Les formacions catalans entren dues iniciatives en què demanen al govern espanyol el traspàs de la competència per celebrar referèndums
Volen accelerar el procés perquè el debat se celebri a Madrid entre el març i l’abril
CiU, ERC i ICV-EUiA han registrat aquest dilluns al Congrés dues iniciatives similars a la proposició de llei aprovada pel Parlament de Catalunya demanant al Govern espanyol el traspàs de la competència per fer la consulta sobiranista. Les formacions volen accelerar el procés perquè el debat al Congrés se celebri entre el març i l’abril
Un text ha estat presentat pels seus grups parlamentaris a la cambra baixa i l’altre porta la firma dels seus 22 diputats. L’única diferència entre aquests textos i l’enviat pel Parlament català és que en els dels grups no s’hi ha inclòs la major part del preàmbul que encapçalava el de la cambra autonòmica.
Així, les dues proposicions de llei inclouen una exposició de motius recordant la petició que va aprovar el Parlament de Catalunya i mostrant la voluntat dels grups impulsors de la iniciativa perquè pugui ser debatuda al Congrés “amb la major celeritat possible”.
L’únic paràgraf del preàmbul del text amb origen al Parlament que han recollit en les presentades a Madrid és l’últim, que recalca que l’objectiu de la iniciativa és impulsar l’aplicació d’una “via constitucional i legítima per poder fer el referèndum que demana la gran majoria dels ciutadans de Catalunya”.
“Es fa de la manera que es considera més adequada i ponderant tots els interessos que es veuen afectats per un procés d’aquesta naturalesa”, han remarcat.
Acord amb l’Estat
També es reprodueix íntegrament l’article únic en què es reclama que el Govern espanyol delegui a la Generalitat la competència per autoritzar, convocar i fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, “en els termes que s’acordin amb el Govern de l’Estat”.
El text apunta que el referèndum l’ha de convocar el govern català i que s’ha de celebrar abans que finalitzi el 2014, sense coincidir amb períodes electorals ni amb una data “d’alt contingut simbòlic-polític”. El Govern d’Artur Mas preveu organitzar la consulta per al 9 de novembre, data pactada amb CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP-AE.
Finalment, s’afegeix que el procediment per fer el referèndum i les seves garanties vindrà determinat per la legislació dels processos referendaris i electorals i, si és procedent, pel decret del govern català que el convoqui.
No esperar al setembre
El registre al Congrés d’aquestes dues proposicions de llei té com a objectiu avançar la data del debat de la iniciativa aprovada pel Parlament de Catalunya, que pel seu curs autonòmic no arribaria al Ple del Congrés fins al setembre.
Segons han informat fonts parlamentàries, la data per registrar aquestes iniciatives es va escollir per ser el primer dia laborable del nou període ordinari de sessions i per aprofitar que aquest mes de febrer el portaveu d’ERC, Alfred Bosch, assumeix el càrrec de portaveu rotatori del grup mixt, un espai la firma del qual és imprescindible.
22 signants
Les tres formacions catalanes van decidir aprofitar tots els recursos reglamentaris disponibles i, per aquesta raó, no només han registrat una proposició de llei amb la signatura dels tres grups parlamentaris (CiU, Esquerra Plural i grup mixt), sinó que també ha presentat una altra còpia del text del Parlament amb la signatura dels seus 22 diputats (el reglament en fixa com a mínim 15).
Tot i que al principi es va contemplar la idea de donar entrada a parlamentaris afins d’altres partits, finalment s’ha decidit adjuntar la rúbrica dels diputats catalans: 16 de CiU, tres d’ICV-EUiA (Esquerra Plural) i tres d’ERC (grup mixt).
Una vegada registrades, les proposicions de llei hauran de passar el filtre de la Mesa del Congrés, que ja les qualificarà el dia 11 perquè no dóna temps a incloure-les a la reunió d’aquest dimarts.
Dret a vet
Els textos s’enviaran tot seguit al Butlletí de les Corts Generals perquè siguin publicats i es remetin al Govern espanyol, que té 30 dies hàbils per pronunciar-se al respecte, i fins i tot disposa de dret a vet si considera que comporta alguna alteració dels pressupostos generals de l’Estat.
Amb el vistiplau de l’executiu, les proposicions de llei estaran ja en condicions d’incloure’s a l’ordre del dia del Ple del Congrés en el moment en què un dels tres grups signants tingui quota. Tot això situaria la primera data possible del debat entre el març i l’abril, si els tràmits transcorren amb agilitat.
El que la Mesa del Congrés ha de determinar és si la iniciativa signada pels diputats a títol individual també ha d’esperar torn com correspon als textos de grups parlamentaris, o té alguna tramitació especial, ja que no consten precedents en què s’hagi utilitzat aquest mecanisme.
Notícia de El Punt Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada