- En una entrevista al programa Els matins de TV3, el Comissionat per a la Transició Nacional ha destacat que seria “irresponsable” per part del Govern no “tenir preparades al màxim totes les mesures que ens ajudin a posar en funcionament el nou estat”
- Confirma que l’informe que el Govern ha encarregat al CATN per exposar a les institucions europees tots els passos que s’han fet a Catalunya per poder exercir el dret a decidir, “és un document que ja tenim molt avançat”, que es troba “en fase de conclusions”
El Comissionat Viver i Pi-Sunyer durant l'entrevista al programa Els Matins de TV3
Carles Viver i Pi-Sunyer, Comissionat per a la Transició Nacional, ha destacat avui la importància de “tenir preparadesal màxim totes les mesures que ens ajudin a posar en funcionament el nou estat”. En una entrevista al programa Els Matins de TV3, el comissionat ha posat com a exemples d’aquestes mesures “un projecte de llei de creació del Banc Central de Catalunya o un projecte de llei de creació de l’Agència de la Seguretat Social”. Si els ciutadans de Catalunya voten a favor de constituir un nou estat, “ho tindrem tot a punt, no farem un salt al buit", ha assegurat.
Pel que fa a aquestes mesures, s’estan preparant partint “dels treballs del Consell Assessor per a la Transició Nacional” (CATN), una feina que vol “contrastar amb la que ja estan fent des de fa temps els departaments de la Generalitat”, ha afegit. Mesures que “no les publicarem al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) perquè de moltes d’elles no en tenim competències”. De fet, Viver i Pi-Sunyer té “molt clar” que la majoria d’aquestes actuacions les “podem preparar però no implementar”. “No podem començar a fer lleis perquè en les tombaran. En canvi, el que podem fer és preparar-les”, ha subratllat, perquè en el moment que “es desconnecti” Catalunya de l’Estat espanyol, ja es puguin començar a aplicar les noves normes “prement el botó”.
També ha apuntat que seria una total “irresponsabilitat” per part del Govern “no tenir preparat absolutament res”. En aquest sentit, la diferència amb la feina que feia el CATN és que ara “ja no seran informes”, sinó “mesures que estaran preparades i desenvolupades”. Com a Comissionat per a la Transició Nacional té l’encàrrec de fer precisament “el llistat de mesures que hauríem de tenir preparades” si finalment els ciutadans voten a favor de constituir un nou estat a les eleccions del 27 de setembre.
En aquest sentit, hi ha prevista una “llei constitucional provisional” que no és una“constitució pròpiament”, perquè aquesta arribarà uns mesos més tard, i per tant, durant aquest període de temps “no pot ser que els ciutadans i ciutadanes d’aquest país no tinguin drets fonamentals”. En aquesta llei constitucional provisional hi ha d’haver una clàusula que digui que -a banda de fer aquesta nova constitució- se n’aplicarà una altra que expliciti que “al començament de funcionament d’aquest nou estat s’aplicarà el dret espanyol i el dret català actualment vigent” i “a més a més, per exemple, la Carta Europea de Drets”.
Així mateix, Carles Viver i Pi-Sunyer ha confirmat que l’informe que el Govern ha encarregat al CATN per exposar a les institucions europees tots els passos que s’han fet a Catalunya per poder exercir el dret a decidir, “és un document que ja tenim molt avançat”, que es troba “en fase de conclusions” i a través del qual s’explica que el procés “s'ha fet de manera pacífica, democràtica, buscant l'acord amb l'Estat”, i “a través dels procediments legals existents”. Tot i això ha lamentat que “ens han tancat les portes de qualsevol acord”. Dins d’aquest context, el comissionat considera que, ara per ara, les institucions europees “fan molt bé de no pronunciar-se” encara que ja comencen a veure que “no és un problema intern espanyol, sinó que és un problema europeu”.
Viver i Pi-Sunyer ha reconegut també que les properes eleccions del 27 de setembre són cabdals perquè “ens ho juguem gairebé tot” i que només es podran considerar plebiscitàries si els partits que estan a favor de la idea de la independència“redacten els seus programes electorals de manera que quedi molt clar que, si els voten, la primera cosa que faran quan arribin al Parlament de Catalunya és prendre les mesures necessàries per posar en marxa l'estat independent”. I apunta la possibilitat que posin a l'encapçalament dels programes una clàusula, fins i tot “separada físicament de la resta del programa”, que contingui aquesta voluntat. Si no és així, “la lectura internacional serà més dubtosa”, ha reblat.
Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada