El president Pujol reivindica l’europeisme català durant el Dia d’Europa i afirma que “som europeus i ho volem ser amb la nostra marca, la marca catalana”
Ramon Tremosa, cap de llista de CiU a les eleccions europees que se celebraran el proper 25 de maig, ha reivindicat que “a la Unió Europea funcionen millors els països petits com Catalunya”. Per això Tremosa ha assegurat que es produeix un “efecte mirall”, entre Catalunya i “la capacitat exportadora de Dinamarca o el nivell educatiu de Suècia”. Tremosa ho ha afirmat en un acte de commemoració del Dia d’Europa a l’auditori de La Pedrera. L’eurodiputat ha mantingut una conferència-diàleg amb el president Pujol, on ha repassat el passat, el present i el futur d’Europa i el paper que hi juga i hi jugarà Catalunya.
Tremosa ha subratllat la importància d’Europa, el procés d’integració europea i el progrés i benestar social que ha reportat a la ciutadania dels estats membres. En aquest sentit, el candidat de CiU ha emplaçat els assistents a votar el proper 25 de maig perquè “els euroescèptics qüestionen la nostra legitimitat quan miren la participació catalana de les passades eleccions al Parlament europeu”.
El president Pujol s’ha expressat en els mateixos termes i ha recordat, en referència al dret a decidir i al procés de transició nacional, que “el futur de Catalunya es juga a Europa”. Pujol ha estat concís amb la importància d’aquestes eleccions. I ha indicat que “mai havíem anat tan lluny com ara”, motiu pel que ha reclamat “fer un acte d’afirmació de voluntat de ser en el marc europeu”. “Som europeus i ho volem ser amb la nostra marca, la marca catalana”.
Pujol ha avalat la mobilització ciutadana i de la societat civil, i ha apuntat que “Europa respon davant d’una mobilització potent, pacífica, democràtica i sostinguda en el temps”.
El diàleg entre Ramon Tremosa i el president Pujol, ha comptat amb nombrosos paral·lelismes sobre la implementació de polítiques entre Espanya i Catalunya, d’una banda; i la Unió Europea i els estats membres, de l’altra. Tremosa ho ha exemplificat amb la unió bancària i la unió fiscal“com a mecanismes de control, com a garantia de bones pràctiques”.
En aquesta línia, i d’acord amb les disfuncions que es viuen en el si de la UE degut a la recessió, ha comparat la presa de decisions polítiques a Europa amb Espanya. Tremosa ha concretat que no sempre s’imposa Alemanya “el país més potent i eficaç”, de la mateixa manera que “l’Estat espanyol no va bé, perquè les propostes catalanes en matèria, per exemple, d’energia, finançament o infraestructures no són acceptades”. Tremosa ha contraposat aquesta manera de fer, amb els casos “d’aeroports sense avions, les autopistes sense cotxes i vies sense trens” a l’Estat espanyol.
Jordi Pujol ha destacat la importància que té la Unió Europea en el procés del dret a decidir i ha advertit que és imprescindible “no quedar fora del circuit”. I ha sentenciat que a Europa se’n recordaran de Catalunya i del procés “si a més de reafirmació nacional, és de reafirmació europea”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada