dimecres, 31 de juliol del 2013

The Times recorda a Rajoy que Gibraltar no vol ser espanyola

Adverteix al president del govern que ha de "respectar l'obligació democràtica" que té la Gran Bretanya amb els 30.000 habitants del penyal en virtut del Tractat d'Utrecht de 1713



 | Actualitzat el 30/07/2013 a les 21:00h
Les banderes de Gibraltar i de la Gran Bretanya, onejant al penyal.
El conflicte entre Espanya i Gran Bretanya per la sobirania de Gibraltar va per llarg i traspassa fronteres. La qüestió ha estat tractada pel diari The Times en l'editoriald'aquest dimarts.

L'article, titulat 'Democracy on the Rock' ('Democràcia al penyal de Gibraltar', fent un joc de paraules amb l'expressió 'on the rock', que també significa 'encallat'), explica que en els últims dies el govern espanyol s'ha dedicat a patrullar per la frontera per impedir el pas de la gent.

Posa l'accent en el fet que la Gran Bretanya "té una obligació democràtica amb els 30.000 habitants del penyal" en base al Tractat d'Utrecht de 1713. En conseqüència, el govern britànic "hauria de ratificar aquest desig i el govern espanyol l'hauria de respectar".

A més, l'editorial recorda que cap govern britànic insistiria en mantenir la possessió d'un simple tros de terra si no fos pel "consentiment, el principi crucial, i els gibraltarenys no volen una transferència de la sobirania". Segons The Times, l'executiu de Rajoy té "tot el dret d'intentar convèncer els gibraltarenys" del contrari però assegura que els governs democràtics de Madrid "haurien d'allunyar-se de l'estratègia de Franco, que va restringir el moviment a través de la frontera amb Gibraltar entre 1965 i 1968". I Rajoy "amb el seu comportament, està convidant a fer comparacions" amb el règim franquista, pel fet de posar les patrulles a la frontera. "Hauria de parar".

L'editorial acaba recordant que, com a membres de la Unió Europea i la OTAN, tant Espanya com la Gran Bretanya tenen un compromís amb els principis democràtics i que, per tant, "Espanya necessita acceptar que aquesta democràcia també s'ha d'aplicar a Gibraltar".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada