dimarts, 3 de desembre del 2013

El Govern combatrà "jurídicament i políticament" la "reforma encoberta de la Constitució" que suposa el pla estatal de reforma de les administracions públiques

  • El Govern convocarà els grups parlamentaris per fer front a la intenció del Govern espanyol d’eliminar organismes de la Generalitat
  • El conseller Homs assegura que el Govern també actuarà jurídicament per evitar qualsevol “minva de competències de la Generalitat”
  • El Govern crea el Programa Catalunya Clústers amb l’objectiu que esdevingui un instrument fonamental per transformar el model industrial del país
Conseller Homs
El Govern “combatrà jurídicament i políticament qualsevol minva de competències” davant el projecte estatal de reforma de les administracions públiques engegat pel Govern espanyol, que preveu l’eliminació d’organismes de la Generalitat. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, convocarà com a màxim la propera setmana els portaveus i representants dels grups parlamentaris per fer front a “aquesta reforma encoberta de la Constitució”.
 
Així ho ha assegurat en roda de premsa el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, després que l’Executiu hagi analitzat el darrer informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) del Govern espanyol, un document que Homs ha qualificat d’”operació de recentralització de gran abast”.

En la reunió d’avui, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha presentat un informe que analitza el document lliurat pel Govern espanyol al català el passat 19 de novembre. Segons aquest informe, la proposta de l’estat suposaria l’eliminació d’un “conjunt extens d’organismes que fan una funció molt eficientment consolidada”, com ara el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, l’Agència Catalana de Protecció de Dades, el Tribunal de la Competència, l’Òrgan administratiu de recursos contractuals de Catalunya (OARCC), l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), l’Institut Català d’Energia (ICAEN), el Meteocat, el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i l’Institut Cartogràfic, així com la gestió de les beques.
 
“Alguns d’aquestes organismes estan previstos a l’Estatut, i per tant s’hauria de  reformar l’Estatut”, ha recordat Homs, qui ha demanat honestedat i transparència al Govern espanyol. “Plantejar l’eliminació d’institucions en el nostre país sense identificar que comporta remoure tot el marc constitucional no és honest ni és un acte de transparència”, ha denunciat.
 
Per al conseller, les mesures previstes en el projecte estatal no estan en la línia d’una major eficiència i estalvi, i per aquest motiu ha acusat el Govern espanyol de voler eliminar competències de les Comunitats Autònomes amb el pretext de reduir les duplicitats administratives.
 
Des del punt de vista jurídic, el Govern defensarà davant els tribunals qualsevol intromissió de les competències de la Generalitat, en la línia de la posició fixada el 23 d’octubre de l’any passat arran de l’informe de l’Institut d’Estudis Autonòmics sobre duplicitats administratives entre Estat i Generalitat.
 
Segons alertava aquell informe, “la reiterada invasió competencial per part del Govern de l’Estat implica que l’autonomia política de la Generalitat sigui una autonomia de baixa qualitat, més propera a una simple autonomia administrativa que no pas a una autonomia veritablement política i legislativa, i que es vegi reduïda la seva capacitat d’adoptar polítiques pròpies en àmbits de la seva competència”.
 
Condemna dels actes vandàlics contra els partits polítics

Durant la roda de premsa, el conseller Homs també ha volgut denunciar públicament i de forma “nítida i clara”els actes vandàlics que en els darrers temps han patit diversos partits polítics. “Són fets reprovables i entre tots hem de posar les condicions perquè no es reprodueixin”,

Creació del Programa Catalunya Clústers amb l’objectiu que esdevingui un instrument fonamental per transformar el model industrial del país
En la reunió d’avui, el Govern també ha donat llum verd a la creació del Programa Catalunya Clústers, que neix amb l’objectiu de fer de la política de clústers un instrument fonamental per avançar en la transformació del model industrial del país.
 
El Programa Catalunya Clústers vol reforçar la competitivitat de les empreses a través de la innovació i la internacionalització enteses en clau de clúster, així com racionalitzar les iniciatives existents en aquest camp a Catalunya. S’entén per “clúster” una concentració d’empreses interconnectades, proveïdors especialitzats i de serveis, empreses en indústries relacionades i institucions associades que competeixen però alhora també cooperen.
 
Els clústers que formin part del programa s’identificaran a través de la nova marca Catalunya Clústers i rebran, entre d’altres, orientació estratègica, formació i serveis d’assessorament en matèria de cooperació internacional i d’innovació. El programa Catalunya Clústers serà gestionat per la Direcció General d’Indústria amb el suport d’ACCIÓ.
 
La política de clústers de Catalunya, iniciada l’any 1993, ha estat pionera en aquest camp a tot el món. Actualment hi ha prop de 1.000 empreses al territori que treballen en associacions clúster. En poc més de dues dècades, el concepte de clúster ha assolit una gran difusió i ha estat adoptat per un gran nombre de països i regions d’arreu del món com a eina per implementar polítiques de desenvolupament de la competitivitat.
 
El nou programa també té l’objectiu de millorar la visibilitat de l’ecosistema de clústers catalans per tal que segueixi sent un referent internacional.
 
Primeres passes de la nova llei d’arquitectura

El Govern també ha aprovat avui la memòria prèvia a l’inici de la tramitació de l’Avantprojecte de la nova llei d’arquitectura, amb la voluntat que el nou text legal estigui aprovat a finals de 2014.
 
L’objectiu general és posar en valor l’interès públic de l’arquitectura, assegurar-ne la preservació com a patrimoni cultural i social, així com distingir-la com a bé fonamental per garantir el benestar de les persones i la cohesió social.
 
La nova Llei recollirà les diverses resolucions i recomanacions d’organismes europeus. Per exemple, regularà la incorporació dels objectius de qualitat arquitectònica en els projectes, tant públics com privats, i establiment de mecanismes per assegurar aquesta qualitat. Així mateix, promourà  l’accés a la professió dels joves titulats, en el marc de les polítiques de foment de l’emprenedoria i l’ocupació.
 
Formació de més d’un miler de joves com a administratiu polivalent per a petites i mitjanes empreses

En la reunió d’avui, el Govern també ha acordat la signatura d’un conveni entre el Departament d’Empresa i Ocupació i la Fundació Privada Inform, a través del qual el SOC subvencionarà amb 2,5 milions d’euros un programa de formació i qualificació professional en activitats de gestió administrativa per a joves prioritàriament en situació d’atur. L’objectiu del conveni és facilitar la formació i millorar l’ocupabilitat de més d’un miler de joves com a administratius polivalents per a petites i mitjanes empreses, amb l’obtenció del corresponent certificat de professionalitat.
 
Tres milions d'euros a estimular la transferència tecnològica a les empreses

En l’àmbit de la recerca, el Govern ha aprovat destinar tres milions d’euros als centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO per estimular la transferència tecnològica a les empreses. Aquesta xifra se suma als 6,1 milions d’euros que la Generalitat va destinar als centres avançats el mes de juliol, adreçada ara a nous projectes o actuacions.
 
Els receptors són ASCAMM, Barcelona Digital, Barcelona Media, CTM Manresa, CETEMMSA i Leitat. Aquests centres han de destinar els ajuts a recerca industrial, prototipus i projectes de valorització de tecnologies, i projectes d’internacionalització, entre d’altres.
 
Les petites i mitjanes empreses són les principals beneficiàries de l’activitat dels centres avançats ja que posteriorment incorporaran aquesta tecnologia per ser més competitives. Amb aquest ajut, la Generalitat vol promoure la recerca industrial i la transferència tecnològica com a mecanisme per fer més competitiu el teixit empresarial català.
 
Coordinació en l'àmbit de les TIC entre l'àmbit sanitari i social

El Govern ha aprovat avui el canvi dels estatuts de la Fundació TICsalut per tal d’incorporar el Departament de Benestar i Família dins del seu Patronat amb l’objectiu de permetre engegar iniciatives i projectes conjunts que oferiran un servei més coordinat, eficient i de millor qualitat al ciutadà en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i Ia Comunicació (TICs).
 
Aquesta coordinació ha de fer possible, entre d’altres, l’accés a la història clínica compartida des de l’àmbit social, la compartició de dades entre els dos departaments i l'extensió de la recepta electrònica als centres sociosanitaris, així com compartir altres projectes transversals que facin possible que els professionals dels dos departaments puguin compartir informació, augmentar la coordinació, millorar l’eficiència del sistema i així oferir un servei de millor qualitat al ciutadà.
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat el nomenament de Sergi Bonet i Marull com a nou rector de la Universitat de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada