dilluns, 16 de desembre del 2013

Mas deixa Rajoy fora de la democràcia

Retreu a Rajoy que es negui a dialogar: "Això és la resposta d'un demòcrata?"

"Votarem? Sí. Ara ens hem d'ocupar que hi hagi una gran participació", sosté

Confessa que votarà "Sí i Sí"

Explica que va idear el redactat de la pregunta el dia de la Constitució

Especial: Referèndum d'independència de Catalunya 9 de novembre de 2014

 | Actualitzat el 16/12/2013 a les 22:01h
El president de la Generalitat, Artur Mas, entrevistat per TV3. Foto: @govern

La consulta sobre la independència de Catalunya és inevitable. Aquest és el missatge que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha transmès avui des de TV3 en una entrevista en prime-time, perquè tothom la pogués veure. "No la podreu evitar, la consulta", ha dit dirigint-se explícitament als partits polítics espanyols i implícitament als líders polítics mundials, i rebaixant en tot moment les tensions que es puguin generar a l'entorn del procés, i rebutjant cap cas hipotètic de violència o de necessitat que els Mossos d'Esquadra intervinguin qui-sap-on.

"El millor serà que acordem la consulta", ha recomanat Mas a Mariano Rajoy. Perquè, en el cas que prohibeixi la consulta anunciada per al 9 de novembre de 2014, "vindrà un dia que hi haurà noves eleccions", ha reflexionat. "I si no hi ha hagut la possibilitat de fer la consulta, el més natural és que el poble de Catalunya utilitzi aquelles eleccions com una consulta. I que serà legal", ha puntualitzat. Per tant, "d'una manera o altra, el poble de Catalunya es podrà expressar", ha conclòs.

Tenint clar aquest punt, ha recomanat a l'Estat espanyol que toleri el procés català. "Que no s'hi fiquin. Hands off , que diuen a Londres. I copsaran l'opinió dels catalans", ha arribat a dir.

Reiterant que farà "tot el possible perquè la consulta tingui lloc el 9 de novembre", ha mirat de rebaixar les tensions que puguin haver-hi, insistint en tot moment que la consulta, en si, no és negativa per a l'Estat espanyol. Un cop els ciutadans hagin votat, raona, llavors sí que podria haver-hi conflicte Estat-Generalitat. Però tensions perquè els ciutadans votin, ha rebutjat que puguin haver-n'hi. "No volem la confrontació amb el govern espanyol, no la perseguim", encara ha afegit.

"No s'entén que l'Estat no negociï la consulta"

Preguntat sobre els suports internacionals que pot tenir la consulta sobre la independència, ha fet èmfasi en què la majoria d'Estats "no entenen que l'Estat espanyol no estigui negociant els termes de la consulta".

Mas, doncs, opta per alçar la bandera "de la democràcia", intentant presentar Rajoy com a l'immobilista del procés. "Va dir que no hi haurà negociació i que no hi haurà consulta. Això és la resposta d'un demòcrata?", s'ha preguntat.

Preguntat explícitament sobre si s'avindria a canviar les preguntes per una de sola que reproduís el model escocès si l'Estat li ho demanés, ha respost: "Si Rajoy ens convoca un dia i diu que el model ha de ser el d'Escòcia, li diria que sí."

Procés des de la base

"La il·lusió per part de molta gent és molt gran. Mentre la pinya hi sigui, Catalunya se'n pot sortir. Estic convençut que se'n sortirà. De fet, semblaven impossibles els acords que hem fet, i els hem fet. Demano una mica de confiança en el que estem fent", ha descrit. I conscient que "sé que sóc l'últim que pot fallar", també ha dit: "Espero que no haguem de gestionar la frustració."

"Votaré Sí i Sí"

Mas també ha confessat que, "com a ciutadà", votarà afirmativament a les dues preguntes que el Govern formularà als catalans el 9 de novembre del 2014 per decidir el seu futur polític com a país. Preguntat explícitament sobre si era independentista, ha respost: "És que arribes a la conclusió que Catalunya necessita els mateixos instruments que té qualsevol altre Estat: Àustria, Dinamarca, Holanda..." I, encara insistint en aquest punt, ha recordat que ja va votar a favor de la independència de Catalunya a la consulta popular organitzada per Barcelona Decideix el 2011, "on ja vaig dir que la meva posició era aquella".

"Ara, allò important és preguntar-nos: Votarem? Sí. Ara el que ens hem d'ocupar és que hi hagi una gran participació", ha reflexionat, per assegurar tot seguit: "Aquest país s'ha guanyat el dret a votar." Tot seguit, ha continuat reivindicant que el gran mèrit del procés català és l'impuls democràtic que el mou: "Voti el que voti la gent que vagi a votar, tots tindran la mateixa importància. No és més català qui voti que sí que qui voti que no."

Mas, que ha confessat que va concebre l'enunciat de la pregunta el dia de la Constitució treballant al Palau de la Generalitat, ha rebutjat en tot moment que el resultat de la consulta tenir una interpretació difícil o complicada: "L'important ara no és com comptarem. L'important és que votarem."

El president català també s'ha lamentat que el PSC estigui "al costat del PP i Ciutadans", i li ha reiterat la mà estesa perquè se sumi a l'acord per la consulta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada