diumenge, 31 d’agost del 2014

Un any excepcional, una Diada excepcional


El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís M. Corominas, van presentar  el passat dijous al Parlament els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya. Una Diada que, tal i com van destacar, serà “excepcional” ja que “es produeix en un any excepcional” i seguint el mandat de la cambra catalana que “els actes relatius a aquest Onze de Setembre havien de tenir una programació a l’alçada de les circumstàncies”.

Per aquest motiu, els actes institucionals de l’Onze de Setembre són fruit, aquest any, de la col•laboració del Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i compten amb un programa d’activitats que s’allargarà del 5 al 21 de setembre i que inclourà diverses novetats respecte a anys anteriors.

Entre les novetats, destaca, el dia 10 de setembre al vespre, l’ofrena floral al Fossar de les Moreres que faran el president de la Generalitat i la presidenta del Parlament en record a les persones que al llarg de la seva història han defensat Catalunya. “Pensem que era una assignatura pendent una mica de tots que hi hagués una ofrena del màxim rang institucional del nostre país al Fossar”, va explicar Homs. Per al conseller, “és un acte en homenatge a totes aquelles persones i a la nostra pròpia història col•lectiva feta per gent ben diversa, d’adscripció ideològica també diferent, que durant tots aquests 300 anys han contribuït que siguem aquí”. 

Seguidament a l’ofrena, es farà el tradicional acte institucional, aquest any a la Llotja de Mar, amb un espectacle commemoratiu dels fets de 1714 que combinarà música i text i conjugarà passat, present i futur de Catalunya. El muntatge està dirigit per Josep Maria Mestres, que el gener passat ja va dirigir amb molt d'èxit l'acte inaugural de la Seu Vella de Lleida.

El mateix dia 10, a partir de les nou del vespre i fins a la mitjanit, tindrà lloc la Nit Blanca: un conjunt d’actuacions culturals gratuïtes que ompliran el barri de la Ribera, el barri Gòtic i el Parc de la Ciutadella, principals escenaris dels fets del 10 i l’11 de setembre de 1714. Aquesta iniciativa compta amb la col•laboració dels principals festivals d’arts escèniques de Catalunya i institucions culturals: la Fira de Tàrrega, Fira Mediterrània de Manresa, Fira Trapezi de Reus, Festival de Titelles de Lleida, mercat de Música Viva de Vic, l’ESMUC, l’Orfeó català i el Museu d’Història de Catalunya. Segons Francesc Homs, tots ells han rebut molt bé poder-se implicar en aquest “acte de país”. De fet, serà la primera vegada que l’espectacle inaugural de la Fira de Tàrrega, La ira dels peixos, s’estrenarà, en primícia, al Parc de la Ciutadella de la capital catalana, i no dins el marc del festival. 

La tercera novetat d’aquest any es farà el dia 11, a les vuit del matí, a l’entrada del Born Centre Cultural. Coincidint amb el moment en què va caure el conseller en cap, Rafael Casanova, al 1714, 300 violoncel•listes interpretaran la peça Érem. Som. Serem, composada expressament per a l’ocasió per Albert Guinovart, a partir d’uns versos de Miquel Martí i Pol. Per al Portaveu del Govern, es tracta d’un acte que “simbolitzi la capacitat de resistir, la nostra força armada de poesia, música i cançons”. 

Els actes institucionals de la Diada continuaran amb la tradicional ofrena floral del Govern i la Mesa del Parlament al Monument de Rafael Casanova i una jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya.


Actes per a tothom i a tot el país

Per al conseller Homs, el conjunt de la programació inclou actes ben diversos perquè tothom s’hi pugui sentir identificat i es respectin les idees de tothom. “No hi ha ningú que se’n pugui sentir exclòs, a no ser que vulgui”, ha dit. 

D’altra banda, aquest any s’han afegit nous escenaris a la commemoració amb la voluntat “d’integrar l’entorn geogràfic, els barris on es van produir els fets dels dies 10 i 11 de setembre de 1714”. A banda dels barris de la Ribera i Gòtic i el Parc de la Ciutadella de Barcelona, els actes de la Diada arribaran aquest any arreu de Catalunya, amb propostes a poblacions com Sant Boi o Cardona, que van ser escenaris destacats de la Guerra de Successió.

Tota la programació de la Diada s’emmarca dins el actes del Tricentenari. El conseller de la Presidència ha volgut agrair especialment la feina del comissari de la Commemoració, Miquel Calçada, i de l’Oficina Tècnica, així com la de tots els voluntaris que col•laboren a fer possible la commemoració. 

Per la seva banda, el vicepresident segon del Parlament, Lluís Maria Corominas, ha fet una crida a la participació massiva a tots els actes: “Volem que sigui més que mai la vessant festiva i cívica però sobretot i també la vessant reivindicativa en defensa del que som com a país, de la nostra sobirania i de les nostres llibertats”. 


Altres actes destacats

Els actes de l’Onze de Setembre començaran el dia 5 de setembre amb la videoprojecció de la Senyera a la façana del Palau de la Generalitat. 

Destaquen també el concert commemoratiu Veus de Catalunya, que oferiran, el dia 6, l’Escolania de Montserrat, la coral Sant Jordi i l’Orfeó Català a la façana del Naixement de la Sagrada Família; i el Concert d’homenatge als defensors de Barcelona, que farà l’orquestra del Montsalvat a la basílica de Santa Maria del Mar, el dia 12.

Com és habitual en els darrers anys, també hi haurà l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya en categoria d’or, que aquest any s’atorgarà al tenor Josep Carreras, en reconeixement a la seva carrera artística i a la seva tasca social de lluita contra la leucèmia.

El programa de la Diada es tancarà el 21 de setembre, amb l’acte institucional de la commemoració de la capitulació del Castell de Cardona.


El cartell

La imatge de la Diada és obra del dissenyador gràfic Mario Eskenazi i reflecteix la Senyera i les dates claus del Tricentenari: 1714 i 2014, simbolitzant “la construcció col•lectiva, el pas del temps a través del qual, Catalunya s'ha anat fent”.
pdfpdf Infografia en PDF
pdfpdf Programa actes Diada 2014
Departament/s 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada