diumenge, 30 de novembre del 2014

President Mas: "La integració que hem de fer és a escala europea i això no és ni aïllament ni ruptura"

  • En la inauguració de la XIX Trobada d’Economia a S’Agaró, el cap de l’Executiu subratlla que la Generalitat pesa un 6% de la despesa pública de l’Estat, però ha fet el 16% de reducció
  • El president ironitza que “aquest Estat, que ho fa sempre tan bé,” fa més del 80% del dèficit i denuncia que les comunitats autònomes, que representen el 33% de la despesa pública, només en poden fer el 17%
Discurs del president durant la XIX Trobada d'Economia a S'Agaró. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha  afirmat aquest vespre des de S’Agaró que “la integració que ha de fer Catalunya ha de ser a escala europeaenlloc de pensar en l’esquema tradicional dels estats nacionals de sempre”, que ha qualificat d’”obsolet” ”Si aquesta és l’escala bona, l’europea, deixeu que els territoris que han conservat la seva identitat, personalitat i que tenen un projecte propi, ens governem nosaltres mateixos a l’escala que ens correspon”, ha demanat Artur Mas, que ha conclòs que “això no és ruptura ni aïllament”.
 
El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest vespre la XIX Trobada d’Economia a S’Agaró, organitzada per la Fundació Olof Palme i la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport de La Vanguardia, i que enguany està dedicada al tema Créixer en un nou marc econòmic.
 
Artur Mas ha dedicat la primera part de la seva intervenció a la situació econòmica i a analitzar el compliment dels deures. Ha fet notar que les comunitats autònomes, que fan el 33% de la despesa pública, només poden fer el 17% del dèficit. I ho ha contraposat al que fa l’Estat, que pesa un 52% de la despesa, i en canvi fa el 82% del dèficit. “Aquests que ho fan sempre tan bé”, ha ironitzat, i ha qualificat de “absolutament desproporcionat i desequilibrat” aquest repartiment.
 
El president també s’ha referit a la situació de les finances públiques de la Generalitat i ha recordat que representen el 6% de tota la despesa pública de l’Estat, però que en els darrers tres anys i mig ha fet una reducció del dèficit del 16%, és a dir, gairebé tres vegades més del que li correspon. Per aquest motiu, el cap del Govern ha subratllat que la Generalitat “ha fet els deures”, però ha afegit que les “polítiques públiques, que van directament a la vena de la cohesió social del país, estan amenaçades”. El president ha lamentat la manca de coresponsabilitat per part de l’Estat, perquè la responsabilitat “ha de ser bilateral, amb un corrent a favor d’uns o d’altres”.
 
Artur Mas s’ha preguntat quantes vegades el catalanisme polític ha fallat el Govern espanyol en un tema d’interès d’Estat, i ha recordat que el maig del 2010 el seu partit va donar suport a les reformes necessàries per evitar el rescat d’Espanya i un mes després va haver la sentència del Tribunal Constitucional “que es va carregar l’Estatut” del 2006.
 
Davant d’aquesta situació, el president de la Generalitat ha afirmat que “hem de fer les coses diferents, perquè si les seguim fent igual tornarà a passar el mateix amb qualsevol gran tema que tinguem sobre la taula”. I ha afegit que “això és el que està passant a Catalunya; que s’estan fent les coses de manera diferent”.
 
L’Estat ha d’abordar el tema català
El president Mas ha remarcat que “el tema català com s’està plantejant és un tema que l’Estat l’ha d’abordar, perquè n’és directament responsable, per la manera en què ha actuat”. I ha explicat que perquè l’Estat faci alguna cosa,“primer, ha d’entendre el que passa, i fins ara no ho ha entès; segon, ho ha d’acceptar i no empipar-se més del compte” i, a més, ha de respondre de manera que “tothom hi surti guanyant, perquè si no, no serà una bona resposta”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha dit que l’Estat podria actuar a la britànica, però si no ho fa així li correspon “posar una proposta sobre la taula i saber si la societat catalana està disposada a acceptar-la o no” i, per tant, “se l’ha de jugar i arriscar”. “Nosaltres estem arriscant molt”, ha assegurat, però “l’Estat de moment no arrisca res”.
 
Durant el debat, que ha moderat el director de La Vanguardia, Màrius Carol, el president s’ha referit a la demanda de Brussel·les de fer més esforços per reduir la despesa i ha assenyalat que “no és possible collar més les comunitats autònomes”, perquè “no tenim marge per seguir baixant el nivell de despesa, a no ser que es vulgui posar en risc les polítiques socials, la sanitat o l’ensenyament i no estem disposats a fer-ho”. Mas ha fet notar que la Generalitat ha reduït 5.000 milions d’euros la seva despesa en només tres anys i mig.
 
En l’acte també hi han intervingut la presidenta de la Fundació Olof Palme, Anna Balletbó, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. També hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Joan Giraut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada