dimecres, 11 de desembre del 2013

CiU porta al Congrés un abús «molt greu» contra el català a Renfe

Pere Macias reclama la compareixença del president de la companyia perquè "doni explicacions" sobre el cas d'un avi a qui una revisora va fer baixar d'un Talgo dient-li: "Tinc mania als catalans"

 | Actualitzat el 11/12/2013 a les 11:00h
L'actitud d'una revisora de Renfe, en qüestió. Foto: ACN.

El diputat i portaveu adjunt de CiU al Congres espanyol, Pere Macias, ha presentat avui tota una sèrie de preguntes per escrit i ha reclamat la compareixença del president de Renfe, Julio Gómez-Pomar, a la comissió de Foment perquè "doni explicacions" sobre el suposat cas de discriminació lingüística que haurien patit un avui i un nét de Girona a qui una revisora va obligar a baixar d'un Talgo després de dir-los que "tinc mania als catalans, i ara, pels meus collons que baixareu". "És molt greu, si és com explicava l'afectat", explica Pere Macias a Nació Digital.
Per aquest motiu, ha presentat tota una sèrie de preguntes demanant explicacions precises a Gómez-Pomar, "i com que és un tema que pot ser greu, ho reforcem demanant-li la compareixença". "Cal saber quina és la versió de Renfe, i si s'han pres mesures disciplinàries o no. També podria ser que l'afectat exagerés, però la meva feina és que Renfe doni explicacions", concreta.

Macias recalca que aquest no és el primer cas de discriminació a Renfe per motius lingüístics. "La feina dels interventors i revisors no sempre és senzilla, perquè hi ha molt gamberrisme i, sovint, van amb peus de plom. I, amb el tema lingüístic, a vegades hem vist que quan algú se'ls dirigeix en català, se'ls tracta malament", explica. Per mirar de corregir-ho, recalca que ha promogut diverses iniciatives perquè el personal de Renfe rebi nocions de català durant la seva formativa, però sense èxit. "Em diuen que sí, que ja ho fan, però en realitat no fan res", sentencia.

Tot i que, per llei, Gómez-Pomar estaria obligat a respondre les preguntes per escrit en un termini màxim de vint dies, Macias també reconeix que "no acostumen a complir-ho", sinó que acostumen a fer-ho al cap d'uns dos mesos. "També poden dilatar la compareixença tot el que vulguin, però la nostra obligació és perseverar en demanar explicacions", sosté.

El nét, sol a l'andana

Segons que va publicar aquest dilluns el diari El Punt-Avui, Josep Maria Sagrera, de 72 anys, va agafar el Talgo amb el seu nét de 4 anys a Barcelona en direcció Girona. Quan la revisora li va demanar els bitllets, li va retreure amb "molt males paraules" i "molt enfadada" que també hauria d'haver comprat bitllet pel nen, perquè a partir de quatre anys ja paguen. Segons la versió de Sagrera, quan estava a punt de pagar-li, la treballadora de Renfe li va etzibar en castellà: "Doncs ara no em dóna la gana. Tinc mania als catalans i pels meus collons que baixa." Llavors, va fer aturar el tren a l'estació de Montcada i Reixach i els va fer baixar, agafant el nen "i deixant-lo sol a l'andana, mentre jo encara recollia les coses del tren", explicava Sagrera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada