dijous, 14 de febrer del 2013

ASTEROIDE: S'acosta el 2012 DA14

Compte enrere per l'arribada de l'asteroide, que passarà fregant la Terra aquest divendres


Desenes de pel·lícules s'han imaginat l'escena: una gran roca impacta amb la Terra i la destrueix. És per això que l'arribada d'asteroides desperta sempre una enorme expectació entre curiosos i científics. La catàstrofe no tindrà lloc aquest divendres, quan el 2012 DA14 passi fregant la Terra en termes de distància a l'espai però massa lluny com per causar cap problema.



Un asteroide com el que aquest divendres s'aproxima a la Terra, passa tan a prop un cop cada 40 anys. La probabilitat de col·lisió és, segons la NASA, una cada 1.200 anys. Això no passarà aquest divendres però el cert és que 2012 DA14, el seu nom provisional, batrà aquest divendres un rècord de proximitat, travessant el cel a una distància inferior a la de molts satèl·lits geoestacionaris que estan a uns 36.000 quilòmetres. Aquest objecte estel·lar, d'entre 40 i 50 metres de diàmetre, passarà a 27.700 quilòmetres de la superfície terrestre, a una velocitat propera als 28.000 quilòmetres per hora.

Alfred Rosenberg, de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, assenyala que "si la Terra fos una pilota de tennis de 6,7 centímetres, la Lluna seria una bala de dos centímetres situada a dos metres de distància. L'asteroide, a aquesta escala, passaria a només 14 centímetres de la Terra". Però els termes astronòmics uns són altres.

Amb tot, el 2012 DA14 està classificat com NEO (Near Earth Object), el que significa que té una òrbita propera a la de la Terra. I hi ha perill? Tots els experts coincideixen a dir que no, tot i que de tots els asteroides coneguts de dimensions suficients com per travessar l'atmosfera i produir un dany considerable, aquest és el que tindrà un acostament més pròxima al nostre planeta.

Els asteroides realment perillós són els d'una mida superior a un quilòmetre. D'aquests, n'arriben molt pocs. L'última vegada que va caure un d'uns deu quilòmetres de diàmetre va ser fa 65 milions d'anys, i va provocar la coneguda com a extinció del Cretaci-Terciari, amb extincions massives de plantes i animals, inclosos els dinosaures.

El màxim acostament del 2012 DA14 a la Terra es produirà a les 20:26 hores (hora a Catalunya), quan es trobi damunt l'Oceà Índic. No es podrà veure a simple vista i es necessitaran telescopis per detectar-lo. Els millors llocs per observar-lo seran l'Europa Oriental, Austràlia i Àsia.

http://www.ara.cat/societat/asteroide_0_865713580.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada