Més de 600 participants d'arreu de Catalunya en un ampli procés de participació i consens
- El Congrés Nacional de la Gent Gran es celebra cada 4 anys des de l’any 1990, com a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i el Consell Consultiu de la Gent Gran
- Permet donar respostes als principals reptes, necessitats i inquietuds de les persones grans
- Prop del 18% de la població catalana té 65 anys o més
El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran (CNGG)
El CNGG és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família i el Consell Consultiu de la Gent Gran (CCGG) que se celebra cada quatre anys. L’objectiu principal és definir el full de ruta que ha de guiar les polítiques públiques sectorials a curt i mitjà termini fins a la celebració del següent Congrés.
El plenari ha aprovat el manifest final, que conté les principals conclusions i demandes que expressa el col·lectiu de persones grans de cara als propers quatre anys i esdevé així el full de ruta que ha de guiar les polítiques públiques sectorials a curt i mitjà termini per tal de donar resposta als principals reptes, inquietuds i necessitats de la gent gran que viu a Catalunya.
A Catalunya l’esperança de vida està per sobre dels 80 anys i, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2014 la població major de 65 anys suma 1.336.856 persones, fet que representa el 17,79 % de la població.
Més de 600 participants d’arreu de Catalunya al 7è Congrés de la Gent Gran
Entre els participants, es troben els 471 delegats i delegades designats en representació de totes les comarques catalanes, que han debatut les dues ponències del Congrés, sota el lema “Junts podem!”.
La primera de les dues ponències porta per títol “Persona, societat i benestar” i mostra el rebuig a qualsevol pas enrere en l’Estat del Benestar. Per això aposta per una distribució més justa de la riquesa i per la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. Així mateix, insta a reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns més amigables per a la gent gran.
La segona ponència, “La Catalunya del futur”, advoca, entre d’altres, per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en què cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat.
La definició i l’assumpció dels drets i els deures de cadascú són els paràmetres més saludables per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.
Protocol de maltractaments a les persones grans
Un dels punts inclosos al manifest finalment aprovat al Congrés explicita que “és imprescindible fer la màxima difusió i formació respecte al Protocol de maltractaments a les persones grans, de manera que la seva implementació doni com a resultat, si no l’eradicació del problema, sí la minimització de casos”.
En aquest sentit, des de l’any 2012, la Generalitat ha realitzat diverses actuacions com ara l’impuls, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa", d’un programa per fomentar el bon tracte a la gent gran.
Aquest 2014 el Departament de Benestar Social i Família imparteix formació sobre el Protocol a mossos d’Esquadra i professorat de cicles formatius d’atenció a la gent gran, entre d’altres perfils implicats en la detecció o intervenció dels maltractaments a les persones grans. Es preveu que enguany hi hagi 1.200 nous professionals formats i l’any que ve se’n formaran 1.200 més.
Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada