dimecres, 14 de gener del 2015

President Mas: "El Govern ha complert amb escreix l'acord de legislatura"

  • El cap de l’Executiu ha subratllat que el 9N “hi va haver una aliança estratègica entre el Govern i la gent, més enllà de les disputes dels partits”
  • Ha remarcat el seu compromís “que el procés continuï” i “acabi bé” i ha anunciat que dijous comunicarà “les decisions definitives” al respecte
  • En la roda de premsa de balanç del segon semestre del 2014, Artur Mas ha destacat que “la capacitat del Govern d’arribar acords amb la gent del país està fent que comencem a superar la crisi”
El president Mas a la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que “el Govern ha complert amb escreix el munt d’acords a què es va comprometre” en l’acord de governabilitat per a aquesta legislatura signat per CiU i ERC ara fa dos anys. En la roda de premsa de balanç de l’acció de Govern durant el segon semestre del 2014, el cap de l’Executiu ha explicat que el 67% dels acords que hi figuraven s’han complert, malgrat que només ha passat el 50% de la legislatura. Ha afegit que del 33% restant el 23% està en procés de compliment i respecte a l’altre 11% ha assenyalat que correspon a “coses que ja es va dir que s’iniciarien a l’última part de la legislatura”.
 
Un dels punts de l’acord de governabilitat i del balanç que ha destacat el president ha estat la consulta 9 de novembre. En aquest sentit, ha afirmat que  “des del punt de vista del dret a decidir i de la transició nacional, el 2014 ha estat un gran any, un grandíssim any”.  Artur Mas ha afegit que “contra tots els pronòstics i amb gairebé tot en contra” es van posar les urnes i “hi va haver una  aliança estratègica entre el Govern i la gent, més enllà de les disputes dels partits, que va portar a l’èxit del 9N”.
 
El president, però, ha recordat que el 9N “no va poder ser la consulta definitiva” i que Catalunya, “té molt difícil fer un referèndum acordat, a diferència d’altres països, que ho han tingut molt més fàcil i que pertanyen a estats democràticament més forts que l’espanyol”.
 
El president Mas ha reiterat en la compareixença informativa el seu “compromís fonamental que el procés continuï i acabi bé o el millor possible” i ha anunciat que en base a aquest doble objectiu prendrà “les decisions definitives sobre el procés polític a Catalunya”, que donarà a conèixer aquest dijous en una altra compareixença pública, un cop conclosa la ronda de converses que encara està fent. 
Aquestes converses han de servir, ha dit Mas, “per prendre les millors decisions”, amb una actitud de “fer les coses bé i d’una manera el més conjuntada possible”. La finalitat, ha assegurat, és que “aquest procés polític que ha anat molt enllà no es malmeti, no es desinfli, sinó que pugui continuar i ho pugui fer en les millors condicions possibles”.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que la resolució final “no només depèn de mi, sinó de molts”, però ha subratllat que el Govern manté un “diàleg permanent i un intent també permanent d’arribar a acords”.
 
Sobre el diàleg amb les institucions de l’Estat, el president de la Generalitat ha constatat que pel que fa al procés polític català “no hi ha converses”. I ha afegit que  “el Govern espanyol conversa amb nosaltres sobre aquest tema a través dels tribunals i de la Fiscalia, amb querelles”. “Lamento molt que sigui així perquè en un país democràticament civilitzat i madur això no es faria d’aquesta manera”, ha reblat,  
 
D’altra banda, a preguntes dels periodistes sobre la negociació dels pressupostos del 2015, el cap del Govern ha assenyalat que “és un error barrejar l’aprovació dels pressupostos amb el procés polític català”. Artur Mas ha insistit que el Govern està complint l’acord de governabilitat amb ERC i ha afegit que “creiem que, amb el compliment dels acords, ens hem guanyat el suport del Parlament per aprovar els pressupostos”.
 
Balanç del segon semestre del 2014
Durant la roda de premsa de balanç, el president Mas ha subratllat “l’alt grau de capacitat” del Govern “per arribar a tot tipus acords amb entitats, institucions i altra gent del país”,  està fent possible que “comencem clarament a superar la crisi”. “Amb l’acció del Govern i de moltíssima altra gent estem començant a superar l’etapa més difícil de la història  moderna de Catalunya” ha dit, i ha advocat perquè “la cultura de l’acord es vagi reforçant”.
 
Artur Mas ha assenyalat que el balanç del segons semestre de l’any demostra que “al costat del procés polític català, s’han abordat un munt de temes que estan fent que el paisatge pel qual transitem comenci a ser una mica millor del que teníem abans”. I ha afegit “estem en un canvi de rasant, amb etapes complicades que no s’han superat del tot perquè encara hi ha molts col·lectius que tenen dificultats” però “l’estem començant a superar”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha resumit l’any 2014 com un període en què “s’ha creat feina per primer cop des de l’inici de la crisi; ens hem internacionalitzat encara més; hem millorat els rendiments educatius; hem accentuat programes socials sensibles i prioritaris per a la població i especialment per a les persones vulnerables i ens hem situat a dalt de tot de l’Estat en transparència” i, ha afegit “ i hem pogut posar  les urnes perquè per primer cop, de manera col·lectiva, es pogués votar en favor de la llibertat de Catalunya”.
 
En la seva intervenció, el president ha dividit en quatre grans eixos l’activitat del Govern durant aquest últim semestre, que són: Reactivació econòmica i creació d’ocupació; Polítiques socials; Transparència i Reforma de l’Administració, i Dret a decidir i Transició Nacional, als quals ha afegit dos balanços més: l’Acord de legislatura entre CiU i ERC per garantir l’estabilitat parlamentària, amb motiu dels dos anys de Govern, i  la concertació social.
 
Pel que fa al primer bloc, el de la Reactivació econòmica, Mas ha subratllat que és el primer any que “hi ha hagut creixement econòmic en cada trimestre de l’any”. També ha destacat els 18 mesos consecutius en caigudes interanuals de l’atur registrat” i “l’augment en un 3% del nombre d’afiliats a la seguretat social.El president ha ressaltat que aquesta recuperació és més pronunciada que a la resta de l’Estat, on, per exemple, l’atur s’ha reduït un 5,4% mentre que a Catalunya ha estat del 7,8%, Artur Mas ha subratllat que aquestes dades són “pròpies d’una economia més dinàmica” i  rebaten  els arguments “d’aquells que aprofiten el debat sobiranista per barrejar les coses de manera impròpia”.
 
En referència a l’eix de les polítiques socials, el president ha deixat clara la prioritat que aquest àmbit té dins l’acció del Govern “amb el 71’2% dels pressupostos destinats a la despesa social”. Tot i recordar que la Generalitat disposa de menys recursos que en anys anteriors, el president ha remarcat que “mai cap altre Govern, de qualsevol signe, havia destinat tants recursos a temes socials”, i ha posat com a exemple, entre altres, els 981 milions i les 172 actuacions destinades a la lluita contra la pobresa o el fons de solidaritat energètica que l’Executiu posarà en funcionament aquest mes i que donarà cobertura a les persones que no poden pagar els subministraments energètics aquest hivern.
 
L’esforç per millorar les bones pràctiques a l’administració ha estat un altre dels quatre eixos tractats pel president, que ha posat en relleu que la Generalitat “ha aconseguit la màxima puntuació de l’índex de transparència de l’Estat espanyol” segons l’ONG Transparència Internacional, escalant des de la posició 10a que ocupava fa quatre anys. Un esforç que també s’ha traslladat segons ha explicat el cap del Govern, a la modernització de l’administració, ja que “un de cada tres organismes en el qual la Generalitat participava majoritàriament ha desaparegut o s’ha refós en un altre”. “Això suposa un 29% d’aprimament, superant el 25% que ens havíem fixat per 4 anys”, ha afirmat.
Fotografies
Fotografia president Mas a la reunió del Consell Executiu
Fotografia president Mas a la reunió del Consell ExecutiuJPG 939KB
Fotografia reunió Consell Executiu
Fotografia reunió Consell ExecutiuJPG 1,286MB
Vídeos
videoRoda de premsa íntegra
Roda de premsa íntegraFLV KB
Fitxers adjunts
Document
Balanç Pla de GovernPDF 1,748MB
Document
Balanç segon semestre 2014PDF 923KB
Document
Presentació segon semestre 2014PDF 483KB
Document
Acords del GovernPDF 57KB
Document
Fotografia president Mas a la roda de premsa (1)JPG 1,14MB
Document
Fotografia president Mas a la roda de premsa (2)JPG 948KB

Tots els acords del Govern

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada