divendres, 2 d’agost del 2013

Centrats en el 2014

El govern ja treballa a buscar ingressos per l'any vinent per minimitzar els ajustos

Manté la incògnita sobre si el 2013 hi haurà pressupost, però guanya pes l'opció de la pròrroga

ERC exigeix accelerar la hisenda pròpia


Francesc Homs i Andreu Mas-Colell, en un dels últims plens al Parlament Foto: ANDREU PUIG / ARXIU.


02/08/13 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

En l'horitzó del 2014 no només s'albira la consulta, sinó també un nou pressupost per a la Generalitat. El del 2013 sembla sentenciat a mort després que l'Estat espanyol hagi fixat l'objectiu de dèficit en l'1,58%, fet que suposarà unes retallades totals de 2.600 milions. Davant d'aquest escenari guanya pes l'opció de prorrogar els comptes i així poder centrar-se en la redacció del projecte del 2014, que es podria començar a elaborar el mes d'octubre. “El 2013 està dat i beneït”, va reconèixer el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una entrevista a TV3. Ho va dir fins a tres cops. Tot i aquesta taxativa afirmació, no es va voler definir oficialment sobre si hi haurà pressupost aquest any, una decisió que el Consell Executiu prendrà dimarts.
Els pròxims dies Economia es reunirà amb diversos partits per veure quines alternatives hi ha sobre la taula. Ahir mateix, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, ja van tenir un primer contacte telefònic per analitzar la situació.
Asfíxia financera
Però si l'escenari pel 2013 amb un 1,58% ja és asfixiant, els comptes del 2014 encara són més severs, amb un draconià 1% de límit per a tots els territoris –el govern espanyol ha descartat l'asimetria–. És per això que Mas-Colell va anunciar ahir que aquest mes ja comença la “campanya” per buscar ingressos nous pel 2014 que puguin pal·liar aquest ofec financer. I és que s'haurien de comptabilitzar 1.200 milions més de retallades i entre 500 i 1.000 milions que la Generalitat perdrà pel que fa al sistema de finançament. “És inassumible”, va reblar.
En aquest sentit, el conseller va enumerar tres vies perquè puguin entrar diners frescos a les arques catalanes: que l'Estat pagui part del que deu a Catalunya –sobretot la disposició addicional tercera de l'Estatut–; que el nou sistema de finançament del 2014 sigui més favorable per a Catalunya –Cristóbal Montoro, però, ja ha revelat que no estarà a punt fins al 2015–, i, finalment, que el govern català pugui generar recursos propis. L'objectiu és obtenir uns 2.000 milions d'euros extres: “El 2014 no volem gastar menys que el 2013.”
Pressió de Junqueras
Esquerra també considera que el més natural és prorrogar el pressupost del 2013 adequant-lo al sostre de l'1,58% –ara ho està amb l'1,3%– i posar la mirada en el del 2014. Segons els republicans, no té lògica elaborar un projecte del 2013 per només tres o quatre mesos. En aquest sentit, va obrir la porta a poder arribar a un acord amb CiU per tirar endavant els números del 2014, tot i que els va qualificar d'“impossibles”. La solució que va proposar Oriol Junqueras és fixar els esforços a bastir la hisenda pròpia per poder recaptar i gestionar els impostos i celebrar la consulta com més aviat millor. “'No hi ha un altre camí, els diners els recapta el govern espanyol, no els tenim, no els podem gastar”, va destacar.
Però si aquesta hisenda pròpia encara no està en funcionament, com es pot encabir dins del pressupost del 2014? Junqueras no va voler revelar l'estratègia, però la idea dels republicans és que hi hagi alguna partida destinada a aquest organisme i que es noti la “petja” de la transició nacional en tot el projecte. Segons el seu relat, haurien de ser els últims comptes “autonòmics” i els que tinguin el percentatge “social” més alt de tota la història.
Amb aquesta posada en escena, ERC posa pressió al govern perquè agiliti la hisenda i el banc públic. En cap cas estaria d'acord, com va indicar Mas-Colell, que un nou sistema de finançament pugui ser el baló d'oxigen per al país.
Junqueras va aprofitar l'ocasió per criticar el PSC i ICV, perquè, segons la seva opinió, han preferit pressionar l'executiu català perquè presentés els comptes en lloc de l'espanyol. “Ells també son responsables que el sostre de dèficit no s'hagi aproximat al que seria mínimament just per a Catalunya.”
El govern ha de plantejar un pressupost que no compleixi amb
aquest límit
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL ICV
L'1 d'agost comença una campanya per generar ingressos per evitar haver de
retallar més el 2014
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA
S'ha de presentar
el pressupost. Al desembre, Mas-Colell veia adequat
un dèficit de l'1,5%
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
L'executiu ha de deixar de plorar. Ja
no hi ha excuses per no presentar el pressupost
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
És decebedor que s'apliqui a Catalunya un 1,58%. Obligarà el govern a fer més ajustaments
Miquel Valls
PRESIDENT CAMBRA DE BARCELONA
L'escenari de sostre de dèficit és inviable. L'única via és tenir una hisenda pròpia i fer
la consulta
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

El PSC exigeix el pressupost

El PSC va tornar a exigir ahir que el govern presenti el pressupost, sobretot ara que ja s'ha desvelat la incògnita de l'objectiu de dèficit. En declaracions a Catalunya Ràdio, el primer secretari, Pere Navarro, no es va pronunciar sobre si aquesta xifra és adequada o no, però sí que va recordar que el mes de desembre de l'any passat el conseller d'Economia veia bé un 1,5%. Per aquest motiu va demanar que s'elabori el projecte, perquè l'absència d'uns comptes públics “minva la credibilitat del país”. Per la seva part, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va instar l'executiu a desobeir aquest sostre. Segons l'ecosocialista, que situa Catalunya en un “escenari de recessió”, Mas i el seu equip s'haurien de “plantar” perquè l'1,58% és una “autèntica barbaritat”. Herrera va fer aquestes reflexions en una entrevista a RAC 1 i va lamentar que La Moncloa aprofiti la crisi per “recentralitzar” i “destruir” l'autogovern i l'estat del benestar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada