El Govern aprova una nova estratègia de recerca i innovació per ajudar al creixement econòmic i la creació d'ocupació
- La RIS3CAT, l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel•ligent de Catalunya, ha de garantir que les inversions en recerca i innovació cofinançades per la Unió Europea tinguin una traducció en el teixit productiu
- El Govern també aprova els nous ajuts d’habitatge per a persones en situació d’atur de llarga durada, que podran optar a prestacions d’entre 100 i 200 euros mensuals durant un any
- El Govern “no defugirà la responsabilitat de defensar l’interès general de la comunitat educativa” i no mourà “ni una coma” del model d’immersió a les escoles, segons ha assegurat el conseller Homs en relació amb la darrera interlocutòria del TSJC
El Govern ha aprovat la RIS3CAT, l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, que ha de “garantir que les inversions en recerca i innovació cofinançades per la Unió Europea es tradueixin en creixement econòmic i creació d’ocupació al territori”.
Així ho ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. “Estem molt ben posicionats en termes de recerca i innovació i la RIS3CAT suposa ara una oportunitat perquè això es connecti amb el teixit productiu, que és on tenim el repte”, ha assegurat el conseller.
La RIS3CAT, que és el resultat de més d’un any de treball interdepartamental, s’emmarca en l’estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), un full de ruta del Govern per reactivar l’economia i reorientar el sector productiu cap a un model econòmic més intel·ligent, més sostenible i més integrador.
L’estimació del Govern és que Catalunya rebi, en el període 2014-2020, 1.980 milions d’euros de fons europeus, un 44% més que en el període anterior. Amb la RIS3CAT, el Govern ha definit les regles de joc perquè siguin els actors econòmics els que determinin l’especialització futura de Catalunya: mitjançant grans apostes concretes d’inversió en recerca i innovació, sectorials i territorials, que tindran el suport dels fons europeus.
En els mesos vinents, el Govern presentarà la RIS3CAT a la Comissió Europea, elaborarà els programes operatius dels fons europeus i concretarà els instruments de la RIS3CAT en diàleg amb els agents del sistema de recerca i innovació, les empreses i l’Administració local.
El Govern aprova els nous ajuts d’habitatge per a persones en situació d’atur de llarga durada
El Govern ha aprovat una nova línia d’ajuts d’habitatge destinada específicament a persones en situació d’atur de llarga durada i amb ingressos molt baixos. Es tracta d’una prestació preventiva, amb la voluntat d’”evitar desnonaments i adreçada a solucionar situacions urgents de famílies que no poden esperar a les convocatòries ordinàries”, segons ha explicat el conseller Homs.
Aquest col·lectiu d’aturats de llarga durada, especialment vulnerable, podrà optar a ajuts d’entre 100 i 200 euros mensuals durant un any, bé sigui per pagar el lloguer o la hipoteca. La nova prestació, que es posarà en marxa a partir del 3 de març, té una dotació pressupostària de set milions d’euros i s’estima que se’n podran beneficiar unes 4.000 famílies.
Amb aquesta nova línia ja són 10 els programes socials d’ajut a l’habitatge que el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, manté vigents aquest 2014, en el qual la partida pressupostària destinada a aquestes prestacions per evitar desnonaments creix de 51 a 58,5 milions d’euros respecte a l’any passat:
D’altra banda, el Govern també treballa per incrementar el parc d’habitatges de lloguer a preu social per tal de satisfer les necessitats dels ciutadans que no poden accedir a un pis a preu lliure. En aquesta línia, properament es formalitzaran acords amb Bankia i la SAREB per incorporar uns 800 pisos al parc social d’habitatges. Aquests pisos s’afegiran als 400 que ja va cedir recentment CatalunyaCaixa.
El Govern “no defugirà la responsabilitat de defensar l’interès general de la comunitat educativa” i “farà aplicar” la Llei d’educació de Catalunya
Durant la reunió d’avui, el Govern ha analitzat l’estratègia respecte la darrera interlocutòria del TSJC relativa a l’obligació d’oferir un 25% d’assignatures en castellà a cinc centres escolars catalans.
Homs ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la comunitat educativa i ha assegurat que el Govern “no defugirà la responsabilitat de defensar l’interès general dels pares i dels alumnes” i aplicarà la Llei d’Educació de Catalunya actualment en vigor. Per aquest motiu, el conseller ha assegurat que no es mourà “ni una coma” del model d’immersió lingüística a les escoles catalanes.
El conseller ha explicat que el Govern “fa seva” l’estratègia dissenyada pel Departament d’Ensenyament i defensarà el model pedagògic català, que garanteix el coneixement correcte, com a mínim, del català i el castellà. Un dret, ha recordat Homs, que es compleix des de fa dècades “com ho avalen els resultats”.
Així, el conseller ha remarcat que el Govern continuarà defensant l’aplicació de la LEC, que va ser aprovada per“una amplíssima majoria parlamentària després d’un procés de consens” i que “en els articles relatius a la qüestió lingüística no ha estat recorreguda”.
En aquest sentit, ha lamentat que ”alguns volen desmuntar per la porta del darrere el que s’ha construït amb gran consens al país durant anys i amb l’aval del Tribunal Constitucional”. “La LEC està en vigor, s’ha d’aplicar i el Govern l’aplicarà”, ha reblat.
Finalment, i en la línia del que ja ha expressat en els darrers dies la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el conseller Homs ha confirmat que el Govern “utilitzarà tota la bateria d’argumentació jurídica a l’abast” i presentarà “tots els recursos pertinents dins els terminis establerts”.
El Govern aprova el currículum del títol d’eficiència energètica i energia solar tèrmica
El Govern també ha aprovat avui el decret que estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior d’eficiència energètica i energia solar tèrmica. Aquest títol està desenvolupat d’acord amb el catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que permet la integració dels sistemes educatiu i laboral en la formació professional, i correspon a la família professional d’energia i aigua. El cicle també introdueix la llengua anglesa amb la finalitat de normalitzar-la en aquest àmbit laboral.
El currículum, que preveu 2.000 hores de formació, estableix quina és la competència general d’aquest títol, que consisteix a avaluar l'eficiència de les instal·lacions d'energia i aigua en edificis i a configurar instal·lacions solars tèrmiques. El títol permetrà treballar en el sector energètic, en institucions competents en auditories, inspeccions i certificacions energètiques i també en empreses dedicades a fer estudis de viabilitat, promoció, implantació i manteniment d'instal·lacions d'energia solar en edificis.
El Govern dotarà amb 13.500 armilles lleugeres el cos de Mossos d’Esquadra
Finalment, el Govern ha aprovat avui la compra de 13.500 armilles interiors de protecció individual destinades als cos de Mossos d’Esquadra (CME) entre els anys 2014 i 2106, per un valor de fins a 6.534.000 euros.
Tots els agents de seguretat ciutadana, així com els agents de trànsit i aquelles unitats del CME que pel seu servei ho requereixin, disposaran d’aquesta millora en la seva protecció.
Les armilles incrementaran la protecció dels agents davant agressions amb arma de foc i arma blanca (ganivet i punxó). Els requeriments de protecció són assimilables als determinats en processos similars ja endegats per als cossos policials del nostre entorn. Aquestes armilles tindran una garantia i vida útil d’un mínim de deu anys i les que hagin de ser destinades a agents femenines tindran un disseny especialment adaptat a la seva morfologia.
Amb aquesta adquisició, el Departament d’Interior dóna compliment a la Resolució del Parlament 45/X, de 21 març de 2013, adoptada per unanimitat, i que respon a les necessitats plantejades pels comandaments i membres del cos de Mossos d’Esquadra, així com de les organitzacions sindicals. Les primeres demandes en aquest sentit es remunten a l’any 2007.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada