dissabte, 23 d’agost del 2014

CiU considera que la Llei de consultes està avalada com a eina per a convocar la consulta el 9-N

La federació insta el Govern espanyol a ser “rigorós i valent” i a aportar solucions enlloc d’impugnar el text i buscar “la confrontació”

Convergència i Unió fa una valoració “extraordinàriament positiva” del dictamen que avui ha emès el Consell de Garanties Estatutàries sobre la Llei catalana de consultes populars no refrendàries. El diputat de CiU i membre de la ponència de la Llei, Josep Rull, ha remarcat que el dictamen del Consell “l’avala íntegrament, amb un text seriós, ampli que fixa doctrina i que s’haurà de tenir en compte” perquè estableix que la “llei és l’instrument òptim perquè els catalans puguin opinar sobre el seu futur polític el 9N”. Josep Rull ha fet aquestes valoracions en una roda de premsa a Girona acompanyat pel també diputat de CiU, Antoni Font;  el president de la federació de CDC a Girona, Pere Vila; i el president de la intercomarcal d’Unió Democràtica a Girona, Joan Cañada.

En opinió de Josep Rull, el dictamen del Consell de Garanties Estatuàries demostra que “el problema no és de naturalesa jurídica sinó política, perquè ara la legislació ens diu que dins de la Constitució i de l’Estatut hi ha marge suficient per a posar les urnes”. Per això, el diputat de la federació ha demanat al Govern espanyol i al PSOE que “siguin rigorosos i valents, que mirin què diuen les lleis i busquin solucions i no problemes, que no entrin en el terreny de la confrontació. En base al dictamen hi ha sortides perquè les urnes no són el problema, sinó la solució”.  En aquest sentit, Rull també ha considerat que el Tribunal Constitucional “ho té difícil per tombar la Llei, perquè és impecable en termes jurídics”.

Pel que fa als vots particulars que han emès alguns dels membres del Consell, Josep Rull ha considerat que “malgrat que hi ha alguns d’aquests vots que toquen elements nuclears, no creiem que contravinguin la solidesa del plantejament bàsic del Consell”. “El positiu és que no haurem de plantejar cap esmena, que el dictamen que es va aprovar en comissió serà el que es portarà al Ple del Parlament”, ha apuntat Rull.

Elements més rellevants del dictamen

En aquesta roda de premsa, Josep Rull ha aprofitat per remarcar els punts que, per CiU, són més importants d’aquest dictamen. En primer lloc, un dels aspectes claus és el fet que el Consell de Garanties estatutàries diu que hi ha altres mecanismes, més enllà del referèndum, per demanar l’opinió de la gent i que, un d’aquests és la consulta. L’altre punt és la referència que el Consell fa a la “capacitat del sistema polític per donar resposta a les aspiracions dels ciutadans”. En aquest sentit, Rull ha remarcat que “a Catalunya hi ha una aspiració dels catalans de votar, i el sistema ha de donar eines perquè la gent pugui opinar políticament sobre el seu futur”.  Per tot plegat, Rull ha sentenciat que el president Mas “convocarà la consulta el 9-N d’acord amb aquesta llei que aprovarà el Parlament  de Catalunya i que és jurídicament impecable”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada