dimecres, 17 d’abril del 2013

El govern esmena Gordó i diu que manté el rumb de la consulta


Homs referma la determinació de Mas de convocar-la encara que no s'arribi a cap acord amb Mariano Rajoy

La Generalitat avança en la hisenda pròpia i la regulació de la política exterior



17/04/13 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

No hi ha cap marxa enrere amb la consulta: es farà “sí o sí”. El portaveu del govern, Francesc Homs, va esmenar ahir el conseller de Justícia, Germà Gordó, reafirmant la determinació del president de la Generalitat de tirar endavant la convocatòria amb o sense acord del govern espanyol. Per reforçar aquest missatge, l'executiu va posar fil a l'agulla en la vertebració de dues “estructures d'estat” que es desenvolupen en paral·lel a la consulta: la hisenda pròpia i la regulació de la política exterior.
Després de la reunió setmanal del Consell Executiu, Homs va insistir que el rumb es manté. Va restar importància a les “moltes declaracions” que es fan, com les de Gordó, i va remarcar la validesa dels acords subscrits. És a dir, el compromís de fer la consulta que figura al programa electoral de CiU, el calendari que inclou l'acord de governabilitat signat amb ERC i els dos mandats del Parlament sobre el dret a decidir.
Gordó va expressar dilluns el seu convenciment que la votació “només serà possible si hi ha realment un acord amb l'Estat”. La reflexió del conseller de Justícia s'emmarcava en el fet que si el govern espanyol recorre contra la futura llei de consultes al Tribunal Constitucional, la convocatòria podria quedar sense empara legislativa. En el pacte de governabilitat CiU-ERC no es preveu aquesta hipòtesi malgrat la seva versemblança. I és que, per ara, l'Estat ha respost amb bel·ligerància a totes les passes empreses en el procés, començant per la impugnació al TC de la declaració de sobirania aprovada al Parlament. A més, el govern espanyol té l'avantatge processal de poder demanar la suspensió de les lleis contra les quals presenta recurs. “El nostre compromís és que hi hagi empara legal”, va subratllar el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. En una entrevista a RNE, el líder d'Unió va advertir, no obstant això, que aquest marc pot ser “divers” i hi va afegir que CiU “no ha estat mai independentista”.
El govern, per tant, manté la necessitat de convocar la consulta “sí o sí” al marge de les “declaracions” de consellers o dels dirigents dels partits. De moment tampoc no vol posar en dubte el calendari pactat amb ERC, que fixa la votació per l'any vinent. Homs va indicar que l'executiu ja decidirà si acl replantejar-lo més endavant, en cas que fracassi l'intent d'acordar amb Madrid el referèndum. ERC, però, té pressa. Oriol Junqueras va tornar a advocar per avançar la consulta si no hi ha un nou pressupost.
El gabinet d'Artur Mas també va fer dos nous gestos per provar d'exhibir determinació en el procés sobiranista. D'una banda, l'executiu va crear un programa per definir el model d'hisenda pròpia: un altre compromís electoral de Mas. Es tracta d'una via per aprofundir en la construcció d'un nou model d'estructura de l'Agència Tributària de Catalunya que ha de fer possible la gestió, liquidació, recaptació, inspecció i revisió de tots els impostos que paguen els catalans. El govern ja va fer un primer moviment simbòlic creant una nova secretaria d'Hisenda, encapçalada per Georgina Arderiu, dins del Departament d'Economia.
El govern també va aprovar, d'altra banda, la memòria prèvia a l'avantprojecte de la llei de l'acció i el servei exterior, que desenvolupa les competències estatutàries en aquest àmbit. Homs nega que entrin en confrontació amb les espanyoles.
De declaracions n'hi ha moltes, però nosaltres expliquem el rumb del Govern, i no ha variat
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
També sóc partidari d'un acord, però la legitimitat democràtica no passa perquè ens doni permís l'Estat
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
El que va dir Gordó és de sentit comú, però no és seriós que en 24 hores Homs digui el contrari
Maurici Lucena
PORTAVEU PARLAMENTARI DEL PSC
Les declaracions contradictòries no contribueixen a l'estabilitat del govern, i generen confusió
Santi Rodríguez
PORTAVEU ADJUNT DEL PP
Només té sentit la declaració unilateral
si algun estat la reconeix, i ara no en tenim la certesa
Quim Arrufat
PORTAVEU PARLAMENTARI DE LA CUP

Navarro lamenta que es vulgui tirar pel dret

Pere Navarro aplaudia ahir que Gordó anés cap a les tesis del PSC sobre la consulta pactada, però sobretot lamentava que la del conseller sigui una veu aïllada. La posició del conseller “desgraciadament és minoritària”, reblava ahir el primer secretari durant un col·loqui a Madrid organitzat per Nueva Economía Fórum, i es queixava que el president català faci més cas dels consellers que opten “per la via Kosova que per la d'Escòcia”. Però que siguin independentistes el preocupa poc comparat amb la falta de rumb de l'executiu. Navarro va aprofitar la seva presència a Madrid per insistir en el dret a decidir, i és per això que considera “un insult” que Mas perdi temps i esforços constituint un consell assessor de transició nacional quan els catalans ni tan sols s'han
pronunciat sobre si volen ser independents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada