dimarts, 14 de maig del 2013

Ziani: “Treballo i treballaré sempre per Catalunya”

El líder marroquí, que té una ordre d'expulsió, assegura que no és delicte que un immigrant se senti català


El CNI reitera l'acusació de perill nacional i l'advocada diu que no s'ha demostrat res


Noureddine Ziani, al seu despatx de la Fundació Nous Catalans la setmana passada, un cop coneguda l'ordre d'expulsió Foto: ORIOL DURAN.

14/05/13 02:00 - Barcelona - D.B. / M.O
 
Des de dissabte és il·localitzable, però ahir va trencar breument el seu silenci. Noureddine Ziani, el director de l'Espai Catalanomarroquí de la Fundació Nous Catalans –afí a CDC– s'enfronta a una ordre d'expulsió dictada pel Centro Nacional de Intelegencia (CNI), acusat d'activitats que amenacen la seguretat de l'Estat. Se li atribueix una suposada feina per als serveis secrets del Marroc i la promoció del salafisme, és a dir, l'islamisme radical. Ahir, en una breu intervenció al programa Els nous catalans a RKB, de Radio Kanal Barcelona, va assegurar: “Treballo i treballaré sempre per Catalunya, el catalanisme i la diversitat”, i es va mostrar indignat davant la situació que se li ha creat: “És un delicte que un immigrant s'impliqui en un procés polític a Catalunya? És un delicte que un immigrant se senti català?”, va qüestionar. I és que ell és un dels principals actius amb què CDC comptava per atreure cap a l'independentisme les comunitats islàmiques de Catalunya.

Ahir fonts de la investigació van explicar a aquest diari que el CNI ha reclamat l'expulsió de Ziani després de realitzar una investigació exhaustiva de més de tres anys –en col·laboració amb altres serveis d'intel·ligència estrangers i els Mossos d'Esquadra– en la qual es va demostrar que realitzava activitats de difusió del salafisme que suposaven una amenaça per a la seguretat de l'Estat. L'expedient d'expulsió ha estat dirigit per un inspector d'estrangeria i, segons fonts del CNI, la petició no té res a veure amb el procés sobiranista a Catalunya, sinó que està basat en una llarga investigació. El CNI, que no té competència per expulsar ni detenir ciutadans, va sol·licitar al Ministeri de l'Interior l'expulsió del ciutadà marroquí en aplicació de la llei d'estrangeria. Fonts de la delegació del govern a Catalunya van explicar que normalment el decret d'expulsió el signa el subdelegat provincial, però que, com que és un cas extraordinari, depèn directament d'Interior. La decisió última la prendrà del secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, depenent del ministeri dirigit pel català Jorge Fernández-Díaz.

Demà es compleix el termini de presentació d'al·legacions per part de Ziani a les autoritats espanyoles. La seva advocada, Fàtima-Zohra Bouhya, va explicar ahir a aquest rotatiu que les al·legacions ja estan presentades, i que espera que la resolució s'acordarà aquesta mateixa setmana. L'advocada lamenta que les imputacions que fa el CNI són “molt greus” i, en canvi, estan basades en “conceptes molt genèrics” i no estan argumentades. De fet, segons va revelar, l'expedient és simplement un compendi de quatre folis que no demostra cap activitat que pugui atemptar contra la seguretat de l'Estat. Per això va demanar proves de les acusacions, i la resposta que va obtenir va ser que és “innecessari”.

Bouhya va insistir que no li correspon a ella valorar si l'ordre d'expulsió respon a qüestions polítiques o no, i per això va reiterar que el seu objectiu és que es garanteixi el dret a defensa del seu client, com en qualsevol altre acte administratiu. La lletrada va lamentar que en aquest tipus de procediment “no hi ha garanties, perquè l'administració és jutge i part”. Amb la llei d'estrangeria no cal judici, i per tant va recordar que es compromet la possibilitat de defensa. Si s'arriba a comunicar l'expulsió, Bouhya presentarà un recurs de reposició i un de contenciós al jutjat d'instrucció, acompanyat d'una petició al jutge perquè concedeixi una mesura cautelar per intentar evitar que es faci efectiva l'expulsió fins que es resolguin els recursos.

Tremosa veu una violació dels drets humans

El cas arribarà a la Comissió Europea. L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha presentat una sèrie de preguntes sobre l'ordre d'expulsió pel que considera que pot ser una violació de la convenció europea sobre els drets humans. En la bateria de qüestions planteja si la CE ha estat informada sobre el procediment i els continguts de l'expulsió i si considera que el cas de Ziani va en contra dels drets humans. Les conseqüències del cas també es plantejaran al Congrés. Pere Macias (CiU) demanarà la convocatòria immediata de la comissió de despeses reservades perquè tant la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com el director del CNI, Félix Sanz Roldán, donin explicacions.

D'altra banda, el secretari d'Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, va admetre que té la impressió que el CNI actua amb “motivacions polítiques”, però el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va desvincular l'ordre d'expulsió de Ziani dels motius polítics que sí que denuncia CDC. “Amb la informació que tinc, fóra temerari dir que la raó de ser és el sobiranisme”, va dir.


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/645441-ziani-treballo-i-treballare-sempre-per-catalunya.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada