dimecres, 16 de gener del 2013

El Parlament Europeu vota que les regions es financin amb recursos propis

També vota a favor de que es reparteixi equitativament el dèficit públic entre administracions, que s'eliminin ministeris inútils i que es prioritzin retallades en despesa militar innecessària



Avui el Parlament Europeu ha aprovat per àmplia majoria l'informe Pallone sobre Finances Públiques a la UE i amb el suport explícit de populars, socialistes, liberals i verds. Al final d'aquesta nota trobareu el vídeo de la intervenció de Ramon Tremosa al plenari del Parlament Europeu així com el text aprovat

La resolució aprovada té com a objectiu definir quines són les accions a prendre en l'àmbit de les finances públiques per tal d'assegurar-ne la sostenibilitat. En aquest sentit, el Parlament Europeu ha votat clarament per retallades en despesa no productiva i per l'increment dels ingressos sense pujades d'impostos.

En aquest sentit, posa l'accent en la importància de la lluita contra el frau fiscal, així com de reduir gradualment la càrrega impositiva sobre el treball i augmentar-ne sobre la contaminació ambiental, entre moltes altres mesures.

A més a més, el plenari del Parlament Europeu ha aprovat diverses esmenes rellevants per Catalunya i Espanya proposades per l'eurodiputat Ramon Tremosa que actuava com a ponent del grup liberal-demòcrata en aquest informe.

1. El Parlament Europeu ha reconegut que, si una regió és finançada amb transferències des del govern central, és més difícil que sigui capaç de dur a terme un procés de consolidació fiscal que ajusti despesa a ingressos.

"26. Is concerned by the risk that the set-up of the relationship between central and subnational governments can harm the implementation of fiscal consolidation, particularly when decentralisation is financed predominantly through transfers from the central government and is not matched by sub-national responsibility on the revenue side;"

2. El Parlament Europeu vota eliminar ministeris inútils i sense competències. Per a Tremosa "la existència d'aquests ministeris no té sentit i representen una despesa que podria ser utilitzada per reduir el volum del dèficit sense un impacte tan dur sobre la cohesió social com els ajustaments en sanitat i educació".

Cal recordar que el govern central a l'Estat espanyol manté en ple funcionament els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura malgrat que formalment no tenen competències.

"27. Is concerned that in some Member States, sub-sectors of government and ministries may exist without concrete powers and tasks; these sub-sectors of government make the general administration more inefficient and profligate and should therefore be eliminated as part of fiscal consolidation efforts;"

3. El Parlament Europeu també ha votat que que la càrrega de l'ajustament es divideixi de manera justa entre totes les administracions, tenint en compte els serveis que presten als ciutadans. Aquest és el cavall de batalla del Conseller Mas-Colell i del govern de la Generalitat per reclamar que l'objectiu de dèficit per al 2013 sigui de l'1,5% del PIB i no pas del 0,7%.

"28. Notes that fiscal consolidation efforts should be shared between the different administrations in a fair way, taking into account the services they provide;"

4. Finalment, el Parlament Europeu també ha votat prioritzar que l'ajustament en la despesa pública recaigui també en la despesa militar, especialment pel que fa a la compra de nou armament.

"30. Calls on Member States with budgetary problems to give priority to fiscal consolidation measures aimed at reducing unnecessary defence expenditures such as purchases of new and expensive military equipment;"

Tremosa s'ha mostrat molt satisfet que el Parlament Europeu hagi donat passos endavant en entendre que cal que les regions siguin responsables de la seva pròpia fiscalitat i de la importància d'eliminar institucions polítiques que no fan cap servei als ciutadans tal i com passa a Espanya.

Aquí trobareu el text complet de la resolució (1) i la intervenció de Ramon Tremosa davant el plenari del Parlament Europeu (2).



Dimecres, 16 de gener de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada