dimarts, 17 de desembre del 2013

President Mas: "Aquesta consulta és per construir un país que valgui la pena"

· En una entrevista a TV3, el cap de l’Executiu diu a l’Estat espanyol que “la consulta no es podrà evitar”, però remarca “el màxim interès en què el procés sigui acordat”
 
· Artur Mas assegura que el que “no entén Europa ni el món és que no hi hagi una reacció de l’Estat espanyol” i demana “una actitud positiva i constructiva” davant el procés català
 
· El president reitera que “el Govern està actuant en tots els grans temes de país” i que la prioritat són els programes de lluita contra la pobresa i les polítiques actives d’ocupació
 
El president Mas en un moment de l'entrevista a TV3
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta nit que“l’esforç per anar a votar el 9 de novembre ha de ser el màxim”perquè cal que els ciutadans tinguin presents que“aquesta consulta és per construir un país que valgui la pena”, mirant al present, però sobretot al futur. “No és una consulta teòrica ni purament existencial, és una consulta que ha d’estar al servei del benestar de la gent, de les polítiques públiques i d’una economia el més competitiva possible, que creï els llocs de treball de qualitat que entre tots volem”, ha reblat el cap del govern.
 
Artur Mas ha fet aquestes declaracions durant l’entrevista que ha ofert a TV3, conduïda pels periodistes Carles Prats i Lídia Heredia. Al llarg del primer bloc, centrat en la consulta sobre el futur polític de Catalunya, el president de la Generalitat ha remarcat que “el país s’ha guanyat el dret a votar” i ha demanat al Govern espanyol que “ens deixi votar de manera civilitzada, com ho faran els escocesos”.
 
“El meu missatge a Madrid és que la consulta no la podreu evitar”, ha afirmat de manera taxativa, remarcant que, tot i que es pogués arribar a impedir una consulta en un dia concret, “arribarà un moment en què a Catalunya vindran eleccions i aquestes s’utilitzaran perquè el poble català es pugui pronunciar democràticament, pacíficament i legalment”.
 
Davant aquesta possibilitat, el president de la Generalitat ha subratllat que té “el màxim interès en què el procés sigui acordat” amb l’Estat espanyol, perquè “no volem la confrontació ni la perseguim”, i ha anunciat que, “en un futur proper”, té la intenció de parlar amb el president Mariano Rajoy per “dialogar” i“fer-li entendre que ha de permetre votar”.
 
El cap de l’Executiu ha retret que fins ara la posició del Govern central ha estat donar un no per resposta a tot, i ha remarcat que es podria arribar a un acord “si l’Estat tingués la mateixa actitud que han tingut els partits catalans que han fet possible l’acord: positiva i constructiva”. També ha lamentat que s’utilitzi la Constitució com un mur infranquejable quan aquesta, ha dit, “no t’impedeix votar”, sinó que “permet defensar qualsevol idea, mentre es faci de manera democràtica i pacífica”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu s’ha mostrat disposat a canviar la pregunta acordada per una de binària, com la del Regne Unit, si el president espanyol li proposés, i sempre que també ho acceptessin la resta de formacions polítiques que han pactat la consulta. De la mateixa manera, ha remarcat que li agradaria que “hi hagués una oferta atractiva per part de les institucions de l’Estat cap al poble de Catalunya” perquè demostraria “una voluntat positiva per intentar corregir la desafecció” existent entre la majoria del poble català i les institucions espanyoles.  
 
“El que no entén Europa ni el món és que no hi hagi una reacció de l’Estat espanyol” davant la posició de Catalunya, ha assegurat el president, quan el que s’està plantejant és “llibertat i democràcia”. “Quan se’ns diu que quedarem fora de tot, em pregunto: “l’Europa de les llibertats castigarà els que volen tenir una opció de ser lliures? L’Europa de la democràcia castigarà els que volen exercir la democràcia? “, ha afirmat Artur Mas.
 
El president ha remarcat que ara s’ha de posar tota l’atenció en “poder votar”, que és “el gran repte democràtic”, i, en aquest sentit, ha subratllat que “tots els vots són igualment respectables i tenen el mateix valor”.
 
 
“Les portes del Govern estan obertes”
 
Sobre la possible entrada d’ERC en el Govern de la Generalitat, el president Mas ha assenyalat que “les portes estan obertes a aquelles formacions polítiques que vulguin ajudar a sobresortir d’una situació tremendament complicada”. Artur Mas ha explicat que “la urgència era el pacte per a la consulta i, una vegada superat aquest repte, el camí està més planer per reflexionar sobre la resta de coses”, com ara una candidatura europea unitària o un Govern ampliat.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu s’ha referit als líders polítics que han fet possible l’acord per fer la consulta com a “companys de viatge”, perquè “tots anem en el mateix tren, potser en vagons diferents, però en la mateixa direcció”. El president ha reiterat el seu agraïment a CiU, ERC, ICV i la CUP per la seva “altura de mires, sentit de país i generositat”.
 
 
Confiança en el futur
 
Pel que fa a les polítiques socials i econòmiques, el president Mas ha insistit que “farem tot el que estigui a la nostra mà per evitar retallades” i ha destacat que la prioritat del seu Govern són “tots els programes per lluitar contra la pobresa, polítiques actives d’ocupació i anar revertint algunes pujades d’impostos”.
 
Pel que fa a la creació d’ocupació, el cap del Govern ha afirmat que, malgrat la situació econòmica, s’està invertint la tendència de les dades d’atur per primera vegada en sis anys. I ha afegit que, “no només s’ha tocat fons, sinó que es comença a remuntar cap a la creació d’ocupació”. “Per primera vegada, sembla que pot començar a amainar una mica l’horitzó”, ha conclòs.
 
El president ha acabat l’entrevista demanant als ciutadans “confiança en el que estem fent, perquè estem demostrant que, en tots els grans temes de país”, com la transparència, l’economia, les polítiques públiques i el procés de consulta, “ens hi estem posant per intentar-los resoldre”. “Els acords hi són i això ha de generar confiança”, ha afirmat el president, que ha afegit que “no ho podem fer sols”.
 
En aquesta línia, el cap del Govern ha dit que “la il·lusió per part de molta gent és tan gran que, mentre hi sigui, es faci pinya, i la capacitat de resistència sigui ferma, Catalunya se’n pot sortir i estic convençut que se’n sortirà”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada