dijous, 20 de febrer del 2014

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir fa una crida a la societat civil a implicar-se en la consulta "des del civisme" i amb una actitud "constructiva"

  • El PNDD aprova en la seva segona reunió el document "Criteris i suggeriments per a les iniciatives al voltant del Pacte Nacional pel Dret a Decidir", que recull el compromís dels integrants amb la consulta “obviant qualsevol debat sobre el sentit del vot”
  • El coordinador del Pacte, Joan Rigol, assegura que “cal una mobilització ciutadana per sensibilitzar els ciutadans sobre la responsabilitat que tenen en el futur polític del país”
  • Rigol ha fet una crida a que des del territori i des dels diferents àmbits sectorials les entitats se sumin a PNDD per tal d’ampliar la base social a favor del dret a decidir
Joan Rigol
El Pacte Nacional pel Dret a Decidir s’ha reunit aquest migdia per segon cop al Parlament de Catalunya, en resposta a la convocatòria del president de la Generalitat, Artur Mas. La reunió ha servit per fer una crida a la societat civil i al món associatiu  que encara no ha explicitat el seu suport al dret a decidir a adherir-se al pacte. “Cal una mobilització ciutadana per sensibilitzar els ciutadans sobre la responsabilitat que tenen en el futur polític del país”, ha afirmat el coordinador del Pacte, Joan Rigol.
 
En una compareixença informativa posterior a la reunió, Rigol ha considerat que cal “una  complicitat el més densa possible” amb la societat civil catalana davant un procés nou com el que s’està produint a Catalunya. Rigol ha explicat que el nombre d’associacions i entitats que han subscrit el pacte va creixent i ja s’ha arribat a les 1.653 adhesions, entre institucions públiques, sindicats, empreses i entitats diverses. L’objectiu, segons ha assegurat, és que aquest associacionisme “tingui una part activa en la defensa del dret a decidir”.
 
Per aquest motiu, durant la reunió s’han consensuat uns criteris i suggeriments perquè les entitats puguin organitzar, sectorialment i territorialment, els actes al voltant del dret a decidir “des del civisme i des d’una actitud constructiva “. Així, es demana a les entitats que se centrin únicament en el dret a decidir com a expressió de la voluntat àmpliament majoritària del poble català, obviant qualsevol debat sobre el sentit del vot. Rigol ha recordat que el suport a la consulta dels participants en el Pacte és “unànime”, al marge de la posició política que cadascú defensi.
 
El document, titulat "Criteris i suggeriments per a les iniciatives al voltant del Pacte Nacional pel Dret a Decidir", també recull el compromís dels integrants del Pacte amb la cohesió social i el sentit “d’un sol poble” i demana evitar qualsevol plantejament que pugui significar divisions entre els catalans. 
 
Els integrants del Pacte també han subscrit el compromís de proposar activitats “sempre per la via positiva” i “des del civisme”. A més, es suggereix a les entitats que en formin part que elaborin un pla d'activitats “propi de cada organització".
 
El document també recomana “crear sinergies” amb els ajuntaments adherits al Pacte, organitzar activitats lúdiques i festives que propiciïn un "ambient convivencial positiu", a més d'activitats cíviques, treball en grup i conferències. Cada entitat haurà de cercar els seus propis mitjans per dur a terme les activitats. El webwww.dretadecidir.cat tindrà un apartat específic des d’on es podrà consultar l’agenda d’activitats de les entitats.
 
La reunió ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Artur Mas; de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; els consellers de la Presidència i de Justícia, Francesc Homs i Germà Gordó, respectivament; la majoria de partits parlamentaris; les principals institucions del país; el món local; i una quarantena d’entitats pertanyents al món econòmic, (patronals i sindicals), i als àmbits social, cultural i civic del país.
 
En aquesta segona reunió, el Govern ha convidat també el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer. El CATN va elaborar l’informe “La consulta sobre el futur polític de Catalunya”, en què exposava cinc vies possibles, dins l’actual ordenament jurídic, que es podrien utilitzar per fer una consulta legalment.
 
Cal recordar que el dia de la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que es va celebrar al Parlament de Catalunya el passat 26 de juny, el Govern i les institucions, partits polítics i entitats promotores van manifestar el seu ple suport al Parlament de Catalunya perquè el poble català pugui exercir el seu dret a decidir. El 27 de setembre de 2013, la cambra, en el marc del debat de política general, va aprovar una resolució on es donava suport al manifest del PNDD.
 
A través d’aquest manifest, els sotasignats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i, per extensió, les entitats que s’hi ha adherit, que ja són més de 1.600, es van comprometre en “l’àmbit propi de cada una d’elles a endegar iniciatives d’abast sectorial i territorial català per tal de promoure la conscienciació ciutadana i fer pedagogia per reclamar l’exercici del dret a decidir”.
 
Adhesions al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

A data d’avui, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha rebut un total de 1.653 adhesions entre institucions públiques, sindicats, empreses i diverses entitats.
 
Les entitats promotores del PNDD són 53. S’hi ha de sumar l’Associació Socialisme, Catalunya i Llibertat que, a proposta dels grups parlamentaris que donen suport al PNDD, s’ha afegit al grup d’entitats promotores del Pacte.
 
Ajuntament de Barcelona
Assemblea Nacional de Catalunya
Associació Agrària de Joves Agricultors
Associació Socialisme, Catalunya i Llibertat
Associació de Municipis per la Independència
Associació de Publicacions Periòdiques en català
Cercle Català de Negocis
CIEMEN
Comissió Obrera Nacional de Catalunya CCOO-CONC
Confederació  d’Associacions veïnals de Catalunya
Confederació de Cooperatives de Catalunya
Confederació Empresarial Comarcal –CECOT
Consell de Governs Locals
Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya
Consell Escolar de Catalunya
Consell General de Cambres de Catalunya
Consell Intercol•legial de Catalunya
Consell universitari de Catalunya
Consell Nacional de Joventut de Catalunya
Consell Nacional de la Cultura i les Arts
Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana
Diputació de Barcelona
Diputació de Girona
Diputació de Lleida
Diputació de Tarragona
Ens de Comunicació Associativa
FAGC-Front d’Alliberament Gai de Catalunya
FCONGD-Federació Catalana d’ONGD
FCVS-Federació Catalana del Voluntariat Social
Federació d’Associacions de la Tercera Edat de Catalunya
Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya
Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya
Grup Parlamentari CiU
Grup Parlamentari ERC
Grup Parlamentari ICV-EUiA
Grup Parlamentari Mixt-CUP
Institut d’Estudis Catalans
Institut Ramon Muntaner
Intersindical –CSC
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya
Moviment Laic Progressista
Nova Esquerra Catalana
Observatori DESC –Drets Econòmics, Socials i Culturals
Òmnium Cultural
Parlament de Catalunya
PIMEC
Plataforma per la Llengua
Reagrupament
Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
Unió de Federacions Esportives de Catalunya
Unió de Pagesos
Unió General de Treballadors – UGT
Unió Sindical Obrera de Catalunya – USOC
Xarxa d’Economia Solidària
 

 Les diferents adhesions es poden agrupar de la manera següent:
 
Institució/Administració pública
511
Empresa
123
Entitat cívica
237
Entitat cultural i lleure
311
Entitat educativa
32
Entitat esportiva
60
Entitat religiosa
64
Entitat professional i econòmica
100
Organització política i sindical
50
Altres
165
TOTAL
1.653
 
Fitxers adjunts
Document
Manifest del PNDDPDF 162KB
Document
Segona reunió del PNDDPDF 431KB
Document
Criteris i suggerimentsPDF 78KB
Document
Foto de la reunió del PNDD (Jordi Bedmar)JPG 664KB
Document
Foto de la reunió del PNDD (Jordi Bedmar)JPG 639KB
http://www.govern.cat/pres_gov/AppJava/govern/grans-reptes/transicio-nacional/notapremsa-248752.html?mode=static

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada