dilluns, 25 de febrer del 2013

President Mas: "Seguirem fent el nostre camí de situar Catalunya al món per garantir la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball"


· El cap de l’Executiu participa avui a Amsterdam a la segona cimera de governants liberal-demòcrates europeus
 
· Mas explica que els objectius de la seva presència a la reunió són analitzar les polítiques de creixement econòmic i de creació de llocs de treball; denunciar el repartiment del dèficit injust per part de l’Estat central i explicar el procés del dret a decidir de Catalunya
 
· El president assegura que “si Catalunya explica les raons del seu procés ens farem entendre millor i podrem tenir alguns aliats”




El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí que Catalunya mantindrà la seva política d’acció exterior perquè és una àrea que ha demostrat que funciona de cara al país i el seu futur. “Seguirem fent el nostre camí d’anar obrint Catalunya cap a l’exterior i anar-la situant al món per, a partir d’aquí, anar garantint la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball”, ha reblat el president.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge des d’Amsterdam, on avui participa en la segona cimera de governants liberal-demòcrates europeus, organitzada pel primer ministre holandès, Mark Rutte, i per ALDE (l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa).
 
En aquesta línia, Artur Mas ha assegurat que, de la mateixa manera que tota empresa o organització s’ha d’orientar cap a l’exterior, no tindria sentit que no ho fes Catalunya “que té l’economia més projectada exteriorment de tot el sud d’Europa”. “Nosaltres hauríem de tallar aquesta acció exterior que, per altra banda, és la que ara ens està funcionant?”, ha preguntat el cap de l’Executiu, afegint que “és ridícul que ara es vulgui controlar l’acció exterior d’algú”, en referència a les intencions del govern central de legislar en aquesta matèria.
 
 
Donar a conèixer les raons del procés català per aconseguir aliats
 
En declaracions als mitjans de comunicació abans d’entrar a la reunió, Artur Mas ha explicat que els objectius de la seva presència a la trobada són tres. En primer lloc, “analitzar amb els líders europeus allò que és fonamental i prioritari, que són les polítiques de creixement econòmic i de creació de llocs de treball”. Aquest, ha assegurat el president, “és el gran tema” a tractar, perquè “tota Europa dóna la sensació que no se’n surt”, des de la doble òptica de creixement econòmic i creació de llocs de treball.
 
Com a segon objectiu, el cap de l’Executiu ha declarat que vol fer entendre als líders concentrats en la reunió que“el repartiment dels dèficits i, per tant, dels esforços d’austeritat i de reducció dels pressupostos a Espanya no són equitatius”. El president ha reiterat que “el govern central es queda tot el marge per no retallar tant i, en canvi, obliga les autonomies, i concretament a Catalunya, a retallar molt més del que hauríem de fer-ho en circumstàncies més normals i sobretot més equitatives”, i vol que aquesta realitat injusta sigui coneguda a Europa.
 
I, en tercer lloc, Artur Mas ha assenyalat que, a través de les reunions bilaterals que mantingui, intentarà explicar el procés en el qual es troba Catalunya “per tal que sàpiguen i entenguin, de primera mà, quin es el procés que en aquest moment està en marxa a Catalunya, per què i amb quins objectius”.
 
La cimera que se celebra avui compta amb la participació del viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg; del viceministre d’Economia d’Alemanya, Philipp Rösler; de la viceprimera ministra i ministra d’Afers Exteriors de Croàcia, Vesna Pusic; del viceprimer ministre i ministre de Pensions de Bèlgica, Alexander de Croo; de la ministra d’Afers Econòmics de Dinamarca, Margrethe Vestager; de les ministres de Medi Ambient i d’Afers Europeus del Govern de Suècia, Lena Ek i Birgitta Ohlsson, respectivament, i del ministre d’Afers Socials d’Estònia, Taavi Roivas. Per part del Govern holandès, hi prenen part els viceministres de Finances, Frans Weekers, i d’Educació, Cultura i Ciència, Sander Dekker; i els ministres de Seguretat i Justícia, Defensa, i Política Territorial i Administració pública, Ivo Opstelten; Jeanine Hennis-Plasschaert i Stef Blok, respectivament.
 
També hi assisteixen els vicepresidents de la Comissió europea Olli Rehn i Neelie Kroes i el comissari de Comerç, Karel de Gucht; el secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen;  el president del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer; el president del Senat de Romania, Crin Antonescu; el president d’ALDE, Graham Watson, i el líder del Grup ALDE al Parlament europeu, Guy Verhofstadt, entre altres.
 
El president Mas ha destacat la gran “oportunitat” que representa ser en un fòrum d’aquestes característiques, tenint en compte que Catalunya és l’única nació sense estat que hi assisteix. El cap del Govern ha remarcat que és un escenari idoni per comunicar el missatge de Catalunya directament, “malgrat que les relacions de les autoritats europees es fan directament amb els estats”. “Si nosaltres anem a intentar-los convèncer i explicar-los les nostres raons, és evident que també ens fem entendre millor i sempre podem tenir alguns aliats”, ha declarat Artur Mas.
 
“De complicitats no en tindrem d’entrada enlloc, o pràcticament enlloc. A Espanya per suposat que no, en lloc de complicitats, tindrem hostilitats, i a fora tindrem neutralitat, en el millor dels casos. Però que vulguin ser neutrals per la seva relació amb l’Estat espanyol no vol dir que no estiguin interessats en tenir informació de primeríssima mà respecte aquest procés de Catalunya”, ha declarat el president.
 
Artur Mas ha explicat que aquesta reunió s’emmarca dins el pla per fer, durant aquest any 2013, “tota la pedagogia possible, tant a Espanya com, sobretot a fora, respecte el procés català del dret a decidir lliurement el nostre futur”. I ha subratllat que aquest procés “es basa en la supervivència de la societat catalana i en el progrés de Catalunya com a país”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada