divendres, 13 de desembre del 2013

Homs posa en valor la generositat de les formacions que han subscrit l'acord per la consulta perquè "dóna confiança"

  • El portaveu del Govern assegura que el procés és “imbatible” i que la seva “fortalesa” permetrà “superar pràcticament tot”

  •  La supressió de l’autonomia li sembla tan “improbable” que ni tan sols “s’ho planteja” i sosté que si la consulta “no encaixa en el marc legal vigent” el que s'ha de fer és canviar-lo

 
 
Transició nacional“Hi ha una cosa que ja la tenim col•lectivament i que és de tots. Que l'acte d'ahir ens dóna confiança. I que pot donar confiança al país”. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s’ha referit amb aquesta contundència, a l’acord sobre la data i la pregunta, que es va fer públic ahir. El portaveu del Govern ha posat de relleu que tot i que “és normal que estiguem tot el dia identificant les coses que no van bé”, de tant en tant hi ha l'oportunitat de posar de manifest coses que funcionen, com “arribar a acords contra pronòstic”. Més important que el pacte en sí ho és “el clima de confiança que això genera”.
 
“Quan hi ha una gent que té confiança i la responsabilitat de tirar un procés endavant tan complex com aquest, gairebé m’atreveixo a dir que això és imbatible. Aquesta és la força”. El conseller creu que el procés que ara s’inicia no “serà senzill” perquè hi haurà moltes “decisions delicades” l'any 2014. Però “si hi ha confiança” i se superen “totes aquestes contaminacions periodístiques d'alguns mitjans de comunicació”, aquesta “fortalesa” permetrà “superar pràcticament tot”.
 
En diverses entrevistes al llarg del matí, Homs ha valorat molt positivament “la generositat que hi ha hagut per part de tothom” per poder arribar a l’acord, de totes les persones presents a l’acte d’ahir i també especialment la de Josep Antoni Duran i Lleida, que ha actuat “en conseqüència” perquè ell mateix creia que hagués estat “un ridícul estrepitós que no ens haguéssim posat d'acord”. En aquest context, el conseller ha ressaltat que “qualsevol alternativa el que va succeir ahir, hagués estat un desastre” i no hagués estat a l’alçada “del que la gent ens va encarregar el 25 de novembre”“Aquesta era la nostra obligació” ha afirmat.
 
“La batalla que hem de lliurar és la de poder votar”
 
Ara el següent pas és portar l’acord al Parlament de Catalunya “en els propers dies” i formular la petició del traspàs per la convocatòria del referèndum, amb “una de les vies legals que existeixen”. Homs ha avançat  que tot el primer semestre de 2014, i “ben bé fins al setembre” que és quan s'haurà de formalitzar el decret de convocatòria, “hi ha temps material per arbitrar el mecanisme legal i formalitzar la convocatòria”. Tanmateix, prefereix no anticipar les decisions perquè ara “la batalla col•lectiva que hem de lliurar és la de poder votar”, i per això era “imprescindible dir què volem votar i quan”“És una batalla que té una base democràtica molt evident”, de la mateixa manera que és evident que “Espanya no es pot permetre tenir un Govern com el de l’estat espanyol que tingui com a resposta el que ens va ensenyar ahir”“Això de 'no me viene en la Constituciónno és una resposta a un plantejament que té una vocació estrictament democràtica”, ha reblat. 
 
Pel que fa a l’amenaça de supressió de l'autonomia de Catalunya, el titular de la Presidència ha manifestat que li sembla tant “improbable” i “inversemblant”, que“no m’ho plantejo” i pronostica que si “continuem fent el que estem fent, amb aquesta capacitat d'unitat i de plantejar les coses ben fetes, allò que avui ens sembla altament improbable pot acabar succeïnt”. Homs ha justificat les seves paraules posant com a exemple que “si ens haguessin dit que el dia 12 de desembre de 2013, una sèrie de formacions polítiques tan diverses i tan enfrontades en alguns temes (...) es posarien d'acord per formular la pregunta i posar-hi data, de ben segur que no ens ho creuríem de cap de les maneres”. 
 
Sobre l’endemà de la consulta, i en el cas que la resposta fos afirmativa a les dues preguntes, el conseller ha dit que el que s’hauria de fer és “remoure, promoure i prendre totes aquelles decisions per fer possible això” i aleshores “moure els marcs legals per adaptar-los al que ha decidit la voluntat popular”“El que no pot ser és al revés”, ha afirmat, perquè “si la gent té una voluntat i l'expressa de manera ordenada, i pacífica” i el resultat “no encaixa en el marc legal vigent, el que s'ha de fer és canviar el marc legal vigent. D'això se'n diu democràcia”.
 
Preguntat sobre la possibilitat d’una candidatura conjunta entre els partits que han subscrit l’acord de cara a les pròximes eleccions al Parlament europeu, Homs ha manifestat que tot i que no ho descarta, és “difícil” i es mostra convençut que l’acord d’ahir desfermarà “tota mena de pressions perquè no es torni a reproduir, en cap escenari”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que “és raonable pensar que qualsevol oportunitat que hi hagi en aquests propers mesos que representi poder-se expressar en termes democràtics s’ha d'aprofitar”.
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada