dissabte, 17 de gener del 2015

President Mas: "Catalunya té una oportunitat d'or per demostrar amb una majoria absoluta que vol ser un Estat"

  • En una entrevista amb Jordi Basté, a El món a RAC1, Artur Mas ha destacat la importància d’una majoria clara per poder tenir reconeixement internacional
  • El cap de l’Executiu ha anunciat que el 3 d’agost signarà la convocatòria electoral
  • El president vol concórrer a les eleccions del 27S amb una llista que tingui el màxim suport possible, en la línia de la Casa Gran
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté (Foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí que el pròxim 27 de setembre “Catalunya té una oportunitat d’or per demostrar si vol ser un Estat”, amb una “majoria absoluta prou sòlida i àmplia de la suma de les diverses formacions polítiques” que ho portin al seu programa.
 
En una entrevista al programaEl món a RAC 1, que dirigeix el periodista Jordi Basté, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que Catalunya “reuneix les condicions per afrontar aquest repte”, però ha insistit en la importància que el poble de Catalunya així ho expressi amb una majoria clara en les pròximes eleccions al Parlament.
 
Aquesta majoria absoluta és, segons ha explicat el president, una condició sine qua non perquè el procés tingui reconeixement internacional i pugui anar endavant perquè, ha deixat clar, “el procés sobiranista català arribarà més lluny en funció no només del que passi a Catalunya sinó també fora d’ella”. En aquest sentit, el cap del Govern ha subratllat que “perquè en el món sàpiga si s’ha de seure algú o no a negociar la constitució d’un estat a Catalunya i el seu reconeixement, la condició prèvia és que se sàpiga internacionalment que hi ha una majoria clara en aquest sentit, i això només es pot escatir a les urnes”.
 
El president ha remarcat, en aquesta mateixa línia, que quan sorgeix un Estat nou “s’ha d’intentar negociar en positiu” i pactar les coses “amb una mentalitatwin-win, on tothom hi pugui sortir guanyant”, és a dir, “a la manera civilitzada, que és com Catalunya ho ha presentat sempre”.
 
Full de ruta acordat
Amb aquesta mateixa manera d’actuar, el president Mas ha assenyalat que en les properes setmanes i mesos s’acordarà el full de ruta del procés. En aquest sentit, ha explicat que el document publicat avui a La Vanguardia “és un esborrany que pot ser objecte de modificació”.
 
Convocarà les eleccions el 3 d’agost
En un altre moment de l’entrevista, Artur Mas ha revelat que serà el dia 3 d’agost quan convocarà les eleccions, per tal que es puguin celebrar el 27 de setembre, tal i com va anunciar el passat dimecres, després de l’acord assolit amb les forces i entitats sobiranistes.
 
El president ha assegurat que la seva intenció és concórrer als comicis amb una llista que tingui el major suport possible “en la línia del concepte de Casa Gran, que fa anys que defenso”. I ha afegit que “procuraré que hi hagi aquest concepte d’amplitud i de transversalitat en la llista que jo encapçalaré”, perquè, “si finalment jo dirigeixo aquest procés, necessito la major força possible”. 
 
“La comunicació amb Mariano Rajoy és via querelles”
Preguntat sobre quan va ser la darrera vegada que va parlar amb el cap de l’Executiu espanyol, el president Mas ha dit que va ser a finals de juliol, quan es van reunir a la Moncloa i que, malgrat que Mariano Rajoy li va dir que el trucaria, no ho ha fet. “La comunicació amb ell l’he tingut via querelles”, ha reblat.
 
El president Mas també ha insistit en “el fracàs del Govern espanyol, que no ens dóna cap altre camí que convocar unes eleccions perquè el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur polític”. “Quan només tens aquest camí, has d’utilitzar-lo, encara que no sigui el millor”, ha assenyalat, i ha afegit que“des del punt de vista legal no es pot discutir, perquè hi tenim dret, no ens ho poden tombar”. Ara s'acaba aquesta guerra absurda a Espanya de la legalitat de l'instrument per conèixer l'opinió de la gent”, ha conclòs.
 
“El discurs de la casta s’acaba el dia que governen”
En un altre moment de l’entrevista, a preguntes del director del programa sobre el cansament polític dels ciutadans, principalment pels casos de corrupció, el president ha dit entendre que hi hagi molta gent decebuda i empipada. I sobre el possible ascens de partits com Podem, ha advertit sobre “els judicis que es fan”, perquè “tot aquest discurs de la casta s’acaba el dia que ells governin”, i “si tu ocupes una plataforma de poder, ja ets un instal·lat, ja ets casta, segons el seu llenguatge”.
 
Mas ha alertat sobre  “com simplifiquem el debat, perquè és un bumerang sobre la pròpia societat” i ha recordat que les eleccions són un judici per als que estan governant. Tot i això, el president ha deixat clar  que “durant aquests darrers quatre anys de govern de CiU a la Generalitat no hi ha hagut cap denúncia d’irregularitat”. “Bé, només una: haver posat les urnes el 9 de novembre”, ha afegit.
 
S'adjunta l'àudio de l'entrevista en mp3.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada