dimarts, 30 d’abril del 2013

President Mas: "Cal que l'Estat respecti la posició majoritària del Parlament i busqui vies legals per poder fer la consulta"


  • El cap de l’Executiu demana “una negociació flexible” en relació als objectius de dèficit, “per un país com Catalunya que, en els últims dos anys, ha demostrat que era capaç d’estrènyer-se el cinturó i molt fort”

  • Artur Mas insta el Govern estatal a fer “una reflexió en profunditat” respecte a les seves polítiques perquè assegura que “és evident que amb les receptes que s’han seguit fins ara no n’hi ha prou”

  • El cap del Govern ha visitat aquesta tarda els Casals dels Infants de Santa Coloma de Gramenet i del barri de La Mina on ha demanat “la col·laboració més estreta possible entre administracions i teixit associatiu”

El president Mas conversa amb alguns dels alumnes del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que no entén el recurs de l’advocat de l’Estat contra la Declaració de Sobirania “aprovada per un Parlament democràticament elegit i després d’haver passat per unes eleccions amb unes majories molt contundents”“Ni l’entenc ni el comparteixo”, ha valorat el president a preguntes dels periodistes.
 
El cap de l’Executiu, que ha fet aquestes declaracions després d’una visita al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, ha demanat al Govern de l’Estat “un tarannà més democràtic i respectuós” cap a una opinió majoritària de la ciutadania de Catalunya i li ha reclamat “buscar els camins legals i no anar a base de recursos als tribunals”.
 
“El que cal per part dels poders de l’Estat és respectar democràticament aquesta posició majoritària del Parlament i buscar, entre tots, les vies legals, perquè després aquest dret, que tenen tots els pobles, es pugui expressar a les urnes en una consulta concreta i especifica”, ha assegurat el president Mas.
 
Davant d’aquest procés, Artur Mas ha recalcat que el Govern “té una actitud de diàleg i constructiva amb les institucions de l’Estat” per trobar aquestes vies legals, però ha dit que “és molt difícil que arribem a bon port si a la primera declaració que fa un parlament democràticament elegit te la porten directament al Constitucional”.
 
 
Objectiu de dèficit de les autonomies
 
En relació a les xifres de l’objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes que el Consell de Ministres va anunciar divendres, el president ha declarat que entén que “hi ha un marge de diàleg i de negociació” i ha dit que, des del Govern, “el començarem immediatament per tal que estem en disposició d’aprovar els pressupostos el més aviat possible”.
 
“No tenim cap ganes de dilatar l’aprovació del pressupost. Necessitem un pressupost per funcionar millor, però es evident que no el podem fer a base de maquillar-lo. Necessitem saber fins on podrem gastar aquest 2013 per fer el pressupost”, ha explicat el president als periodistes.
 
En relació a aquesta negociació del dèficit, el president ha demanat “flexibilitat” per part del Govern espanyol“per entendre que hi ha alguns territoris que estan en una situació més complicada”.
 
El cap de l’Executiu ha constatat que la Generalitat té una situació pitjor que d’altres autonomies i ha demanat que, de la mateixa manera que “la Unió Europea ha donat més temps a Espanya per complir els dèficits i més marge per gastar, perquè estava pitjor, també es lògic que si Catalunya estava pitjor que d’altres se li doni més temps i més marge”.
 
“Simplement es tracta que ara se’ns obri una negociació flexible, entenent quina és la situació en un país com Catalunya que, en els últims dos anys, ha demostrat que era capaç d’estrènyer-se el cinturo i molt fort”, ha declarat el president.
 
Una flexibilització del dèficit, ha subratllat Artur Mas, que ha de servir per ajudar a la cohesió social del país amb uns recursos que genera la pròpia Catalunya. “No podem anar gaire més enllà perquè posem en risc la cohesió social i l’estat del benestar”, ha destacat el president.
 
Preguntat sobre les polítiques que fins ara ha estat aplicant el Govern de Mariano Rajoy, el president ha assegurat que, davant d’una realitat actual on “l’atur està desbocat, l’activitat econòmica no només no repunta, sinó que va caient, cal fer coses diferents perquè és evident que amb les receptes que s’han seguit fins ara no n’hi ha prou”.
 
Per aquest motiu ha demanat al Govern estatal “una reflexió en profunditat”, perquè si es constaten que les receptes que estan aplicant no aconsegueixen donar la volta a la situació actual, “el que s’ha de fer és plantejar-se si cal afegir algunes receptes noves o fer canvis en la manera d’actuar”.
 
 
Visita al Casal dels Infants
 
El president ha fet aquestes valoracions en el marc de la visita d’aquesta tarda als  Casals dels Infants de Santa Coloma de Gramenet i del barri de La Mina per conèixer el treball amb els infants i joves que s’està duent a terme.
 
Després de conversar amb alguns dels usuaris del centre i conèixer les seves inquietuds, el cap de l’Executiu ha remarcat la necessitat  “d’una col·laboració el més estreta possible entre administracions i teixit associatiu”perquè, si no existís, “avui encara es patiria molt més”.
 
Per aquest motiu el president ha remarcat la gran feina que estan fent entitats com el Casal dels Infants i, especialment, els milers de voluntaris que hi ha arreu de Catalunya, que demostren que la nostra és “una societat molt mobilitzada, sensibilitzada i bolcada en el voluntariat i la feina d'ajudar als altres”“Això també és un fet diferencial que forma part de la nostra identitat com a país i que en moments tan complicats com aquests ens ajuda de manera molt especial”, ha declarat.
 
L’associació Casal dels Infants per a l’acció social als barris és una entitat sense ànim de lucre que fa 30 anys que concentra esforços en els barris més vulnerables de Catalunya per aconseguir millores en la qualitat de vida dels infants, joves i famílies en situació o risc d’exclusió social.
 
L’entitat treballa amb més de 6000 infants, joves i famílies cada any, en cinc barris de Catalunya (el Raval de Barcelona, la Mina de Sant Adrià de Besòs, els barris de Fondo i Santa Rosa-Raval de Santa Coloma de Gramenet, Sant Roc i Llefià a Badalona i el municipi de Salt, a Girona), així com als barris més desfavorits de la ciutat de Tànger i Casablanca, al Marroc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada