dimecres, 4 de desembre del 2013

L'Estat, més corrupte que Botswana

La percepció de corrupció es dispara aquest 2013 a l'Estat espanyol, que s'esfondra a la 40na posició en el rànquing anual que elabora l'ONG Transparència Internacional

La situació només empitjora més a Síria

Les banderes de la UE i Grècia, davant l'Acròpolis d'Atenes. Tot i figurar a la cua del rànquing de transparència a la UE, Grècia ha pres mesures per combatre la corrupció. Foto: L. GOULIAMAKI/AFP.
D'escàndol en escàndol, del cas Bárcenas a Urdangarin, Bustos o Millet, la percepció de corrupció a l'Estat espanyol s'ha disparat el 2013. Només Síria, que es dessagna en una guerra civil, ha perdut més punts que l'Estat espanyol en el rànquing que elabora l'ONG alemanya Transparència Internacional. En només l'últim any, l'Estat s'ha esfondrat fins al 40è lloc en sensació de corrupció i ha caigut deu posicions de cop, com Gàmbia, Mali, Guinea i Líbia.
En petit comitè, un vicepresident de la Comissió Europea reconeix que Brussel·les té l'Estat espanyol al punt de mira per tres motius: l'atur estratosfèric, el clam independentista a Catalunya i, precisament, la corrupció. I, en concret, els casos que afecten la família reial. L'informe que ahir va fer públic Transparència Internacional és demolidor i no deixa marge per a interpretacions ni ambigüitats: la percepció de corrupció a l'Estat és pitjor que a Brunei, Taiwan, Puerto Rico, Bhutan, Botswana o Qatar.
Debilitats estructurals
L'ONG critica la impunitat i les “debilitats estructurals” de la legislació espanyola i troba massa “tova” la nova llei de transparència, perquè no preveu “càstigs prou clars” per als corruptes, deixa un marge de “discrecionalitat” excessiu als funcionaris i no reconeix el dret a la informació dels ciutadans. Fins i tot Grècia, el mal alumne de la UE, o Itàlia estan fent esforços i es van recuperant en la classificació, entre felicitacions. “Aquest darrer any han aprovat lleis i sistemes anticorrupció forts i moderns i això ha enviat un missatge positiu, mentre que Espanya va d'escàndol en escàndol”, adverteix Alejandro Salas, un dels responsables de Transparència Internacional. Grècia, per exemple, ha aconseguit escalar catorze posicions aquest any, de la 94 a la 80.
“Grècia i Espanya, especialment corruptes”, titulava ahir el diari alemany Die Welt la informació sobre l'informe, que tira per terra els esforços de la diplomàcia espanyola per vendre la marca España. Amb 59 punts (d'un màxim de 100 possibles), sis menys que l'any passat, l'Estat és al nivell de Cap Verd o de l'illa caribenya de Dominica. És a anys llum dels primers de la classe: Dinamarca i Nova Zelanda, que lideren el rànquing amb 91 punts. Però també se situa molt clarament darrere de socis europeus com Estònia, Xipre o Portugal.
El govern espanyol no es dóna per al·ludit. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, es va afanyar ahir mateix a negar que la corrupció s'hagi agreujat últimament i va aclarir que el que augmenta és el coneixement de casos de corrupció del passat que ara surten a la llum pública.
L'informe que Transparència Internacional elabora cada any des del 1995 avalua la percepció de corrupció en els últims dotze mesos, a partir d'enquestes i estudis. Alonso promet “reaccionar” amb una “regeneració” de les institucions, per fer-les “més fortes”. Però el PP encadena dos anys al poder i l'ONG considera molt insuficients els seus esforços. “La lentitud i la baixa intensitat de les penes en casos de corrupció importants, l'extensió dels escàndols a institucions clau de l'Estat [en referència a la casa reial] i la sensació d'impunitat expliquen bé la percepció que s'ha perdut una dècada en la lluita contra la corrupció a l'Estat espanyol i que el govern no sembla decidit a enfrontar-se seriosament al problema”, respon Transparència Internacional.
En plena crisi, mentre els contribuents “pateixen” les retallades i l'austeritat de Brussel·les, que els obliga a estrènyer-se el cinturó, “tots els sectors, incloent-hi els partits polítics, la família reial i les empreses, estan implicats en casos de corrupció.
A la cua
Somàlia, Corea del Nord i l'Afganistan són a la cua d'aquest rànquing, amb només 8 punts i en la posició 175. L'Iraq, Líbia, Sudan del Sud i Sudan també són en els últims llocs de la llista. El Japó ocupa la 18a posició i els Estats Units, la 19a, mentre que la Xina i Rússia són en el lloc 80 i 127, respectivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada