dimecres, 29 d’octubre del 2014

Rigau i Mascarell defensen l’estat propi per superar les polítiques del Govern espanyol “que ens frenen”

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han participat en la primera conferència del cicle El país que volem construir, emmarcat en la campanya de CDC pel 9-N, on han defensat els argument i beneficis d’un estat independent.
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han defensat aquest dos àmbits com “la clau de volta de gairebé tot” i “un gran actiu pel país”, respectivament, en la primera conferència del cicle El país que volem construir, emmarcat en la campanya de CDC pel 9-N, on han defensat els argument i beneficis d’un estat independent. L’acte, que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre, l’ha moderat el president del Grup Parlamentari de CiU, Jordi Turull, que també ha definit la cultura i l’ensenyament com “els dos fonaments bàsics per aixecar bé l’edifici” de la nova Catalunya.  Tots tres han coincidit en assenyalar que “l’Estat espanyol frena les polítiques i les aspiracions catalanes” en aquests dos camps.
Durant l’acte, la consellera d’ensenyament ha remarcat que l’actual programa educatiu del Govern espanyol és el més “homogeneïtzador i centralista de la història” i li ha retret que “cada vegada que volem fer passos endavant, quan exercim la nostra competència, Madrid ens frena”, com ha passat “amb els intents d’adequar titulacions universitàries, o a l’hora de crear titulacions específiques de la Formació Professional”. En opinió de Rigau, el sistema educatiu català “és bo, però cal arribar a l’excel·lència” i per a aconseguir-ho, ha remarcat, “ens cal més llibertat per a destinar-hi més recursos i poder-ne dissenyar l’estructura”.
La consellera també s’ha mostrat convençuda que una Catalunya independent “té futur” en el camp de l’ensenyament i ha recordat que el nivell dels alumnes s’assimila, en alguns punts, al de països com Dinamarca. Per Rigau, un sistema òptim ha de ser “cohesionador, que funcioni com a transmissor cultural del país i amb una dimensió econòmica important, perquè l’èxit de la seva economia dependrà de la formació educativa dels seus ciutadans”.

Un país culte amb l’impuls de la societat
De la seva banda, el conseller Mascarell, també ha retret l’actitud del Govern espanyol envers la cultura “que enlloc de fer-nos costat ens ha posat pegues i dificultats”. Mascarell ha assenyalat que perquè un país sigui culte “cal una societat convençuda i un estat que ajudi i consideri la cultura com un gran actiu i un element constitutiu de la seva pròpia fortalesa com a país”. Per això, el conseller ha defensat la necessitat d’una Catalunya independent amb un “sistema públic d’oportunitats on tothom sigui quin sigui l’origen i estatus social perquè pugui desplegar el seu relat cultural amb plenes condicions".
En aquesta línia, Ferran Mascarell ha considerat que un nou país ha de tenir un Parlament sobirà que decideixi els recursos públics que dedica a cultura; un marc legislatiu eficaç “amb un IVA que en una Catalunya independent no seria tant alt com el d’ara”, amb una llei de la propietat intel·lectual “que no faci com a Espanya, que ha convertit el país en el lloc amb més pirateria d’Europa” i amb una llei de mecenatge. Un país, ha continuat Mascarell, amb un sistema públic“eficient orientat a subministrar oportunitats a tots els ciutadans”; amb un model de cooperació entre societat civil i món públic; i amb una “voluntat unívoca d’universalitat, perquè la cultura catalana és molt potent”. Finalment, el conseller de cultura també ha considerat que caldria recuperar la idea dels Països Catalans, com “al nostre mercat cultural” i la defensa del català “com a llengua d’Europa i llengua d’Estat, i que no li posin pals a les rodes com ara”.
El debat l’ha moderat el president del Grup Parlamentari de CiU, Jordi Turull, que ha assegurat que “si volem construir un país calen uns fonaments forts, i dos fonaments imprescindibles són la cultura i la formació. Són necessaris perquè aporten creativitat , innovació, identitat, competitivitat i això vol dir progrés i progrés vol dir benestar”. En aquest sentit, Turull ha apuntat que “si volem deixar als nostres fills més progrés, justícia social i volem continuar essent com a nació , hem de poder ser com qualsevol altre estat. Aquest és el camí que hem iniciat i és un camí sense retorn”.
http://www.convergents.cat/noticies/rigau-i-mascarell-defensen-lestat-propi-superar-les-politiques-del-govern-espanyol-que-ens

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada