dilluns, 5 de maig del 2014

El conseller Homs expressa el compromís del Govern de Catalunya amb una "refundació" de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània per intensificar la cooperació transfronterera

El conseller de la Presidència participa en la reunió de l’Euroregió a Tolosa en què s’aprova i se signa l’Estratègia Euroregional per la innovació, centrada en àrees TIC i Salut, aigua i sector agroalimentari, i  turisme.
 
·       Homs afirma que l’Euroregió és “l’Europa de la proximitat i és també una manera d’exercir el nostre compromís amb Europa i l’enfortiment del seu sistema institucional”.
 
·       Catalunya proposa una “refundació” aprofitant el desè aniversari de la constitució de l’Euroregió que permeti ampliar continguts i disposar de més recursos
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha expressat avui el compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya amb una “refundació” de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània per intensificar la cooperació interterritorial i transfronterera, aprofitant que a l’octubre se celebren els 10 anys de la creació d’aquesta entitat. L’Euroregió agrupa Catalunya i Balears i les regions franceses de Languedoc-Rosselló i Migdia-Pirineus.
 
El Conseller Francesc Homs ha assistit a la reunió de l’Euroregió, acompanyat del Secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana,  una reunió en què el president de la regió de Migdia-Pirineus, Martin Malvy, ha traspassat la presidència de l’entitat al president de Balears, José Ramon Bauzá, i en la qual també ha participat el vicepresident de Languedoc-Rosselló, Jean Claude Gayssot.
 
El conseller Homs ha afirmat que el nou període de programes europeus per al 2014-2020 “obre noves oportunitats d’intervenció per dur a terme projectes euroregionals conjuntament i, si s’escau, també amb d’altres socis de la Unió”. Del que es tracta és d’”ampliar i millorar encara més la presència i intervenció de l’Euroregió en els seus diferents àmbits d’intervenció, que permetin mantenir i aprofundir la posició rellevant que aquesta està assolint a escala europea i ampliïn la participació dels agents sectorials corresponents dels nostres territoris”.
 
La crisi no ha de posar en risc la cooperació transfronterera sinó al contrari
 
En la seva intervenció, el conseller Homs ha assegurat que la crisi que afecta de manera general tots aquells territoris no ha de posar en risc l’aposta dels governs per a la cooperació territorial i transfronterera que representa l’Euroregió. “Estaríem equivocats, ha dit, si penséssim que aquests elements de crisi han de reduir o interrompre, ni que fos puntualment, el compromís de treball, en comú que lliure i voluntàriament ens hem donat”. “Ans al contrari”.
 
Pel conseller,  “la col·laboració endegada ha de contribuir, encara que sigui amb tota modèstia, a superar els efectes de la crisi i a estimular i promoure accions d’innovació que puguin ser capitalitzables i transferibles a tots els àmbits i sectors d’activitat euroregional”. És per això que la celebració dels deu anys de l’Euroregió es presenta com una oportunitat per aprofundir-hi. 
 
 
En aquest sentit, Homs ha afegit “l’Euroregió és el resultat d’un compromís polític dels nostres governs per a formalitzar, concretar i impulsar, de manera conjunta i mancomunada, un territoris veïns amb forts llaços culturals, lingüístics i històrics, en l’escenari global que caracteritza el segle XXI”. I ha conclòs que “l’Euroregió és l’Europa de la proximitat i és també una manera d’exercir el nostre compromís amb Europa i l’enfortiment del seu sistema institucional”.
 
D’altra banda, el conseller Homs ha destacat la importància d’haver definit una Estratègia d’innovació per a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i n’ha felicitat la presidència de Migdia-Pirineus per l’aportació que ha fet en el seu mandat. Ha recordat el conseller que el compromís de treballar en aquesta línia va sorgir a la presidència catalana que va ostentar fins l’octubre de 2012En aquell moment, el president Mas va destacar que “transformar l’economia passarà per si som capaços de fer coses diferents dels altres i millors”, i va afegir que “la suma dels quatre territoris de l’Euroregió representa un dels pols d’ensenyament universitari i de recerca més importants de tot Europa”.
 
En la seva intervenció, el conseller Homs ha volgut ressaltar l’evolució de la relació entre territoris transfronterers, “que han deixat de constituir, des de fa molt de temps, espais de defensa per esdevenir territoris de cooperació, traspàs i intercanvi d’iniciatives i de projectes per a la millora de les condicions de vida dels seus habitants i la promoció dels seus territoris”.
 
“Les condicions de pau i seguretat, ben arrelades en l’espai euroregional” donen”, segons el conseller, “la màxima potencialitat a la conveniència i a la necessitat de portar a terme accions conjuntes de col·laboració”, que facin possible el progrés i el desenvolupament econòmic i social. En definitiva, “sumant sinèrgies i cercant el benefici mutu”. És per això que institucions i administracions han de treballar perquè això sigui una realitat i l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, que suma 14’2 milions d’habitants i genera un PIB conjunt de 258 milions d’euros,  hi està compromesa des del 2004.
 
El conseller de la Presidència considera rellevant que la Declaració de l’Euroregió aprovada avui inclogui el turisme com a àmbit sectorial específic de treball. “Creiem que es tracta d’un sector molt potent per al desenvolupament econòmic en el qual podem treballar també de forma conjunta per a promocionar mútuament l’espai euroregional com a destinació turística europea a partir del bon coneixement i experiència dels nostres agents turístics”, ha afirmat Homs.
 
Estratègia Euroregional de la Innovació
 
En el decurs d’aquesta reunió s’ha aprovat una declaració conjunta sobre l’Estratègia Euroregional de la Innovació, centrada en tres sectors prioritaris de: TIC i Salut, aigua i sector agroalimentari, i  turisme, una estratègia de compromís de treball conjunt “per tal de progressar cap a una cooperació econòmica reforçada en el marc de l’Euroregió”. L’aprovació d’aquesta declaració ha tingut lloc en la reunió que ha celebrat a Tolosa de Llenguadoc aquesta entitat creada l’any 2004 com espai de cooperació política entre Catalunya i Balears i les regions franceses de Languedoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, que vol esdevenir “pol de cooperació de referència al sud-oest d’Europa”.
 
Els integrants de l’Euroregió entenen que “en l’actual context de mundialització, crisi econòmica, desindustrialització i evolució ràpida de la recerca”  pren una gran importància l’aposta per la innovació, que “sorgeix com la única via creïble per crear de forma sostenible avantatges comparatius pel que fa a competitivitat i creació de valor”. Aquesta Estratègia és totalment coherent amb l’Estratègia 2020 de la Unió Europea i dels Partenariats Europeus de la Innovació i complementa i a l’hora també és complementària a les estratègies en l’àmbit d’innovació que puguin dur a terme cadascuna de les regions en els propers anys. L’Euroregió confia que “aquesta dinàmica experimental” sigui “plenament reconeguda per les institucions europees i pugui rebre una atenció particular en els programes comunitaris 2014-2020”.
 
Durant la reunió d’avui, també s’ha aprovat una segona Declaració relativa al reconeixement de l’Euroregió com a territori elegible en els programes de cooperació territorial 2014-2020. És a dir, s’insta a les institucions europees a reconèixer l’entitat com una unitat i no com la suma de 4 regions amb l’objectiu de poder aspirar a altres fons europeus que fins ara per tenir, per exemple, la seu jurídica i física a Migdia-Pirineus en quedava exclosa.  
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada