El cap de l’Executiu desgrana els deu projectes estratègics de l’acció del Govern pel que resta de legislatura
· Artur Mas anuncia el nomenament de dos comissionats per impulsar el compliment de la Llei de la Transparència i preparar les estructures d’Estat
· El president fixa com a “primer objectiu” acabar aquesta legislatura amb menys aturats que a l’inici del seu Govern
El president Mas just abans d'iniciar la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat aquest migdia els que seran els deu projectes estratègics de l’acció de govern per tal d’”aprofitar a fons, fins al darrer dia i amb la màxima energia i potència” els set mesos que queden de legislatura fins les eleccions del 27 de setembre. Aquesta “ofensiva del Govern” de la qual ha parlat Artur Mas vol “preparar-nos perquè, si rebem el mandat de la població de constituir Catalunya en un estat, qui l’hagi d’implementar ja tingui una gran part feta”.
En roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, el president ha desgranat aquest decàleg que “vol reforçar estructures de govern per impulsar projectes estratègics, alguns d’ells nous”, i que s’engloben en els quatre eixos que han centrat l’acció del Govern aquesta legislatura: creació d’ocupació i reactivació econòmica, manteniment de les polítiques socials i de l’estat del benestar, regeneració democràtica i transparència i transició nacional i creació d’estructures d’estat.
Els projectes estratègics són, segons ha detallat el cap del Govern,:1) Projectes urgents per a la creació d’ocupació; 2) Polítiques innovadores al servei del teixit industrial i empresarial català; 3) Pla per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social; 4) Pla de suport a les famílies i mesures per reforçar l’estat del benestar; 5) Aposta per l’ensenyament i la cultura; 6) Desplegament de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern; 7) Impuls de la llei per a la no-discriminació; 8) Pla executiu per a la preparació de les estructures d’estat; 9) Reforç i consolidació de l’acció exterior i 10) Pla d’infraestructures estratègiques.
Reduir l’atur i millorar la qualitat de la feina
D’entre tots aquests punts presentats avui, el president ha posat èmfasi en el primer, perquè ha recordat que “el gran objectiu del Govern, el primer de tots, abans que qualsevol altre” és la creació d’ocupació i la reactivació econòmica. Per això, ha subratllat que “ens fixem acabar aquesta legislatura amb menys aturats dels que ens vam trobar quan vam arribar al Govern” i “apuntalar que el ritme de creixement dels contractes fixes sigui superior al de contractes temporals”. “No es tracta només que hi hagi més feina, sinó millor i més estable”, ha reblat.
Artur Mas ha marcat també el manteniment de les polítiques públiques i de l’estat del benestar com un altre dels projectes destacats d’aquest decàleg i ha fixat la lluita contra la pobresa com l’eix central. Així, ha ressaltat que l’objectiu és arribar als índexs de pobresa a Europa, que estan per sota del 20%. “Les circumstàncies del nostre país no ens permeten anar més enllà, però sí millorar dos o tres punts que és el que ens separa dels estàndars europeus”, ha afegit.
Hisenda pròpia
El Pla executiu per a la preparació de les estructures d’Estat és un altre dels punts que ha destacat el president i sobre el que “hi ha un munt de coses que podem fer per tenir estudiades o implementades” per si canvia la normativa legal entre Catalunya i Espanya. Entre aquestes tasques, el cap del Govern ha ressaltat l’aprofitament de l’experiència en la recaptació executiva de les Diputacions per poder gestionar millor els impostos, la formació de personal nou i el reforç del cossos d’inspeccions. “Estem fent aquesta feina prèvia que s’hauria de fer en qualsevol cas”, ha declarat.
Nomenament de dos comissionats
En el decurs de la roda de premsa, el cap de l’Executiu també ha anunciat la creació de dos comissionats, un per a “complir la nova normativa en matèria de transparència i accés a la informació” i un altre per a la “preparació de les estructures d’Estat”, que són dos dels projectes inclosos en el decàleg.
Tal i com ha donat a conèixer, en el primer cas, la comissionada serà Núria Bassols, que ja és responsable del programa de la transparència i és magistrada en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El comissionat per a la transició nacional serà Carles Viver Pi-Sunyer, actual director de l’Institut d’Estudis Autonòmics i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).
El president ha destacat que aquestes dues persones, que es nomenaran la setmana vinent, ja estan adscrites a l’Administració de la Generalitat i, per tant, “no ens obligarà a gastar més diners”, i ha assenyalat que aquesta mesura permet“donar un impuls polític i governamental a aquests dos programes per la transcendència que tenen”.
El comissionat per a la transparència, que dependrà del Departament de Governació i Relacions Institucionals, servirà perquè la Generalitat compleixi la llei de la transparència, accés a la informació pública i bon govern que recentment va aprovar el Parlament de Catalunya. El cap de l’Executiu ha insistit que aquesta és una llei“d’enorme complexitat i tremendament exigent per a l’Administració” i que es tracta que la Generalitat la pugui complir “amb la màxima celeritat possible”. El nou comissariat tindrà com a objectius implementar les estratègies per garantir el compliment de la normativa per part de tots els Departaments i impulsar les mesures d’organització interna i coordinació de l’aplicació de les directrius i criteris corporatius.
Tot i això, Mas ha subratllat que la feina que l’Executiu ha fet en un sol any en el camp de la transparència ha comportat que l’organisme Transparència Internacional hagi donat un 100 sobre 100 a l’actual Govern de Catalunya. “Es tracta, doncs, de mantenir el nivell d’exigència i de millorar fins i tot en el que puguem”, ha afegit el president.
El comissionat per la transició nacional dependrà del Departament de Presidència i tindrà com a funcions: elaborar un pla executiu que permeti fer balanç de les estructures d'estat disponibles i les necessàries; identificar les accions preparatòries i mesures a implementar per la constitució de les estructures d'estat; planificar i coordinar les actuacions a dur a terme per part dels departaments, i òrgans i entitats de la Generalitat i coordinar amb el CATN l'elaboració del pla executiu.
Finalment, el president ha refermat el compromís de l’Executiu amb l’impuls d’aquests projectes estratègics pel país i ha anunciat que abans de les eleccions catalanes “el Govern i jo mateix tornarem a comparèixer per donar compte del grau de compliment d’aquests deu grans projectes” .
(S’adjunta document “10 projectes estratègics d’acció de govern i per a la transició nacional)
Arxius adjunts
Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada