dissabte, 6 de desembre del 2014

President Mas: "Volem un país més lliure però sobretot més just"


El cap del Govern subratlla que Catalunya ha enviat al món la imatge d’una “societat madura i responsable amb ànsies de llibertat”
 
·        Artur Mas destaca que el trinomi “Catalunya, Europa i Llibertat” ha marcat sempre la història del país
 
·        El president Mas ha lliurat aquest matí el Memorial Trias Fargas 2014a la presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Anne Brasseur

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que la lliçó que Catalunya ha enviat al món el passat 9N  “és la imatge d’una societat que, contra moltes adversitats històriques, demostra ser una societat adulta, madura, responsable, pacífica i amb ànsies de llibertat”,  una llibertat que Mas ha insistit “està sempre al servei d’un país més just”. ”Volem un país millor, més lliure però també més just”, ha reblat.
 
Per al cap de l’Executiu la llibertat, juntament amb els conceptes de Catalunya i Europa conformen “un trinomi” que ha marcat la història del país. “Catalunya l’hem tingut d’una manera o altra, però Europa i llibertat ens han faltat durant segles”. En aquesta línia, Artur Mas ha recordat que “Catalunya va lluitar en aquells anys foscos per recuperar la llibertat, no només per a nosaltres sinó per a tot Espanya”, i ha afegit “en aquests moments en què se’ns presenta com una gent insolidària i perifèrica, és bo recordar que al llarg de la nostra història, i també en la més recent, aquestes contribucions han estat molt evidents”.
 
Artur Mas ha reclamat que cal millorar cadascun dels components d’aquest trinomi recuperat i ha afirmat en aquest sentit “no només volem més Europa sinó una Europa millor; no només volem més autogovern per a Catalunya sinó que volem una Catalunya millor, i per això tenim feina per fer-la perquè sabem que ho podem fer, i ens agradaria que del concepte de llibertat n’hi hagués més i millor”.
 
El president Mas ha fet aquestes reflexions aquest matí en el decurs de l’acte de lliurament del Memorial Trias Fargas 2014, que ha estat atorgat a la presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Anne Brasseur, que ha recollit personalment el premi. Aquest guardó el concedeix anualment la Fundació Llibertat i Democràcia en record i homenatge al destacat polític català i economista Ramon Trias Fargas (1922-1989).
 
El Memorial Trias Fargas 2014 ha volgut distingir la “sòlida trajectòria” d’Anne Brasseur en la “defensa del liberalisme, la democràcia, l’Estat de Dret, els drets humans, l’europeisme i els alts estàndards democràtics al Consell d’Europa”. El premi reconeix també els anys de dedicació d’Anne Brasseur com a parlamentària al seu país, Luxemburg, així com a ministra d’Educació i Esports (1999-2004); presidenta del Grup liberal a l’Assemblea del Consell d’Europa (2009-2014) i, des de gener d’aquest any, com a presidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, la segona dona que ocupa aquest càrrec en la història de la institució.
 
El president ha felicitat la guardonada perquè “un premi és un estímul no només per a qui el rep sinó que també és una invitació a la gent perquè es fixin en el model i exemple d’aquestes persones que reben un reconeixement”. Mas ha agraït també l’aportació professional i personal de Brasseur perquè “és un bon referent d’aquelles persones que en el conjunt d’Europa són necessàries per les seves trajectòries personals i per les seves contribucions polítiques, que donen llum i guia a molta altra gent”. 
 
En un altre moment de la seva intervenció, Artur Mas ha recordat la vigència del llegat de Ramon Trias Fargas amb motiu del 25è aniversari, enguany, del seu traspàs. Així ha recordat que el mateix Trias Fargas “va proclamar i defensar en tot moment que la llibertat ha d’estar al servei de la justícia, la igualtat de drets i d’oportunitats” i també que “només es podia fer front als temps actuals d’una manera digna i eficaç si finalment les societats eren adultes, responsables i educades”, idees aquestes que el president ha subratllat que estan ben presents en la Catalunya d’avui com es va poder comprovar el passat 9N.
 
Prèviament a la intervenció del president, han parlat la guardonada i el president de la  Fundació Llibertat i Democràcia, Jordi Xuclà, que ha fet la presentació del Memorial Trias Fargas. També ha estat present a la cerimònia la vídua de Ramon Trias Fargas, Montserrat Trueta.
 
La Fundació Llibertat i Democràcia concedeix des de 1996 el premi Memorial Trias Fargas a una persona que ha excel·lit en el camp del pensament, la política, la docència i el món intel·lectual, i que en la seva trajectòria destaca la defensa i suport als principis i valors liberals.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada