dilluns, 2 de febrer del 2015

Protecció Civil manté la Prealerta del pla NEUCAT per l'episodi que pot portar nevades en cotes baixes els propers dies

  • La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica que avui continuarà nevant al Pirineu occidental.
  • Per demà preveu que les nevades afectin tot el Pirineu i Prepirineu i amb s’estenguin a les comarques de la Catalunya Central, Girona, prelitoral de Tarragona i Terres de l’Ebre una cota de neu que podria baixar fins els 300 m
  • L’episodi es podria allargar fins dimecres, quan es preveu que pugui nevar localment a partir de cota 300 m al litoral i prelitoral de Barcelona.
  • No es preveuen grans afectacions però sí que la neu pugui agafar puntualment a les parts més altes d’aquestes comarques on no és habitual.
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT per l’episodi de nevades que pot afectar les cotes baixes durant els propers dies.
 
D’acord amb la informació del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, avuidilluns dia 2 es preveuen nevades al Pirineu Occidental a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, on la cota de neu se situarà entorn dels 500 m.
 
Pel que fa a demà dimarts dia 3, es preveu que l’episodi es vagi estenent a tot el Pirineu i Prepirineu, a les comarques de la Catalunya Central, de Girona, de l’interior de Tarragona i de les Terres de l’Ebre amb una cota de neu que baixarà progressivament fins als 300 m al final del dia i que al sud del territori se situarà al voltant dels 600 m. Durant la matinada la nevada podrà afectar el Pirineu i les cotes altes del prelitoral de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i a partir del matí i durant la tarda també a la Catalunya Central i les comarques de Girona. A partir del vespre la probabilitat d’aquestes nevades quedaria restringida a les comarques de Girona. Fora del Pirineu i Prepirineu, no s’esperen grans afectacions ja que l’SMC qualifica el fenomen de local i amb baixa probabilitat (1 de 6). Tanmateix, a la Catalunya Central i a les comarques de Girona s’espera que es puguin produir algunes afectacions viàries allà on la neva agafi, especialment a les cotes més altes, i també al prelitoral de Tarragona on l’acumulació pot ser més important com ara a la zona de Prades.
 
Es preveu que l’episodi s’allargui fins dimecres dia 4 que es preveuen precipitacions al litoral i prelitoral en forma de ruixat i localment acompanyades de calabruix, afectant a totes les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, així com a La Selva (Girona) i al Baix Penedès (Tarragona). En aquestes comarques puntualment la cota baixarà fins a 300 m. Atès que la cota es preveu amb un mínim de 300 m, la probabilitat és la mínima d’acord a l’SMC (1 sobre 6)  i el fenomen es qualifica de local, no es preveuen grans afectacions a les comarques del litoral i prelitoral i la resta on no és habitual la neu. La neu sí podria agafar localment a les parts més altes d’aquestes comarques poc habituades al fenomen de la neu.
 
Podeu seguir tots els avisos i les incidències més significatives de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha avisat de la situació, a banda dels cossos d'emergència i seguretat, als municipis i consells comarcals afectats per tal de posar en marxa les mesures preventives protocol·litzades als seus plans de protecció civil municipals (revisió grups electrògens i de punts d’acollida de població i dispersió de fundents, entre d’altres principals). També als gestors de les vies per tal de tenir preparats els equips viaris: màquines llevaneus, dispersió de sal i personal de brigades.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb bateria, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric, i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit.  Recordeu que en cas d’acumulacions de neu a cotes no habituals la millor mesura d’autoprotecció és esperar a que passi la nevada i les vies es netegin abans d’emprendre la mobilitat. D’aquesta forma es facilita l’accés de les màquines llevaneus i equips de neteja viària i s’agilitza la normalització.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments, hi ha algunes vies afectades per la neu:
 
LLEIDA
 
C-28: tallada entre Vaquèira i Casa Sastrada per risc d’allaus. A més, és obligatori circular amb cadenes entre Casa Sastrada i Esterri d’Àneu.
C-142b: tallada entre Tanau i el Pla de Beret per risc d’allaus.
C-147: obligatori cadenes d’Esterri d’Àneu a Alòs d’Isil
L-501: obligatori cadenes entre la L-500 i el Pla de l’Ermita
L-510: obligatori cadenes entre la cruïlla de la L-504 i Àreu
 
BARCELONA
 
BV-4031: tallada a Castellar de N’hug
BV-4024: obligatori cadenes entre Bagà i el Coll de Pal
L’SCT recorda que, en condicions de neu, s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
  • Conduir amb suavitat.
  • No frenar bruscament.
  • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
  • No avançar si no és necessari.
  • Portar les cadenes per si són necessàries.
  • Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
  • En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Podeu consultar les incidències viàries al webhttp://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit
 
Mantingueu-vos informats durant el dia de les possibles afectacions per la neu, eviteu els desplaçaments innecessaris en el moment de la nevada i espereu a que remeti. Això facilitarà el treball de les màquines llevaneus per tal que les vies estiguin netes abans i evitarà que pugueu quedar atrapats a les vies, sobretot secundàries i de muntanya a les zones afectades per la nevada.
 
Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents.
 
Cal insistir en la importància d’assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents, i es fa especial èmfasi en la necessitat de revisar que les reixetes i els sistemes de ventilació no estan tapats i que el tir de la xemeneia no està obstruït. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web http://interior.gencat.cat/intoxicacioestufes
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada