diumenge, 31 d’agost del 2014

President Mas: "L'hora gran de Catalunya no es pot liderar des de la tàctica petita dels partits"

Ramon Espadaler, nou secretari general de CiU, diu que els anuncis d’un recurs del Govern espanyol al TC “en cap cas ens farà desistir de la nostra voluntat d’avançar en els tràmits que ens han de conduir a una consulta legal”

El president de la Generalitat i president de CiU, Artur Mas, ha situat com a grans reptes de la federació pel futur “aixecar econòmicament el país; salvar i fer progressar l’estat del benestar; ser transparents i, per tant, una regeneració democràtica a fons; i exercir el nostre dret a decidir com a poble i com a nació”.  Sobre aquest darrer gran repte, Mas ha destacat que “el nostre compromís és fer-ho, fer-ho bé i fer-ho junts” i ha afirmat que “si surten entrebancs, Govern i partits partidaris de la consulta seurem per decidir els següents passos”. En aquest sentit, ha fet una crida a la resta de partits: “En l’hora gran de Catalunya, tot això no es pot liderar des de la tàctica petita dels partits. Si l’hora gran de Catalunya va acompanyada de miopia o de joc partidista, passarà a ser l’hora petita de Catalunya”. 

Mas ha fet aquestes declaracions al Consell Nacional de CiU, que avui s’ha celebrat a Bellaterra i en el qual s’han ratificat els nomenaments de Ramon Espadaler com a secretari general de la federació i Lluís Corominas com a secretari general adjunt. En la seva intervenció, el president ha remarcat que la consulta és un tema d’estricta voluntat política i de respecte entre tots” i que “si hi ha voluntat política es pot trobar la manera d’ajustar-la als marcs legals”. Per això, ha instat el Govern espanyol a “respectar la majoria social catalana, el consens polític, la majoria parlamentària de la llei de consultes i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE)” i no recórrer al Tribunal Constitucional . “I amb això la consulta es pot fer”, ha reblat.

El president ha recordat que el CGE ha dictaminat que la llei de consultes és estatutària i constitucional i que serà aprovada, previsiblement, amb més de 100 diputats a favor.  “Una llei tan àmpliament aprovada hauria de fer reflexionar a les autoritats de l’Estat”, ha afegit el president Mas, qui ha reiterat que “en base a aquesta llei el president de la Generalitat convocarà la consulta”.

Reptes entrellaçats i amb èxits
Mas ha destacat que tots aquests reptes van entrellaçats i que en tots ells s’estan obtenint èxits. Respecte a aixecar econòmicament el país, Mas ha subratllat que “per primer cop en set anys la tendència és millor” i que en l’últim any sencer, “més de la meitat de tots els llocs de treball que es van crear a Espanya es van crear a Catalunya”.  I ha criticat que el Govern espanyol “posi pals a les rodes” al principal motor de l’economia.

Sobre el segon repte, salvar i fer progressar l’estat del benestar, ha explicat que “se’ns obliga a anar per una línia que ens porta a prendre decisions que no són agradables però que no tenen marge de maniobra i que si no les prens et carregues l’estat del benestar”.

Finalment, el tercer gran repte és la transparència, un millor concepte del servei públic i dels límits d’actuació dels governants i servidors públics. Mas ha assenyalat que “tan important és exigir honestedat als servidors públics com reconèixer que la seva feina és important i que ha de tenir una retribució justa” i que “és important separar bé entre el passat i el present”. “Estic convençut que en el present les coses les estem fent molt millor i que en el futur es veurà”, ha afegit i ha posat com a exemple que “en un any la Generalitat ha passat de ser una administració que estava a la banda mitja de la transparència a estar en els primers llocs de tots”.

Per la seva banda, Ramon Espadaler, secretari general de la federació, ha destacat la feina feta per CiU: “ha contribuït de manera decisiva i compromesa al disseny i configuració de Catalunya”, i “és un projecte polític que se sent amb força i coratge per continuar essent útil al país i a la seva gent”. I ha reiterat el compromís de CiU amb els tres pilars bàsics del programa: la qüestió nacional, la creació de treball amb la recuperació econòmica i el sosteniment de l’estat del benestar, “indissociables i íntimament relacionats” perquè “són la base de la nostra cohesió social”.

En el pla nacional, ha refermat el compromís “amb el dret a decidir, que ens proposem exercir democràticament, cívicament i a l’empara de la legalitat” i ha lamentat que “tenim al davant nostre un govern central miop, insensible, incapaç d’entendre o, pitjor encara, sense cap voluntat d’entendre que no està davant la dèria d’uns partits polítics -majoritaris a les urnes i al Parlament-, sinó davant d’una demanda transversal i legitima d’una part molt important de Catalunya”.
Sobre la llei de consultes i els anuncis de possible recurs d’inconstitucionalitat per part del govern de l’Estat, Espadaler ha destacat que “en cap cas ens fa ni ens farà desistir de la nostra voluntat d’avançar en els tràmits parlamentaris i governamentals que ens han de conduir a una consulta legal”. “Aquest rigor engloba legalitat i diàleg amb la resta de forces polítiques compromeses amb la consulta” –ha afegit. Iaquesta demanda “tan sols té solució a l’empara de la legalitat i de la democràcia, que vol dir votant”.
El secretari general ha refermat també el compromís de CiU amb l’economia productiva  i amb la defensa de l’estat del benestar : “no us deixeu enganyar i encara menys arraconar pels que blasmen contra les retallades i que són els autèntics corresponsables de l’esfondrament de les finances de la Generalitat”. I ha afegit que “ratlla la immoralitat haver d’escoltar veus del socialisme català blasmant dels ajustos pressupostaris quan han estat incapaços de fer a Catalunya i a Madrid el que ha fet la socialdemocràcia europea (en el seu dia, a l’Alemanya d’Schröder i aquesta setmana a la França d’Hollande i Valls): gestionar les finances públiques amb la mirada posada més enllà de les properes eleccions
Finalment, ha conclòs que “res ha estat fàcil fins ara i res ho serà en el futur, que té una cruïlla el proper 9-N” però que “el futur de Catalunya, si fem les coses ben fetes, està a les nostres mans”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada