dimarts, 4 de juny del 2013

"França és per a nosaltres un país capital i estratègic, el nostre gran soci comercial" President Mas

  • El cap de l’Executiu ha destacat, en una roda de premsa a París, la importància de la internacionalització per a la recuperació econòmica i ha anunciat un viatge al Brasil “d’altíssim contingut econòmic” 
  • Artur Mas ha assegurat que “d’acord amb la Constitució se’ns podria delegar la funció de fer un referèndum, com se’ns van delegar les funcions de policia els anys 90
  • El president Mas durant la recepció oficial a la seu de la Delegació del Govern de Catalunya a França.
  • El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquesta tarda, en una roda de premsa a París, que “França és per a nosaltres un país capital i estratègic, el nostre gran soci comercial”,tant pel que fa al turisme, com a les inversions. El cap de l’Executiu ha subratllat la importància de la internacionalització de l’economia catalana, a la qual s’ha referit com “la nostra gran esperança” en la que “ens hi hem d’abocar absolutament”.
     
    Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules en una roda de premsa a la seu de la Delegació del Govern de Catalunya a França, durant la qual ha dit que la seva visita d’avui a París no la considera pròpiament un “viatge a l’exterior sinó com un  desplaçament a casa o prop de casa, gairebé ordinari, en la línia del que hem de fer els governants d’avui”. El president de la Generalitat ha anunciat, en aquesta mateixa línia, que en poques setmanes farà un viatge de set dies al Brasil “d’altíssim contingut econòmic, però sense oblidar els continguts culturals o institucionals i polítics”.
     
    La vessant econòmica ha ocupat bona part de l’agenda del president Mas avui a París, on, segons ha revelat a la compareixença informativa, també ha mantingut contactes discrets amb empresaris francesos amb interessos importants a Catalunya.
     
    En relació al dinar de treball que ha mantingut aquest migdia amb el president de l’empresa de ferrocarrils francesa SNCF, el cap del Govern ha assenyalat que la RENFE “és un operador molt important, gairebé exclusiu, però no vol dir que ho hagi de ser per sempre”. En aquest sentit, el president ha revelat que també ha mantingut contactes amb la companyia ferroviària italiana i ho farà amb l’alemanya, malgrat que ha reconegut que l’Estat “ha promogut alguna reglamentació que complica les coses per obrir les portes a altres operadors en el tema rodalies, mitja distància, etc”.
     
    Referèndum constitucional
    A preguntes dels periodistes, el cap del Govern també s’ha referit al procés pel dret a decidir i ha assegurat que“d’acord amb la Constitució podríem organitzar un referèndum legal a Catalunya si el Govern espanyol vol, el problema no és la Constitució sinó la interpretació que se’n fa”. “No és veritat que la Constitució ho prohibeix, el que l’impedeix és una voluntat tancada de les institucions de l’Estat que no volen que a Catalunya hi hagi aquesta consulta”, ha reblat.
     
    El president ha posat com a exemple que, “de la mateixa manera que ens van delegar les funcions de policia els anys 90”, d’acord amb l’article 150.2 de la Constitució, “hi podria haver una delegació de funcions per fer la consulta”.
     
    Artur Mas ha insistit que el dret a decidir “descansa en últim terme sobre la voluntat majoritària del poble de Catalunya”. Per tant, ha dit, “la clau són les majories socials que som capaços de construir a dintre de Catalunya i això depèn de nosaltres”.
     
    “No farem un pressupost que condemni l’estat del benestar”
    Un altre dels temes que han sorgit durant la compareixença informativa ha estat el dels pressupostos de la Generalitat per a enguany. El president Mas ha explicat que “el Govern de Catalunya vol que hi hagi pressupostos”, però ha afegit que “els hem de poder fer de manera que aguanti l’esquema bàsic del nostre estat del benestar”, perquè “d’esforços d’austeritat hem fet un munt, però arriba un punt que ja no es pot fer més”.
     
    El cap del Govern ha alertat que “segons quins dèficits ens assignin no podrem fer un pressupost, perquè seria igual que condemnar l’estat del benestar a Catalunya des de les pròpies institucions catalanes”. El president de la Generalitat ha dit que “és el Govern de Catalunya el que no vol portar el pressupost en aquestes circumstàncies, no perquè algun partit com ERC ens condiciona,” i ha avisat al Govern de l’Estat que “ha arribat un punt que advertim de la proximitat del final de les retallades, perquè quan has tocat os no es pot fer més”.
     
    Reunió amb el ministre de Defensa i president de la CRPM
    El president també ha explicat, a petició dels mitjans, que la reunió que tenia prevista amb Jean-Yves Le Drian, ministre de Defensa francès i president de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM), era en tant que president d’aquest organisme. Mas ha dit que el ministre li va sol·licitar una reunió per mitjà d’una carta que li va enviar el passat mes de desembre i que aquesta trobada no va ser possible a Barcelona, però ara s’havia agendat aprofitant el seu viatge a París, tot i que finalment Jean-Yves Le Drian l’ha hagut de posposar per motius d’agenda.
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada