dimarts, 19 de febrer del 2013

Escòcia: consulta 2014; secessió 2016


El govern d'Alex Salmond presenta el full de ruta per a l'endemà del referèndum, en què preveu un any i escaig de negociacions amb Londres per fer efectiva la separació de béns




Un any i escaig per divorciar-se. Aquest és full de ruta que ha fet públic aquesta setmana el govern escocès, i és el que preveu seguir l'endemà del referèndum sobre la independència de la tardor del 2014 si el resultat esdevé afirmatiu. Segons els càlculs d'Alex Salmond, la independència del Regne Unit serà una realitat al març del 2016, i al maig d'aquell any se celebraran les primeres eleccions de l'Escòcia independent.

Amb el sí dels escocesos al divorci del Regne Unit, el govern escocès establirà una negociació amb el govern britànic per aclarir com se separen les institucions i els recursos d'ambdós territoris que durarà un any i escaig. Durant aquest període, també es negociarà amb la Unió Europea quin estatus tindria la futura Escòcia independent.

Segons Salmond, aquest timing és realista, i s'adiu amb el que han seguit d'altres països que s'han independitzat arreu del món. "El termini de negociacions estàndard dels 30 països que s'han independitzat des de la II Guerra Mundial és de 15 mesos. Nosaltres fins i tot hem previst un termini una mica superior per a aquest procés", va explicar dimarts Salmond.

Un cop presentat l'informe, va ironitzar: "El front del no es pensava que no faríem res fins al novembre. Diria que els hem agafat per sorpresa, amb la quantitat de feina que estem fent."

El cap de files de l'unionisme escocès, l'exministre laborista Alistair Darling, va intentar ridiculitzar el document del govern acusant-lo d'ignorar les complexitats intrínseques de separar Escòcia del Regne Unit, i assegurant que serà impossible dur a terme la separació amb tant poc de temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada