dissabte, 7 de febrer del 2015

El Govern compleix el 69% dels acords adoptats en el Ple sobre l'increment de la pobresa i les desigualtats

La consellera Munté així ho ha expressat davant la Comissió de seguiment del compliment dels acords presos en el debat monogràfic celebrat al Parlament el març de 2014

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquest matí la Comissió de seguiment del compliment dels acords adoptats en el debat general sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats, celebrat el mes de març passat. La consellera ha destacat que el Govern ha complert el 69% de les actuacions previstes a la Resolució 577/X. Concretament ha finalitzat un 63% de les actuacions i ha endegat un 6% de mesures de continuïtat.
 
Algunes d’aquestes actuacions han estat:
  • Mesures destinades a infants i joves de famílies vulnerables (cobertura de necessitats bàsiques i lleure educatiu durant l’estiu i nou model de centres oberts).
  • Cobertura del 100% de la beca menjador per l’alumnat amb risc social greu.
  • Manteniment del caràcter universal de l’atenció sanitària pública.
  • Nou servei de distribució d’aliments.
  • Lluita contra la pobresa energètica.
  • Accions per la millora de l’ocupabilitat de les persones amb més dificultat per accedir al mercat de treball.
  • Fer efectiva la prestació de la renda mínima d’inserció a totes les persones que tenen dret a rebre-la.
  • Ampliació dels ajuts econòmics per a manteniment i accés a l’habitatge.
  • Suport a les entitats per desenvolupar accions de lluita contra la pobresa.
 
Resultat del debat monogràfic sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats, la Resolució 577/X recull un ampli paquet de mesures de lluita contra la pobresa, que comprèn àmbits molt diversos i que afecten els àmbits competencials del conjunt de departaments de la Generalitat. En aquest sentit, identifica 158 mesures que ha d'emprendre el Govern per afrontar aquesta prioritat social. Les mesures estan organitzades en els eixos següents: objectius del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, indicadors de risc i coordinació entre institucions i entitats; redistribució de la riquesa: les polítiques fiscals de rendes; accés al treball com a instrument bàsic d’inclusió social; la garantia del dret a l’habitatge; l’accés als serveis de primera necessitat; la prevenció dels riscos en matèria de salut; la pobresa en la infància i l’adolescència; la pobresa i la desigualtat en el jovent; la pobresa en el col·lectiu de la gent gran; garantia del dret a la mobilitat, i intervenció comunitària en barris.
 
A banda de la consellera Munté, també han intervingut a la reunió la secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal, Carmela Fortuny; el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, Joan Aregio; la directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament, Meritxell Ruíz; el director general de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat, Jaume Fornt, i la subdirectora general de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas.
 
 
La lluita contra la pobresa, una prioritat
 
En l’anterior legislatura, el 2011 el Departament de Benestar Social i Família va crear un Grup de treball, juntament amb diverses entitats del tercer sector, col·legis professionals, entitats municipalistes i altres departaments de la Generalitat, per avaluar diverses mesures per lluitar contra la pobresa a través d’indicadors de seguiment. Fruit d’aquestes deliberacions sorgeix el document de propostes per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya, punt de partida a partir del qual posteriorment es redacta el document de bases, que va ser presentat públicament durant la tardor de 2012.
 
El febrer de 2014 es va presentar el document de proposta de Pacte per a la lluita contra la pobresa i el mes següent es va celebrar el debat general sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats al Parlament de Catalunya.
 
El setembre passat el Departament de Benestar Social i Família va presentar als agents del sector una nova versió del document de lluita contra la pobresa amb la incorporació de les mesures aprovades en el ple monogràfic (Resolució 577/X).
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada