dimecres, 22 d’octubre del 2014

La Generalitat crea el portal MonCat per facilitar als ciutadans catalans les seves decisions migratòries

 Aquesta iniciativa és pionera a nivell europeu i pretén ajudar els ciutadans a materialitzar i facilitar la decisió que prenguin en cada moment (tornar, romandre, marxar)
 
·        Actualment hi ha disponible informació de 14 països i s’està treballant en 13 més
 
 
Dimecres, 22 d’octubre de 2014.— La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha creat el portal MonCat (moncat.gencat.cat), una iniciativa pionera a nivell europeu. Aquest és un portal de suport integral a la emigració que pretén ajudar els ciutadans a materialitzar i facilitar la decisió que prenguin en cada moment (tornar, romandre, marxar), posant-la en valor i mantenint el lligam amb l’administració i la societat que els és pròpia.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat que el nou portal ha estat dissenyat per “acompanyar i facilitar les decisions de les persones que per necessitat, vocació, oportunitat o per lliure decisió vulguin estudiar o treballar arreu el món” i ha posat l’èmfasi en la utilitat de la nova eina perquè posa a disposició de les persones “informació integrada perquè la puguin comprovar i analitzar abans de decidir anar-se’n o tornar”.
 
A més, en l’acte de presentació del portal davant representants de diferents entitats i institucions representatives de la societat civil i econòmica, i consulars a Catalunya, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, ha afirmat que en l’actualitat “és difícil trobar un instrument com el portal MonCat que amb un sol click les persones interessades poden trobar la informació del nostre entorn de manera sistemàtica”.
 
Amb aquesta iniciativa es dóna compliment al mandat parlamentari del Ple de Joventut celebrat el juliol del 2013 i les resolucions del ple de política general del setembre del 2013 on s’instava al Govern a dissenyar plans de suport al retorn dels joves.
 
El MonCat és una eina tant de suport on es poden trobar els serveis que la Generalitat posa a la disposició dels ciutadans per a cada etapa del procés com per residir i treballar en altres països del món. informativa amb continguts actualitzats sobre tràmits bàsics i característiques
 
En concret, els continguts d’aquest portal es poden resumir en els següents punts:
 
  1. De Catalunya al món
En aquest punt s’ofereix al ciutadà que es desplaça a l’exterior serveis que facilitin la seva integració en el país de destí, sense perdre el contacte amb el país ni l’administració que li és pròpia, que l’acompanyaran fins al seu retorn.
Es crea i s’ofereix un nou servei d’acollida en els països de destinació, en col·laboració amb les Comunitats Catalanes a l’Exterior, que esperem que vagi creixent i consolidant-se amb el pas del temps, però també canals d’informació sobre tràmits administratius elementals i característiques socials bàsiques relatives a la residir i treballar a d’altres països.
En concret es pot trobar informació general sobre el país triat com per exemple indicadors econòmics, entitats de representació i acolliment com consolats, ambaixades i comunitats catalanes i recomanacions dels serveis diplomàtics espanyols.
I pel que fa als tràmits es recullen els passos que cal seguir per validar documents i títols, per escolaritzar, en la cobertura sanitària, en el registre d’una empresa o obertura d’un compte bancari, recursos de suport a l’ocupació, informació laboral bàsica, sistema d’autoritzacions i dels serveis diplomàtics del país.  
Actualment hi ha disponible informació completa de catorze països: Alemanya, Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Estats Units, França, Japó, Marroc, Mèxic, Panamà, Regne Unit, Suïssa i Xile. I s’està treballant en 13 països més com per exemple Àustria, Bèlgica, Nova Zelanda, Xina, Rússia i Luxemburg.
  1. Del món a Catalunya
Pels ciutadans residents a l’exterior, el MonCat ofereix serveis que facin possible i fàcil el seu retorn. En aquest sentit, poden trobar ofertes de treball a Catalunya, com validar els estudis tant universitaris com no universitaris, entre d’altres.
Intentant que l’experiència i els coneixements adquirits durant la seva estada a l’exterior, siguin reconeguts i valorats en el seu retorn al mercat de treball català. És amb aquest objectiu que es facilita informació i acompanyament per a la validació d’estudis i titulacions adquirides a l’estranger, així com l’accés a ofertes laborals vigents a Catalunya, juntament amb la incorporació per l’empresari, de la possibilitat de buscar activament perfils professionals amb experiències concretes a l’exterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada