Benoit Coeuré, un dels 6 membres del Consell de Govern del Banc Central Europeu.
Tremosa ha plantejat a Coeuré el vot unànime del Parlament Europeu per tal que el deute català, en tant que deute regional, sigui tractat en igualtat de condicions amb el deute sobirà.
Més concretament, el Parlament Europeu demana igualtat en l'acceptació del deute regional quan és acceptat pel BCE com a garantia en les subhastes periòdiques, a través de les quals les entitats financeres obtenen préstecs del BCE. Aquesta equiparació va ser aprovada gràcies a la següent esmena presentada per Ramon Tremosa:
Considera que en les normes de garantia s'apliquin mateixos estàndards entre els bons sobirans i el govern regional en aquells casos en què les regions tenen competències legislatives i fiscals, ja que tots dos tenen una influència rellevant en la bona transmissió de la política monetària del BCE.
L'equiparació del deute català amb el deute dels estats faria molt més atractiu per al sector bancari la compra de deute català i n'augmentaria la demanda. Aquest augment de la demanda rebaixaria previsiblement els tipus d'interès a pagar per la Generalitat i per tant disminuiria els costos del deute públic de Catalunya, ajudant la Generalitat a complir els objectius de dèficit.
Coeuré ha obert la porta a l'aplicació de la mesura, i ha emplaçat l'eurodiputat a aconseguir que el Banc d'Espanya ho proposi en el marc del comitè d’anàlisi de riscos del Banc Central Europeu. El Govern català ha d'enviar una carta al BCE a través del Banc d'Espanya a fi d'aconseguir aquest canvi de criteri.
Tremosa també s'ha mostrat profundament preocupat per la falta de crèdit a les PIMEs. Durant la reunió, ha recordat a Coeuré que el Parlament Europeu ha proposat que el BCE compri grans quantitats de préstecs titulitzats a PIMEs, per tal de que es relaxin les condicions per l’obtenció de crèdit.
Tremosa també ha denunciat el fet que les PIMEs catalanes hagin de pagar un 5 o un 6% més d'interès que les alemanyes o austríaques per obtenir crèdit, només pel fet de pertànyer a un país del sud d'Europa. Coeuré ha compartit la seva preocupació i ha exposat algunes de les polítiques que pensa seguir el BCE en els propers mesos.
El Consell de Govern del BCE, presidit per Mario Draghi, és l'òrgan més important de direcció de la política monetària de la zona euro. A més del seu president, el Consell està format pel vicepresident, Vitor Constancio, i quatre membres provinents de Bèlgica, Alemanya, Luxemburg i França.
Fins fa un any sempre hi havia hagut un membre de nacionalitat espanyola dins el Consell, però la baixa de Gonzalez -Páramo va ser coberta per Yves Mersch, de Luxemburg, tot i les pressions espanyoles per mantenir la seva representació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada